AKO NISTE MOGLI DA GA OKUSITE, SVE SE SADA MENJA Recept za krem čorbu od brokolija će vas raspametiti, ni bljutava ni bezukusna, odlična

Nedeljko Tišanović

18:03

Bakina vanglica 0

Ako tražite laganu, hranljivu i ukusnu čorbu koja greje dušu, krem čorba od brokolija je pravi izbor!

Shutterstock/Viktoria UA
Shutterstock/Viktoria UA

Ovaj recept je jednostavan, brz i idealan za dane kada želite da pojedete nešto zdravo, a opet ukusno i zasitno. Brokoli je poznat po svojim blagotvornim svojstvima – bogat je vitaminima C i K, vlaknima i antioksidansima, pa je ova čorba savršena i za decu i za odrasle.

Sastojci:

  • 1 glavica brokolija (oko 400 g)
  • 1 srednji krompir
  • 1 glavica crnog luka
  • 2 čena belog luka
  • 1 šargarepa
  • 1 kašika maslinovog ili suncokretovog ulja
  • 1 kašika putera
  • 1 l povrtnog bujona ili vode
  • 100 ml pavlake za kuvanje (po želji)
  • So i biber po ukusu
  • Muskatni oraščić (na vrh noža, opciono)

Priprema:

Priprema povrća:
Operite brokoli i odvojite cvetove. Krompir i šargarepu oljuštite i isecite na kockice, a crni i beli luk sitno iseckajte.

Dinstanje:
U šerpi zagrejte ulje i puter. Dodajte crni i beli luk i pržite na srednjoj vatri dok ne postanu staklasti. Zatim dodajte šargarepu i krompir, pa dinstajte još 5 minuta.

Kuvanje:
Nalijte bujon (ili vodu) i kuvajte dok povrće ne omekša, oko 15 minuta. Dodajte brokoli i kuvajte još 5–7 minuta, dok ne postane mekan, ali da zadrži boju.

Blendiranje:
Kada je sve kuvano, pomoću štapnog miksera izblendirajte čorbu do glatke, kremaste teksture. Ako je pregusta, dodajte malo vode ili bujona.

Finalni dodir:
Vratite na laganu vatru, dodajte pavlaku za kuvanje (ako želite bogatiji ukus), posolite, pobiberite i dodajte prstohvat muskatnog oraščića. Lagano promešajte i kuvajte još minut-dva.

 

Bonus video: 

@moja.trpeza 🥣 TOPLA ČORBA SA PRAZILUKOM I ĆURETINOM Sastojci: 2 kašike maslinovog ulja 1 praziluk (beli i zeleni deo, sitno isečen) 1 šargarepa (izrendana ili sitno seckana) 2 krompira (na kockice) 1 manji koren celera (na kockice) 250 g mlevenog ćurećeg mesa 1 jaje 2 kašike pavlake (kisela ili neutralna za kuvanje) 1,2 l vode ili pileće supe So, biber, suvi začin, peršun po ukusu Priprema: 1. U šerpi zagrej maslinovo ulje i dodaj praziluk, prži 2–3 minuta dok ne omekša. 2. Dodaj šargarepu, krompir i celer, pa dinstaj još nekoliko minuta. 3. Ubaci mleveno ćureće meso, mešaj dok ne pobeli i ne razbiješ grudvice. 4. Nalij vodu ili supu, začini po ukusu i kuvaj 20–25 minuta dok povrće ne omekša. 5. U manjoj činiji umuti jaje i pavlaku, pa polako dodaj kašiku po kašiku vruće čorbe da se temperira. 6. Ulij smesu u čorbu uz stalno mešanje (da se ne zgruša jaje) i kuvaj još 2–3 minuta na blagoj vatri. 7. Na kraju dodaj sitno seckan peršun i po želji još malo bibera. 💡 Saveti: Ako želiš gušću čorbu, izgnječi nekoliko kockica krompira. Umesto pavlake možeš dodati malo mleka za blaži ukus. Lepo ide uz parče hleba ili prepečene kockice. #trpeza #mojatrpeza #domacajela #kuhinjarecepti #viral_video ♬ original sound - Moja Trpeza

Komentari (0)

Loading