DOMAĆI HLEB MEKAN KAO DUŠA Kada ga napravite po ovom receptu, više nećete jesti kupovni
Probajte domaći hleb kakav niste jeli do sad!

Sastojci
za 5 osoba
- 500 g glatkog brašna
- 10 g putera
- 12 g soli
- 40 g svežeg kvasca
- 300 ml mlake vode
Priprema
Kvasac razmrvite, dodajte malo šećera i 50 ml mlake vode pa ostavite na toplom mestu oko 10 minuta.
Prosejanom brašnu dodajte so i kvasac pa pomešajte s preostalom vodom.
Umešajte rastopljeni puter i zamesite glatko testo. Ostavite neka se diže na toplom mestu oko 30 minuta.
Testo premesite, oblikujte i stavite u namašćeni kalup. Pre pečenja testo stavite još jedanput da se digne.
Zarežite ga nožem i poprskajte vodom, stavite u zagrejanu rernu na 225°C i pecite oko 10 minuta, a zatim smanjite na 170°C i pecite još 35 minuta.
Savet
Za lepšu boju hleba, pre pečenja premažite ga mešavinom žumanca i vode. Ovo možete i zamrznuti
Zamrzavanje: Hleb pripremite do kraja, ohladite i narežite na kriške. Stisnite ih u celinu, spremite u plastičnu vrećicu i zatim u zamrzivač.
Odmrzavanje: Željenu količinu hleba izvadite iz zamrzivača i zamotajte u aluminijumsku foliju. Zagrevajte u rerni na 50°C dok hleb ne omekša.

MAKOVNJAČA SA MEDOM Mirisna poslastica još slađeg ukusa od koje će vam poći voda na usta
Služite uz čaj ili kafu.

LENJA PITA SA ŠLJIVAMA Još sočnija i slađa, nestaće sa stola čim se postavi
Klasik na drugačiji način.

STARINSKA CICVARA Jelo puno sira i kajmaka, super za doručak ili večeru
Držaće vas dugo sitim.

BAKIN KOLAČ SA CIMETOM Mirisni slatkiš koji budi nostalgiju na dane detinjstva
Pravi se lako, a nema ko ga ne voli.

SUTLIJAŠ Jednostavan slatkiš na kome su odrasle generacije, savršen za početnike u kuhinji
Pravi se brzo i lako, a nestaće sa stola odmah.
Komentari (0)