DOMAĆI HLEB MEKAN KAO DUŠA Kada ga napravite po ovom receptu, više nećete jesti kupovni

Anđela Jovanović

09:02

Bakina vanglica 0

Probajte domaći hleb kakav niste jeli do sad!

hleb
Shutterstock

Sastojci

za 5 osoba

  • 500 g glatkog brašna
  • 10 g putera
  • 12 g soli
  • 40 g svežeg kvasca
  • 300 ml mlake vode

Priprema

Kvasac razmrvite, dodajte malo šećera i 50 ml mlake vode pa ostavite na toplom mestu oko 10 minuta.

Prosejanom brašnu dodajte so i kvasac pa pomešajte s preostalom vodom.

Umešajte rastopljeni puter i zamesite glatko testo. Ostavite neka se diže na toplom mestu oko 30 minuta.

Testo premesite, oblikujte i stavite u namašćeni kalup. Pre pečenja testo stavite još jedanput da se digne.

Zarežite ga nožem i poprskajte vodom, stavite u zagrejanu rernu na 225°C i pecite oko 10 minuta, a zatim smanjite na 170°C i pecite još 35 minuta.

Savet

Za lepšu boju hleba, pre pečenja premažite ga mešavinom žumanca i vode. Ovo možete i zamrznuti
Zamrzavanje: Hleb pripremite do kraja, ohladite i narežite na kriške. Stisnite ih u celinu, spremite u plastičnu vrećicu i zatim u zamrzivač.
Odmrzavanje: Željenu količinu hleba  izvadite iz zamrzivača i zamotajte u aluminijumsku foliju. Zagrevajte u rerni na 50°C dok hleb ne omekša.

 

Tagovi:

Komentari (0)

Loading