GALATOPITA Jeftina, a izdašna grčka poslastica od mleka koja osvaja od prvog zalogaja
Kremasti kolač za sva vremena i prilike.

Potrebno je
- 1,2 l punomasnog mleka
- 250 g šećera
- 1 kašika vanile
- 150 g griza
- 3 jaja
- malo rendane limunove kore
- 100 g putera
Za serviranje:
- med
- cimet
Priprema:
Rernu zagrejte na 180 stepeni. Mleko i šećer stavite u šerpu pa mešajte, oko 5 minuta, na srednje jakoj vatri. U jednoj posudi umutite jaja, griz i limunovu koru. Vruće mleko sipajte u smesu, uz neprestano mešanje. Smesu sipajte nazad u šerpu pa umešajte vanilu i puter. Zatim kuvajte krem dok ne postane gust kao bešamel, uz neprestano mešanje. Skinite sa vatre i izlijte u pleh obložen pek papirom. Pecite 45 minuta, u rrni zagrejanoj na 180 stepeni, dok kolač ne postane zlatno smeđ. Pustite da se desert potpuno ohladi. Služite uz malo meda i cimeta. Bon appetit!
Možda vas zanima:

ČOKOLADNI KOLAČ OD SAMO 2 SASTOJKA Pravi se maltene sam, a nećete moći da prestanete da ga jedete
Kremast i neodoljiv, i dupla mera će biti malo.

MANASTIRSKI KOLAČ Jednostavan, posan, preukusan i zdrav, ovako ga prave monasi na Hilandaru!
Pravi se lako, a nestaće sa stola odmah.

TURSKI MOKRI KOLAČ Savršen za iznenadne goste, a gotov za pola sata, prava rapsodija ukusa
Sočan i mekan, gosti će biti oduševljeni.

SOČNE LIMUN KOCKE ZA PRAVO LETNJE OSVEŽENJE U savršenom kiselkasto-slatkom spoju ukusa
Lagane i kremaste, bićete oduševljeni.

GRČKA GALATOPITA Jeftina, izdašna i savršena, i dupla mera će biti malo!
Pravi se od osnovnih sastojaka koje već imate u kuhinji, a tajna njenog ukusa leži u pažljivom kuvanju kremastog fila i savršenom pečenju da bi se dobila zlatna i hrskava kora. Lagana i letnja poslastica, savršena je za sve specijalne prilike i porodična okupljanja.

ENČILADE SA MESOM Meksičke punjene tortilje- sočne, slasne i mekane, nema im ravnih!
Meksička kuhinja je popularna širom sveta. Jedan od poznatih meksičkih specijaliteta kome malo ko može da odoli su popularne enčilade. Iza tog izraza kriju se pečene punjene kukuruzne tortilje. Postoji mnogo opcija punjenja, od mesa do povrća, a enčilade su posebne jer se pre pečenja preliju sosom, pa tortilja postaje veoma sočna.

RIZOGALO Grčki puding od pirinča osvojio domaćice na mrežama, a caka je u ovome
Specifičnost je u korišćenju arborio pirinča kao i dodatku kukuruznog skroba.

FANTASTIČAN RUČAK ZA 300 DINARA Piletina sa limunom, ukusno, aromatično, sočno
Lagano, jeftino letnje jelo

KUS-KUS SA POVRĆEM I ORIJENTALNIM ZAČINIMA Brza čarolija u tanjiru koja osvaja na prvi zalogaj
Umesto povrća možete dodati grilovanu piletinu ili losos
Komentari (0)