GALATOPITA Jeftina, a izdašna grčka poslastica od mleka koja osvaja od prvog zalogaja
Kremasti kolač za sva vremena i prilike.
Potrebno je
- 1,2 l punomasnog mleka
- 250 g šećera
- 1 kašika vanile
- 150 g griza
- 3 jaja
- malo rendane limunove kore
- 100 g putera
Za serviranje:
- med
- cimet
Priprema:
Rernu zagrejte na 180 stepeni. Mleko i šećer stavite u šerpu pa mešajte, oko 5 minuta, na srednje jakoj vatri. U jednoj posudi umutite jaja, griz i limunovu koru. Vruće mleko sipajte u smesu, uz neprestano mešanje. Smesu sipajte nazad u šerpu pa umešajte vanilu i puter. Zatim kuvajte krem dok ne postane gust kao bešamel, uz neprestano mešanje. Skinite sa vatre i izlijte u pleh obložen pek papirom. Pecite 45 minuta, u rrni zagrejanoj na 180 stepeni, dok kolač ne postane zlatno smeđ. Pustite da se desert potpuno ohladi. Služite uz malo meda i cimeta. Bon appetit!
Možda vas zanima:
KNEDLA KOLAČ SA ŠLJIVAMA Neodoljivi klasik na drugačiji način, a zamirisaće cela kuća
Ako volite knedle sa šljivama, ovaj kolač ćete obožavati.
SUDŽUK Zaboravljeni slatkiš iz bakine kuhinje, od jeftinih sastojaka, a ukusa koji se ne zaboravlja
Sladak i sočan, a gotov očas posla.
TEKSAŠKI KOLAČ Jednostavni američki kolač skupog ukusa, u neodoljivom spoju sa orasima
Neodoljivi spoj biskvita i pekan oraha u originalnoj verziji, za one izbirljive.
KREMPITA KAKVU JE OBOŽAVAO PATRIJARH PAVLE Mekana i sočna, ovakvu do sada niste jeli
Starinski slatkiš voleo je i pokojni patrijarh.
ĆUROSI Jednostavna mirisna poslastica koja donosi duh Španije, spolja hrskava, a iznutra sočna
Trebaju vam sastojci koje već imate u kuhinji, a svaki zalogaj je raj za sladokusce.
HALONGROTOR Očaravajući švedski kolačići sa džemom, u pravoj eksploziji ukusa
Idealni za slavsku trpezu, ali i lepo druženje sa prijateljima.
TEKSAŠKI KOLAČ Jednostavni američki kolač skupog ukusa, u neodoljivom spoju sa orasima
Neodoljivi spoj biskvita i pekan oraha u originalnoj verziji, za one izbirljive.
KARTOŠKA Kremasti slatkiš iz bivšeg SSSR-a kome ovo piće daje posebnu čar
Naziv je dobio po krompiru, jer oblikom podseća na njega.
NAAH HLEB U Indiji ga stalno prave, sve sastojke već imate, a hrskav i drugačiji
Donosimo vam recept za tradicionalni indijski hleb, prste da poližete.
Komentari (0)