GALATOPITA Jeftina, a izdašna grčka poslastica od mleka koja osvaja od prvog zalogaja

Izvor: Ivana Pavlović

18:00

Kulinarski globus 0

Kremasti kolač za sva vremena i prilike.

galatopita
Shutterstock

Potrebno je

  • 1,2 l punomasnog mleka
  • 250 g šećera
  • 1 kašika vanile
  • 150 g griza
  • 3 jaja
  • malo rendane limunove kore
  • 100 g putera

Za serviranje:

  • med
  • cimet

Priprema:

Rernu zagrejte na 180 stepeni. Mleko i šećer stavite u šerpu pa mešajte, oko 5 minuta, na srednje jakoj vatri. U jednoj posudi umutite jaja, griz i limunovu koru. Vruće mleko sipajte u smesu, uz neprestano mešanje. Smesu sipajte nazad u šerpu pa umešajte vanilu i puter. Zatim kuvajte krem dok ne postane gust kao bešamel, uz neprestano mešanje. Skinite sa vatre i izlijte u pleh obložen pek papirom. Pecite 45 minuta, u rrni zagrejanoj na 180 stepeni, dok kolač ne postane zlatno smeđ. Pustite da se desert potpuno ohladi. Služite uz malo meda i cimeta. Bon appetit!

 

Možda vas zanima:

germ knedle

GERM KNEDLE SE TOPE U USTIMA U isto vreme greju i slade, prava zimska poslastica

19:00

13 decembar, 2025

Kulinarski globus

Originalno dolaze iz Austrije, a prave se i u Bavarskoj i Češkoj. Veće od klasičnih knedli i različite po tome što se koristi kvasac za njihovu pripremu, omiljeni su desert u poznatim evropskim skijalištima u zimskim danima. U osnovnoj verziji prelivaju se otopljenim puterom, šećerom i makom, a neretko se dodaje i preliv od vanile. Sočne i mekane, uvek se služe tople.

gozleme

TURSKE PALAČINKE SE TOPE U USTIMA Pojedete ih ujutru i siti ste do večere

19:00

23 novembar, 2025

Kulinarski globus

Gozleme potiču iz ruralnih delova Anadolije. Sam naziv vuče poreklo od reči goz, što znači oko ili mrlja, a označava tamne mrlje koje se pojavljuju na testu tokom pečenja, što je ono što testo čini karakterističnim. Prave se lako od jednostavnih namirnica koje ima svaka domaćica, a savršene su za doručak ili večeru. Podsećaju na picu ili deblje palačinke, a filuju se sa različitim nadevima: spanaćem, krompirom, sirom ili mlevenim mesom.

Komentari (0)

Loading