GALATOPITA Jeftina, a izdašna grčka poslastica od mleka koja osvaja od prvog zalogaja

Ivana Pavlović

18:00

Kulinarski globus 0

Kremasti kolač za sva vremena i prilike.

galatopita
Shutterstock

Potrebno je

  • 1,2 l punomasnog mleka
  • 250 g šećera
  • 1 kašika vanile
  • 150 g griza
  • 3 jaja
  • malo rendane limunove kore
  • 100 g putera

Za serviranje:

  • med
  • cimet

Priprema:

Rernu zagrejte na 180 stepeni. Mleko i šećer stavite u šerpu pa mešajte, oko 5 minuta, na srednje jakoj vatri. U jednoj posudi umutite jaja, griz i limunovu koru. Vruće mleko sipajte u smesu, uz neprestano mešanje. Smesu sipajte nazad u šerpu pa umešajte vanilu i puter. Zatim kuvajte krem dok ne postane gust kao bešamel, uz neprestano mešanje. Skinite sa vatre i izlijte u pleh obložen pek papirom. Pecite 45 minuta, u rrni zagrejanoj na 180 stepeni, dok kolač ne postane zlatno smeđ. Pustite da se desert potpuno ohladi. Služite uz malo meda i cimeta. Bon appetit!

 

Možda vas zanima:

doner kebab

DONER KEBAB Turski specijalitet je savršen kec u rukavu, za ručak koji se pamti

16:06

19 novembar, 2024

Kulinarski globus

Ime je dobio od reči „doner“ koja potiče od turskog glagola „donmek“, što znači „okrenuti se“. Meso se peče satima na ražnju i seče kada postane hrskavo. Prvobitno se pravilo samo od jagnjetine i služilo na tanjiru. Vremenom je počelo da se služi u lepinji, prilagođavajući na taj način recept uličnoj prodaji. Ređanjem tankih mariniranih šnicli od jagnjetine, piletine ili drugog mesa na uspravni ražnjić dobije se znatno zanimljiviji ukus. U grčkoj verziji se služi kao giros, pa se dodaje pomfrit, paradajz, crni luk i caciki salata.

Komentari (0)

Loading