ITALIJANSKI KANTUČINI Hrskavi keksići se tope u ustima, a savršeno idu uz kafu ili čaj
Kantučini su prvi put napravljeni u gradu Pratu, u 16. veku, a godinama su smatrani toliko posebnim, da su ih služili samo na dvorovima tadašnje italijanske aristokratije. Čuveni italijanski keksići sa bademom peku se dvaput da bi bili što hrskaviji. Savršeno idu uz kafu ili čaj, a mogu da zamene desert ili užinu. Priprema je krajnje jednostavna, a ukus neodoljiv.
Potrebno je:
- 200 g glatkog brašna
- 100 g oštrog brašna
- 1 kašičica praška za pecivo
- 180 g šećera
- 1 vanilin šećer
- 1 limun šećer
- pola kašičice đumbira
- pola kašičice mlevenog muskatnog oraščića
- ¼ kašičice karanfilića
- prstohvat soli
- 50 g maslaca
- 3 jaja
- 50 g očišćenih pistaća
- 150 g badema
Priprema:
Rernu zagrejte na 200 stepeni. U jednoj posudi pomešajte brašno sa solju i praškom za pecivo. Onda dodajte šećere, đumbir, muskatni oraščić i zdrobljeni karanfilić. Umešajte maslac sobne temperature i jaja, pa sve zamesite u glatko testo. Umotajte u foliju i ostavite pola sata na hladnom mestu. Dodajte pistaće i bademe, pa testo podelite na 4 dela. Na pobrašnjenoj radnoj površini svaki deo oblikujte u valjak dužine oko 30 cm. Poređajte ih na pleh obložen pek-papirom. Pecite oko 20 minuta, u rerni zagrejanoj na 200 stepeni. Ostavite u plehu da se prohlade, pa svaki isecite ukoso na kolutove. Rasporedite keksiće po plehu i dopecite još 8 minuta u rerni zagrejanoj na 180 stepeni, da postanu hrskavi.
Možda vas zanima:
KEKSIĆI SA LIMUNOM SUPER IDU UZ ČAJ ILI KAFU Brza užina koju svi vole
U savršenom slatko-kiselkastom spoju.
PUTER KEKSIĆI Super idu uz čaj ili kafu, a mekani i sočni, i dupla mera će biti malo!
Mekani kao duša, a preukusni.
KEKSIĆI SA SIROM Jednostavni, brzi i ukusni, pravićete ih svaki dan
Savršeni za užinu.
HRSKAVI KEKSIĆI SA BADEMOM Zdrava i ukusna užina koja super ide uz kafu ili čaj
Daće vam energije, a super su ukusa.
BOSANSKI KLASIK KOJI NESTAJE IZ ŠERPE Napravite sogan-dolmu kao iz kafane
Luk ovde zamenjuje listove kupusa ili vinove loze, pa je jelo posebnog ukusa i izgleda
SPECIJALITET CRNOGORSKE KUHINJE Podgorički popeci, vrhunski užitak
Podgorički popeci su veoma poznato crnogorsko jelo, specijalitet crnogorske kuhinje
TURSKE PALAČINKE SE TOPE U USTIMA Pojedete ih ujutru i siti ste do večere
Gozleme potiču iz ruralnih delova Anadolije. Sam naziv vuče poreklo od reči goz, što znači oko ili mrlja, a označava tamne mrlje koje se pojavljuju na testu tokom pečenja, što je ono što testo čini karakterističnim. Prave se lako od jednostavnih namirnica koje ima svaka domaćica, a savršene su za doručak ili večeru. Podsećaju na picu ili deblje palačinke, a filuju se sa različitim nadevima: spanaćem, krompirom, sirom ili mlevenim mesom.
PIŠINGER TORTA KAKVU SU PRAVILE NAŠE BAKE Hrskave oblande i svilenkasti fil
Ukrasiće svaku svečanu trpezu.
BAKINE ŽERBO KOCKE BUDE SVA ČULA Izgledaju elegantno, mirišu domaće i tope se u ustima
Nema ko će ostati na samo jednom parčetu.
Komentari (0)