ITALIJANSKI KANTUČINI Hrskavi keksići se tope u ustima, a savršeno idu uz kafu ili čaj

Ivana Pavlović

19:00

Kulinarski globus 0

Kantučini su prvi put napravljeni u gradu Pratu, u 16. veku, a godinama su smatrani toliko posebnim, da su ih služili samo na dvorovima tadašnje italijanske aristokratije. Čuveni italijanski keksići sa bademom peku se dvaput da bi bili što hrskaviji. Savršeno idu uz kafu ili čaj, a mogu da zamene desert ili užinu. Priprema je krajnje jednostavna, a ukus neodoljiv.

kantučini
Shutterstock

Potrebno je:

  • 200 g glatkog brašna
  • 100 g oštrog brašna
  • 1 kašičica praška za pecivo
  • 180 g šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 1 limun šećer
  • pola kašičice đumbira
  • pola kašičice mlevenog muskatnog oraščića
  • ¼ kašičice karanfilića
  • prstohvat soli
  • 50 g maslaca
  • 3 jaja
  • 50 g očišćenih pistaća
  • 150 g badema

Priprema:

Rernu zagrejte na 200 stepeni. U jednoj posudi pomešajte brašno sa solju i praškom za pecivo. Onda dodajte šećere, đumbir, muskatni oraščić i zdrobljeni karanfilić. Umešajte maslac sobne temperature i jaja, pa sve zamesite u glatko testo. Umotajte u foliju i ostavite pola sata na hladnom mestu. Dodajte pistaće i bademe, pa testo podelite na 4 dela. Na pobrašnjenoj radnoj površini svaki deo oblikujte u valjak dužine oko 30 cm. Poređajte ih na pleh obložen pek-papirom. Pecite oko 20 minuta, u rerni zagrejanoj na 200 stepeni. Ostavite u plehu da se prohlade, pa svaki isecite ukoso na kolutove. Rasporedite keksiće po plehu i dopecite još 8 minuta u rerni zagrejanoj na 180 stepeni, da postanu hrskavi.

gozleme

TURSKE PALAČINKE SE TOPE U USTIMA Pojedete ih ujutru i siti ste do večere

19:00

23 novembar, 2025

Kulinarski globus

Gozleme potiču iz ruralnih delova Anadolije. Sam naziv vuče poreklo od reči goz, što znači oko ili mrlja, a označava tamne mrlje koje se pojavljuju na testu tokom pečenja, što je ono što testo čini karakterističnim. Prave se lako od jednostavnih namirnica koje ima svaka domaćica, a savršene su za doručak ili večeru. Podsećaju na picu ili deblje palačinke, a filuju se sa različitim nadevima: spanaćem, krompirom, sirom ili mlevenim mesom.

Komentari (0)

Loading