Ljubav ko iz francuskih filmova čarobne MADLENE su jednostavne za pripremu a prefinjenog ukusa

alo.rs/I. V.

09:30

Kulinarski globus 0

Da li ste nekad pripremali tradicionalne sočne francuske kolačiće - madelene? Imamo odličan recept!

Ljubav ko iz francuskih filmova čarobne MADLENE su jednostavne za pripremu a prefinjenog ukusa
Shutterstock

 

Madelene

Sastojci:

125 g šećera

125 g brašna

125 g putera

3 jaja

60 g mlevenih badema

1 kašika soka od pomorandže

¼ kašičice ekstrakta vanile

1 prstohvat soli

Priprema:

Puter otopite na laganoj vatri. Kada počne da ključa, ostavite još minut-dva da postane zlatne boje, ali pazite da ne porumeni! sklonite ga sa vatre i ostavite da se ohladi. Lopaticom  umešajte jaja u mešavinu brašna i šećera, zatim ohlađen puter, so, bademe, sok od pomorandže i ekstrakt vanile. Izbegavajte da mesite testo rukama. Pokrijte ga folijom i ostavite da odstoji u frižideru najmanje sat.

Madlene su karakteristične po obliku školjke što se postiže uz pomoć kalupa. Te kalupe premažite puterom i utisnite komade odležanog testa. Pecite u rerni 10-15 minuta na 250 stepeni, dok ne dobiju svetlu boju.

Ako su vam se svideli recepti, pročitajte više na našoj viber zajednici, kao i na našem Instagram nalogu, gde vas čekaju omiljeni slatkiši, slaniši i druga iznenađenja za naše verne čitaoce.

doner kebab

DONER KEBAB Turski specijalitet je savršen kec u rukavu, za ručak koji se pamti

16:06

19 novembar, 2024

Kulinarski globus

Ime je dobio od reči „doner“ koja potiče od turskog glagola „donmek“, što znači „okrenuti se“. Meso se peče satima na ražnju i seče kada postane hrskavo. Prvobitno se pravilo samo od jagnjetine i služilo na tanjiru. Vremenom je počelo da se služi u lepinji, prilagođavajući na taj način recept uličnoj prodaji. Ređanjem tankih mariniranih šnicli od jagnjetine, piletine ili drugog mesa na uspravni ražnjić dobije se znatno zanimljiviji ukus. U grčkoj verziji se služi kao giros, pa se dodaje pomfrit, paradajz, crni luk i caciki salata.

Komentari (0)

Loading