Ljubav ko iz francuskih filmova čarobne MADLENE su jednostavne za pripremu a prefinjenog ukusa
Da li ste nekad pripremali tradicionalne sočne francuske kolačiće - madelene? Imamo odličan recept!
Madelene
Sastojci:
125 g šećera
125 g brašna
125 g putera
3 jaja
60 g mlevenih badema
1 kašika soka od pomorandže
¼ kašičice ekstrakta vanile
1 prstohvat soli
Priprema:
Puter otopite na laganoj vatri. Kada počne da ključa, ostavite još minut-dva da postane zlatne boje, ali pazite da ne porumeni! sklonite ga sa vatre i ostavite da se ohladi. Lopaticom umešajte jaja u mešavinu brašna i šećera, zatim ohlađen puter, so, bademe, sok od pomorandže i ekstrakt vanile. Izbegavajte da mesite testo rukama. Pokrijte ga folijom i ostavite da odstoji u frižideru najmanje sat.
Madlene su karakteristične po obliku školjke što se postiže uz pomoć kalupa. Te kalupe premažite puterom i utisnite komade odležanog testa. Pecite u rerni 10-15 minuta na 250 stepeni, dok ne dobiju svetlu boju.
Ako su vam se svideli recepti, pročitajte više na našoj viber zajednici, kao i na našem Instagram nalogu, gde vas čekaju omiljeni slatkiši, slaniši i druga iznenađenja za naše verne čitaoce.
BORŠČ Ruska supa koja jača imunitet u trenu, a boju duguje ovom povrću
Ruski specijalitet poznat po intenzivnoj crvenoj boji, kao stvoren za hladne dane.
DONER KEBAB Turski specijalitet je savršen kec u rukavu, za ručak koji se pamti
Ime je dobio od reči „doner“ koja potiče od turskog glagola „donmek“, što znači „okrenuti se“. Meso se peče satima na ražnju i seče kada postane hrskavo. Prvobitno se pravilo samo od jagnjetine i služilo na tanjiru. Vremenom je počelo da se služi u lepinji, prilagođavajući na taj način recept uličnoj prodaji. Ređanjem tankih mariniranih šnicli od jagnjetine, piletine ili drugog mesa na uspravni ražnjić dobije se znatno zanimljiviji ukus. U grčkoj verziji se služi kao giros, pa se dodaje pomfrit, paradajz, crni luk i caciki salata.
FANTASTIČNO VARIVO NA BOSANSKI NAČIN Pikantan gulaš, preukusan, a podiže snagu do maksimuma
Razgalite se, okrepite i zagrejte ovim zdravim ručkom
AMERIČKE PALAČINKE PO ORIGINALNOM RECEPTU Sočne i slatke, a idealne za lepo druženje sa prijateljima
Originalno se služe sa javorovim sirupom i šlagom, a možete da dodate umesto toga lešnik krem, med ili prilog po želji.
HALONGOTOR Švedski kolačići sa džemom koji sjajnu idu uz čaj ili kafu
Švedski tradicionalni kolačići postoje još od 1960 ih, a prave se krajnje jednostavno.
Komentari (0)