ČESTO SE SERVIRAJU PO BISTROIMA Krok-mesje je pravi topli užitak sa hlebom

Alo.rs

10:00

Kulinarski globus 0

Pravićete ga za doručak ili večeru.

ČESTO SE SERVIRAJU PO BISTROIMA Krok-mesje je pravi topli užitak sa hlebom
Shutterstock

Krok-mesje - Francuska

Sastojci:

Za bešamel:

1 kašika putera

1 kašika brašna

200 ml mleka

prstohvat muskatnog oraščića

so, biber

Za sendviče:

4 parčeta tost hleba

1 kašika putera

1 kašika senfa

2 lista praške šunke

4 lista kačkavalja

rendani kačkavalj

Priprema:

Na umerenoj temperaturi otopite puter, pa dodajte brašno. Mešajte dok se ne sjedini i brašno počne da se prži. Sipajte mleko, so, biber, muskatni oraščić, pa kuvajte 2-3 minuta, da sos počne da se zgušnjava, pa sklonite s ringle. Tost hleb blago prepecite (da se ne stvrdne) - u tosteru, rerni ili tiganju. Svako parče hleba s jedne strane namažite puterom, pa senfom. Ređajte tost (sa namazanom stranom nagore), list kačkavalja, list šunke, opet list kačkavalja, tost (sa namazanom stranom nadole). Ponovite s drugim sendvičom. Sendviče stavite u pleh koji ste obložili papirom za pečenje. Preko svakog sendviča sipajte bešamel sos i pospite rendani kačkavalj. Pecite dok se kačkavalj ne otopi.

Ako su vam se svideli recepti, pročitajte više na našoj viber zajednici, kao i na našem Instagram nalogu, gde vas čekaju omiljeni slatkiši, slaniši i druga iznenađenja za naše verne čitaoce.

milfoj

MILFOJ Neodoljivi francuski desert koji miriše na vanilu, a topi se u ustima

09:02

3 maj, 2024

Kulinarski globus

Francuski specijalitet u savršenom spoju baršunastog krema, hrskavih korica i opojne vanile. Poznat pod imenom Napoleon, milfoj u bukvalnom prevodu znači „1000 listova“. Smatra se da je Francuz Pjer la Varen prvi put opisao recept 1651. godine. Ovaj desert se nekada spremao u 720 slojeva dok ta cifra danas dostiže i 2.048. Postoje i slane varijante sa sirom i spanaćem, kakve se prave u Italiji, ali ova slatka je neodoljiva.

revani

REVANI JE KLASIK KOJI NIKO NE ODBIJA Priprema je jednostavna, a govori 5 jezika

13:30

9 april, 2024

Kulinarski globus

Revani je tradicionalni kolač od griza natopljen šećernim sirupom (šerbetom), vrlo sladak, sočan i neponovljivog ukusa. Najčešće se poslužuje sečen na kocke ili rombove i ukrašen seckanim pistaćima. Ovaj kolač prisvajaju i Turci i Grci, a prema Tini Vaserman, ekspertu jevrejske kuhinje, originalni recept može da se pripiše i Jevrejima koji su posle migrirali u Tursku 1492. Prvobitno nazvan tishpishti, preimenovan je u Revani u čast istoimenog turskog pesnika 16. veka. Ovaj fenomenalan kolač idealan je za sve prilike, podseća na koh, a jedinstven je i drugačiji.

profiterole

PROFITEROLE Italijanski desert koji podseća na princes krofne a osvaja ukusom

19:00

23 mart, 2024

Kulinarski globus

Tradicionalan italijanski desert profiterole sastoje se od čokoladnog peciva punjenog šlagom ili kremom za pecivo, a prelivene su čokoladnim sosom. Italijanski kuvar Popelini je predstavio ovaj gurmanski desert na francuskom dvoru tokom vladavine Henrija II i Katarine de Mediči iz Francuske. Slične našim princes-krofnama, neodoljive, kremaste i jedinstvene, nestaće brzinom svetlosti kada ih poslužite ukućanima i gostima.

Komentari (0)

Loading