ČESTO SE SERVIRAJU PO BISTROIMA Krok-mesje je pravi topli užitak sa hlebom

Alo.rs

10:00

Kulinarski globus 0

Pravićete ga za doručak ili večeru.

ČESTO SE SERVIRAJU PO BISTROIMA Krok-mesje je pravi topli užitak sa hlebom
Shutterstock

Krok-mesje - Francuska

Sastojci:

Za bešamel:

1 kašika putera

1 kašika brašna

200 ml mleka

prstohvat muskatnog oraščića

so, biber

Za sendviče:

4 parčeta tost hleba

1 kašika putera

1 kašika senfa

2 lista praške šunke

4 lista kačkavalja

rendani kačkavalj

Priprema:

Na umerenoj temperaturi otopite puter, pa dodajte brašno. Mešajte dok se ne sjedini i brašno počne da se prži. Sipajte mleko, so, biber, muskatni oraščić, pa kuvajte 2-3 minuta, da sos počne da se zgušnjava, pa sklonite s ringle. Tost hleb blago prepecite (da se ne stvrdne) - u tosteru, rerni ili tiganju. Svako parče hleba s jedne strane namažite puterom, pa senfom. Ređajte tost (sa namazanom stranom nagore), list kačkavalja, list šunke, opet list kačkavalja, tost (sa namazanom stranom nadole). Ponovite s drugim sendvičom. Sendviče stavite u pleh koji ste obložili papirom za pečenje. Preko svakog sendviča sipajte bešamel sos i pospite rendani kačkavalj. Pecite dok se kačkavalj ne otopi.

Ako su vam se svideli recepti, pročitajte više na našoj viber zajednici, kao i na našem Instagram nalogu, gde vas čekaju omiljeni slatkiši, slaniši i druga iznenađenja za naše verne čitaoce.

doner kebab

DONER KEBAB Turski specijalitet je savršen kec u rukavu, za ručak koji se pamti

16:06

19 novembar, 2024

Kulinarski globus

Ime je dobio od reči „doner“ koja potiče od turskog glagola „donmek“, što znači „okrenuti se“. Meso se peče satima na ražnju i seče kada postane hrskavo. Prvobitno se pravilo samo od jagnjetine i služilo na tanjiru. Vremenom je počelo da se služi u lepinji, prilagođavajući na taj način recept uličnoj prodaji. Ređanjem tankih mariniranih šnicli od jagnjetine, piletine ili drugog mesa na uspravni ražnjić dobije se znatno zanimljiviji ukus. U grčkoj verziji se služi kao giros, pa se dodaje pomfrit, paradajz, crni luk i caciki salata.

Komentari (0)

Loading