NAJBOLJA SLANA ZIMNICA Od turšije do salate od paprike, prste da poližete
Zdrava i ukusna, dodaće šmek svakom jelu.
Turšija
Sastojci:
- 1 kg krastavčića
- 500 g crvene paprike
- 500 g karfiola
- 500 g šargarepe
- 3-4 čena belog luka
- 1 l vode
- 300 ml sirćeta
- 100 g soli
- 1 kašika šećera
- biber u zrnu po ukusu
Priprema:
Operite i iseckajte povrće na komade po želji. U loncu zagrejte vodu, dodajte sirće, so, šećer i biber u zrnu, pa prokuvajte. U sterilizovane tegle složite povrće, a između stavite čenove belog luka. Prelijte vruću salamuru preko povrća, dobro zatvorite tegle i ostavite da se hlade.
Krastavčići u medu i začinima
Sastojci:
- 5 kg malih krastavaca
- 250 ml meda
- 250 ml sirćeta
- 1 l vode
- 50 g soli
- 3-4 čena belog luka
- 1 kašičica senfa u zrnu
- 1 kašičica crnog bibera u zrnu
- svež kopar
Priprema:
Operite krastavce i stavite ih u sterilizovane tegle. U šerpi prokuvajte vodu, dodajte med, sirće, so, čenove belog luka i začine. Prelijte vruću salamuru preko krastavaca, dobro zatvorite tegle i ostavite da se hlade.
Cvekla
Sastojci:
- 3 kg cvekle
- 3 l vode
- 600 ml sirćeta
- 100 g soli
- 1 kašičica šećera
- biber u zrnu po ukusu
Priprema:
Cveklu skuvajte u slanoj vodi dok ne omekša, a zatim je oljuštite i isecite na kriške. U šerpi prokuvajte vodu, dodajte sirće, so, šećer i biber. U sterilizovane tegle složite cveklu, prelijte vrućom salamurom i dobro zatvorite.
Letnja salata
Sastojci:
- 3 kg paradajza
- 1,5 kg crvene paprike
- 250 ml sirćeta
- 100 ml ulja
- 1 kašika soli
- 1 kašika šećera
- biber po ukusu
Priprema:
Operite i sitno iseckajte paradajz i papriku. U posudi pomešajte sirće, ulje, so, šećer i biber. Pomešajte povrće sa dresingom i stavite u sterilizovane tegle.
Pikantna salata od paprike
- Sastojci:
- 5 kg crvene paprike
- 12 čenova belog luka
- 400 ml sirćeta
- 200 ml ulja
- 200 g šećera
- 2 kašike soli
- 1 kašičica crvene paprike u prahu
- biber po ukusu
Priprema:
Paprike operite, isecite na trake i stavite u posudu. U šerpi prokuvajte sirće, ulje, šećer, so, crvenu papriku i biber. Prelijte toplu smesu preko paprika i ostavite da odstoji nekoliko sati pre nego što stavite u tegle.
Možda vas zanima:
CVEKLA Najbolja salata za kišne dane, jača imunitet u trenu, a ukusa koji priča priče
Zdrava i ukusna slana zimnica oboriće s nogu sve koji budu probali.
DOMAĆA TURŠIJA Ni malo ne zaostaje za onom kupovnom, a mnogo zdravija
Odlična za imunitet, a osvaja na prvi zalogaj.
NAJLEPŠE POSLASTICE SA JAGODAMA Pomeraju granice dobrog ukusa, a ulepšaće svaku trpezu
Čizkejk iz tepsije, mekani kolač ili obrnuta poslastica, nećete da pogrešite šta god da odaberete.
NAJLEPŠA GURMANSKA JELA ZA GOSPOJINSKI POST Predlozi za ručak koji će vas držati sitim, a svaki zalogaj je raj za nepca
Ako postite Gospojinski post koji je počeo 14. avgusta i trajaće do 28. avgusta, ova jela ćete obožavati.
SPASITE PREVIŠE LJUTO JELO Nemojte da bacate već dodajte ovu namirnicu, odmah će da ublaži ukus
Ako ste ubacili previše čilija pa je jelo ispalo ljuto, primenite ovaj koristan trik.
BRUSKETI SA PEČURKAMA Slasni zalogajčići nestaće sa stola odmah, a imaćete osećaj kao da ste u Italiji
Sočni i aromatični, idealni za slavsku trpezu.
ČOKOLADNA TORTA Poslastica koja popravlja dan u trenu, po receptu čuvene Marte Stjuart
Neodoljiva čokoladna torta objavljena u časopisu Martha Stewart living, za prave sladokusce.
TIRAMISU SA BUNDEVOM Jesenji specijalitet sa kafom koji nikoga ne ostavlja ravnodušnim, uzećete parče više
Čuveni italijanski desert u savršenom spoju sa bundevom, kraljicom sezone.
STARINSKA TORTA SA ORASIMA Zaboravljeni slatkiš iz bakine sveske recepata, sa sočnim korama i slatkim filom
Fenomenalna poslastica pogodna za sve svečane događaje i slavsku trpezu.
Komentari (0)