NAJBOLJA SLANA ZIMNICA Od turšije do salate od paprike, prste da poližete

Ivana Pavlović

13:00

Sezonski recepti 0

Zdrava i ukusna, dodaće šmek svakom jelu.

turšija
Shutterstock

Turšija
Sastojci:

  • 1 kg krastavčića
  • 500 g crvene paprike
  • 500 g karfiola
  • 500 g šargarepe
  • 3-4 čena belog luka
  • 1 l vode
  • 300 ml sirćeta
  • 100 g soli
  • 1 kašika šećera
  • biber u zrnu po ukusu

Priprema:
Operite i iseckajte povrće na komade po želji. U loncu zagrejte vodu, dodajte sirće, so, šećer i biber u zrnu, pa prokuvajte. U sterilizovane tegle složite povrće, a između stavite čenove belog luka. Prelijte vruću salamuru preko povrća, dobro zatvorite tegle i ostavite da se hlade.

Krastavčići u medu i začinima
Sastojci:

  • 5 kg malih krastavaca
  • 250 ml meda
  • 250 ml sirćeta
  • 1 l vode
  • 50 g soli
  • 3-4 čena belog luka
  • 1 kašičica senfa u zrnu
  • 1 kašičica crnog bibera u zrnu
  • svež kopar

Priprema:
Operite krastavce i stavite ih u sterilizovane tegle. U šerpi prokuvajte vodu, dodajte med, sirće, so, čenove belog luka i začine. Prelijte vruću salamuru preko krastavaca, dobro zatvorite tegle i ostavite da se hlade.

Cvekla 
Sastojci:

  • 3 kg cvekle
  • 3 l vode
  • 600 ml sirćeta
  • 100 g soli
  • 1 kašičica šećera
  • biber u zrnu po ukusu

Priprema:
Cveklu skuvajte u slanoj vodi dok ne omekša, a zatim je oljuštite i isecite na kriške. U šerpi prokuvajte vodu, dodajte sirće, so, šećer i biber. U sterilizovane tegle složite cveklu, prelijte vrućom salamurom i dobro zatvorite.

Letnja salata
Sastojci:

  • 3 kg paradajza
  • 1,5 kg crvene paprike
  • 250 ml sirćeta
  • 100 ml ulja
  • 1 kašika soli
  • 1 kašika šećera
  • biber po ukusu

Priprema:
Operite i sitno iseckajte paradajz i papriku. U posudi pomešajte sirće, ulje, so, šećer i biber. Pomešajte povrće sa dresingom i stavite u sterilizovane tegle.


Pikantna salata od paprike

  • Sastojci:
  • 5 kg crvene paprike
  • 12 čenova belog luka
  • 400 ml sirćeta
  • 200 ml ulja
  • 200 g šećera
  • 2 kašike soli
  • 1 kašičica crvene paprike u prahu
  • biber po ukusu

Priprema:
Paprike operite, isecite na trake i stavite u posudu. U šerpi prokuvajte sirće, ulje, šećer, so, crvenu papriku i biber. Prelijte toplu smesu preko paprika i ostavite da odstoji nekoliko sati pre nego što stavite u tegle.

Možda vas zanima:

Komentari (0)

Loading