NAJBOLJA SLANA ZIMNICA Od turšije do salate od paprike, prste da poližete
Zdrava i ukusna, dodaće šmek svakom jelu.
Turšija
Sastojci:
- 1 kg krastavčića
- 500 g crvene paprike
- 500 g karfiola
- 500 g šargarepe
- 3-4 čena belog luka
- 1 l vode
- 300 ml sirćeta
- 100 g soli
- 1 kašika šećera
- biber u zrnu po ukusu
Priprema:
Operite i iseckajte povrće na komade po želji. U loncu zagrejte vodu, dodajte sirće, so, šećer i biber u zrnu, pa prokuvajte. U sterilizovane tegle složite povrće, a između stavite čenove belog luka. Prelijte vruću salamuru preko povrća, dobro zatvorite tegle i ostavite da se hlade.
Krastavčići u medu i začinima
Sastojci:
- 5 kg malih krastavaca
- 250 ml meda
- 250 ml sirćeta
- 1 l vode
- 50 g soli
- 3-4 čena belog luka
- 1 kašičica senfa u zrnu
- 1 kašičica crnog bibera u zrnu
- svež kopar
Priprema:
Operite krastavce i stavite ih u sterilizovane tegle. U šerpi prokuvajte vodu, dodajte med, sirće, so, čenove belog luka i začine. Prelijte vruću salamuru preko krastavaca, dobro zatvorite tegle i ostavite da se hlade.
Cvekla
Sastojci:
- 3 kg cvekle
- 3 l vode
- 600 ml sirćeta
- 100 g soli
- 1 kašičica šećera
- biber u zrnu po ukusu
Priprema:
Cveklu skuvajte u slanoj vodi dok ne omekša, a zatim je oljuštite i isecite na kriške. U šerpi prokuvajte vodu, dodajte sirće, so, šećer i biber. U sterilizovane tegle složite cveklu, prelijte vrućom salamurom i dobro zatvorite.
Letnja salata
Sastojci:
- 3 kg paradajza
- 1,5 kg crvene paprike
- 250 ml sirćeta
- 100 ml ulja
- 1 kašika soli
- 1 kašika šećera
- biber po ukusu
Priprema:
Operite i sitno iseckajte paradajz i papriku. U posudi pomešajte sirće, ulje, so, šećer i biber. Pomešajte povrće sa dresingom i stavite u sterilizovane tegle.
Pikantna salata od paprike
- Sastojci:
- 5 kg crvene paprike
- 12 čenova belog luka
- 400 ml sirćeta
- 200 ml ulja
- 200 g šećera
- 2 kašike soli
- 1 kašičica crvene paprike u prahu
- biber po ukusu
Priprema:
Paprike operite, isecite na trake i stavite u posudu. U šerpi prokuvajte sirće, ulje, šećer, so, crvenu papriku i biber. Prelijte toplu smesu preko paprika i ostavite da odstoji nekoliko sati pre nego što stavite u tegle.
Možda vas zanima:
CVEKLA Najbolja salata za kišne dane, jača imunitet u trenu, a ukusa koji priča priče
Zdrava i ukusna slana zimnica oboriće s nogu sve koji budu probali.
DOMAĆA TURŠIJA Ni malo ne zaostaje za onom kupovnom, a mnogo zdravija
Odlična za imunitet, a osvaja na prvi zalogaj.
NAJLEPŠE POSLASTICE SA JAGODAMA Pomeraju granice dobrog ukusa, a ulepšaće svaku trpezu
Čizkejk iz tepsije, mekani kolač ili obrnuta poslastica, nećete da pogrešite šta god da odaberete.
NAJLEPŠA GURMANSKA JELA ZA GOSPOJINSKI POST Predlozi za ručak koji će vas držati sitim, a svaki zalogaj je raj za nepca
Ako postite Gospojinski post koji je počeo 14. avgusta i trajaće do 28. avgusta, ova jela ćete obožavati.
MUSAKA OD PEČENIH PAPRIKA BOLJA OD KLASIČNE Svaki zalogaj je raj za nepca
Zasitna i sočna, pravićete stalno.
POSNA DOBOŠ TORTA UKUSOM NIMALO NE ZAOSTAJE ZA ORIGINALOM Svi će vam tražiti dodatno parče
Savršena za slavu i sve praznike.
POHOVANE KRMENADLE ZA SAVRŠENU NEDELJU Ručak koji vole svi od 7 do 107 godina
Meso se lepi za prste.
RECEPT LEPE BRENE ZA PILETINU SA PEČURKAMA RASPAMETIO DOMAĆICE Brzo, jednostavno i preukusno jelo
Legendarna pevačica Lepa Brena jednom prilikom podelila je recept za jednostavno, brzo i preukusno jelo. U pitanju je zapečena piletina sa šampinjonima koja je vrlo zasitna, a nema ko je ne voli. A ako gledamo Breninu super liniju, rekli bismo i da ne goji.
BRZI KOLAČ SA BUNDEVOM I ORASIMA Baš kao onaj iz bakine kuhinje, mami i mirisom i ukusom
Priprema je jednostavna, a ukus fantastičan.
Komentari (0)