PRASE PIHTIJA Dekorativno slavsko predjelo koje će zbog izgleda obožavati najmlađi
Preukusno predjelo obožavaće svi gosti, a intresantan izgled praseta dekorisaće svečanu trpezu.
Potrebno je
- 2,2 kg svinjetine
- 1 crni luk
- 1 šargarepa
- 1 glavica belog luka
- 1/2 stabljike celera
- 2 zrna crvenog bibera
- 1/2 kašičice bibera u prahu
- 1 lovorov list
- so po ukusu
- 50 g želatina
Za dekoraciju:
- šunka
- 6 zelenih maslina
- 1 zelena salata
- 12 komada karanfilića
Priprema
Meso stavite u šerpu i prelijte vodom. Ostavite neka odstoji preko noći. Onda prospete vodu, očistite meso još malo, pa ponovo sipate vodu. Čim proključa prospite vodu i sipajte novu. Kada ponovo krene da ključa dodajte očišćenu šargarepu u komadu, celer i luk. Stavite poklopac i kuvajte na niskoj temepraturi nekih 4-6 sati. Jedan sat pre kraja kuvanja dodajte zrno bibera, biber u prahu i lovor. Skuvano meso sa začinima i povrćem izvadite iz šerpe pa posolite i dodajte mleveni beli luk. Kuvajte na tihoj vatri još 20 minuta. Za to vreme odvojte meso od kožice i napunite flašu. Mast sa supe skinite kašikom, pa na cediljku stavite ubrus i procedite supu. Pomešajte želatin sa čašom dobijene supe i ostavite da nabubri. Otopite na pari, pa dodajte u supu. Zatim promešajte i sipajte u flašu da pokrije meso (skroz do vrha). Protresite flašu i odložite u frižider preko noći. Isecite skalpelom flašu i izvadite pihtiju. Uz pomoć kalupa iseite šunku na kolutove i napravite nos svinji tako što ćete ga pričvrstiti karanfilićem. Uši napravite od parčeta šunke i takođe pričvrstite karanfilićem, a oči pravite od maslina.
MUSAKA OD OSLIĆA Rapsodija ukusa savršena za dane posta, nećete ni primetiti da nedostaje meso
Soćna i slasna, ukućani će stajati u redu za još.
RUSKA SALATA KOCKE Priprema je jednostavna, a nema ko neće uzeti parče više
Dekorativno i sočno, ukrasiće svaku slavsku trpezu, a ukusom oduševiti goste.
MIKADO KOCKE U sočnom spoju sa omiljenim napitkom, tope se u ustima
Savršen spoj slatkiša i kafe, otopićete se od miline.
BAKA STANKIN PREBRANAC Krepi organizam u trenu, po receptu starom 40 godina
Držaće vas dugo sitim, a pravi je raj za nepca.
KIKIRIKI PUTER Kremasti namaz daje šmek svakom desertu, a najlepše ide sa palačinkama
Mažite ga samostalno na hleb ili dodajte u omiljeni desert, šta god da odaberete nećete da pogrešite.
Komentari (0)