PRASE PIHTIJA Dekorativno slavsko predjelo koje će zbog izgleda obožavati najmlađi
Preukusno predjelo obožavaće svi gosti, a intresantan izgled praseta dekorisaće svečanu trpezu.
Potrebno je
- 2,2 kg svinjetine
- 1 crni luk
- 1 šargarepa
- 1 glavica belog luka
- 1/2 stabljike celera
- 2 zrna crvenog bibera
- 1/2 kašičice bibera u prahu
- 1 lovorov list
- so po ukusu
- 50 g želatina
Za dekoraciju:
- šunka
- 6 zelenih maslina
- 1 zelena salata
- 12 komada karanfilića
Priprema
Meso stavite u šerpu i prelijte vodom. Ostavite neka odstoji preko noći. Onda prospete vodu, očistite meso još malo, pa ponovo sipate vodu. Čim proključa prospite vodu i sipajte novu. Kada ponovo krene da ključa dodajte očišćenu šargarepu u komadu, celer i luk. Stavite poklopac i kuvajte na niskoj temepraturi nekih 4-6 sati. Jedan sat pre kraja kuvanja dodajte zrno bibera, biber u prahu i lovor. Skuvano meso sa začinima i povrćem izvadite iz šerpe pa posolite i dodajte mleveni beli luk. Kuvajte na tihoj vatri još 20 minuta. Za to vreme odvojte meso od kožice i napunite flašu. Mast sa supe skinite kašikom, pa na cediljku stavite ubrus i procedite supu. Pomešajte želatin sa čašom dobijene supe i ostavite da nabubri. Otopite na pari, pa dodajte u supu. Zatim promešajte i sipajte u flašu da pokrije meso (skroz do vrha). Protresite flašu i odložite u frižider preko noći. Isecite skalpelom flašu i izvadite pihtiju. Uz pomoć kalupa iseite šunku na kolutove i napravite nos svinji tako što ćete ga pričvrstiti karanfilićem. Uši napravite od parčeta šunke i takođe pričvrstite karanfilićem, a oči pravite od maslina.
KAFANSKI SMUĐ ORLI Beogradski šef kuhinje otkrio tajnu kako da bude slasan i hrskav
Šef kuhinje Vanja Puškar otkrio je pre nekoliko godina tajnu savršenog smuđ orlija.
PRASE PIHTIJA Dekorativno slavsko predjelo koje će zbog izgleda obožavati najmlađi
Preukusno predjelo obožavaće svi gosti, a intresantan izgled praseta dekorisaće svečanu trpezu.
VASINA TORTA Ljubav tašte prema zetu iskazana u poslastici koja oduševljava od 1908.godine
Nastala je 1908 godine u Paraćinu.
GUŽVARA SA JOGURTOM Sa hrskavim korama i sočnim nadevom, kao izmišljena za savršen doručak
Pravi se brzo i lako, a osvojiće vas od prvog zalogaja.
ŠARENA ROLNICA Mesna rapsodija koja osvaja od prvog zalogaja, poći će vam voda na usta
Fenomenalno jelo oduševiće prave gurmane.
Komentari (0)