PRASE PIHTIJA Dekorativno slavsko predjelo koje će zbog izgleda obožavati najmlađi

Ivana Pavlović

12:20

Sezonski recepti 0

Preukusno predjelo obožavaće svi gosti, a intresantan izgled praseta dekorisaće svečanu trpezu.

pihtija prase
Printscreen/Youtube

Potrebno je 

  • 2,2 kg svinjetine 
  • 1 crni luk 
  • 1 šargarepa 
  • 1 glavica belog luka 
  • 1/2 stabljike celera 
  • 2 zrna crvenog bibera 
  • 1/2 kašičice bibera u prahu
  • 1 lovorov list 
  • so po ukusu
  • 50 g želatina 

Za dekoraciju:

  • šunka 
  • 6 zelenih maslina 
  • 1 zelena salata 
  • 12 komada karanfilića 

Priprema

Meso stavite u šerpu i prelijte vodom. Ostavite neka odstoji preko noći. Onda prospete vodu, očistite meso još malo, pa ponovo sipate vodu. Čim proključa prospite vodu i sipajte novu. Kada ponovo krene da ključa dodajte očišćenu šargarepu u komadu, celer i luk. Stavite poklopac i kuvajte na niskoj temepraturi nekih 4-6 sati. Jedan sat pre kraja kuvanja dodajte zrno bibera, biber u prahu i lovor. Skuvano meso sa začinima i povrćem izvadite iz šerpe pa posolite i dodajte mleveni beli luk. Kuvajte na tihoj vatri još 20 minuta. Za to vreme odvojte meso od kožice i napunite flašu. Mast sa supe skinite kašikom, pa na cediljku stavite ubrus i procedite supu. Pomešajte želatin sa čašom dobijene supe i ostavite da nabubri. Otopite na pari, pa dodajte u supu. Zatim promešajte i sipajte u flašu da pokrije meso (skroz do vrha). Protresite flašu i odložite u frižider preko noći. Isecite skalpelom flašu i izvadite pihtiju. Uz pomoć kalupa iseite šunku na kolutove i napravite nos svinji tako što ćete ga pričvrstiti karanfilićem. Uši napravite od parčeta šunke i takođe pričvrstite karanfilićem, a oči pravite od maslina.

 

 

Komentari (0)

Loading