JUNEĆI GULAŠ RAJ ZA NEPCA Fenomenalan ručak u sočnom spoju mesa sa povrćem, za prave gurmane

Izvor: Ivana Pavlović

13:00

Sezonski recepti 0

Sočan i slasan, sipaćete tanjir više.

juneći gulaš
Shutterstock

Potrebno je

Možda vas zanima:

italijanski gulaš

NEODOLJIVI ITALIJANSKI GULAŠ Recept pevačice Ane Bekute od kog će vam poći voda na usta

19:00

24 novembar, 2024

Sezonski recepti

Pevačica Ana Bekuta je poznata po svojim pesmama bez kojih ne može da prođe nijedno narodno veselje, ali i po svojim jelima za koje se uvek traži recept, koji pevačica nesebično deli. Inače, Ana Bekuta za sve decenije postojanja na javnoj sceni nije promenila svoje ponašanje, iako važi za jednu od najvećih zvezda na našim prostorima. Ona ne krije da redovno obilazi pijace, ali i da ne zazire od bliskog susreta s ljudima kao mnoge njene koleginice. Najnormalnija je stvar ići na pijacu. To nije nikakav bauk. Štaviše, ja baš volim da idem na pijacu. Volim taj šareniš tamo, prirodu, voće povrće... - rekla je Ana. Iako je na posebnom režimu ishrane i vodi računa o tome šta jede, za svoje goste voli da spremi italijanski gulaš.

  • 900 g junetine isečene i nasečene na kockice
  • 3 kašike višenamenskog brašna
  • pola kašičice belog luka u prahu
  • pola kašičice soli
  • pola kašičice bibera
  • 3 kašike ulja
  • 1 crni luk seckani
  • 1,4 l goveđeg bujona
  • 120 ml crvenog vina po želji
  • 450 g krompira oljuštenog i isečenog na kockice
  • 4 šargarepe isečene na komade
  • 4 rebra celera isečena na komade
  • 3 kašike paradajz paste
  • 1 kašičica sušenog ruzmarina ili 1 sveža grančica
  • 2 kašike kukuruznog skroba ili po potrebi
  • 2 kašike vode ili po potrebi
  • 178 g graška

Priprema

Pomešajte brašno, beli luk u prahu, so i biber, pa dodajte junetinu. U loncu zagrejte ulje pa pržite luk i meso, sve dok ne porumene. Nalijte bujon i crno vino. Potom dodajte krompir, šargarepu, celer i paradajz pastu. Temperaturu smanjite na srednju pa pokrijte i kuvajte sat vremena do 90 minuta, sve dok junetina ne omekša. Pomešajte kukuruzni skrob i vodu da dobijete kašu. Dodajte u ključalu čorbu pa umešajte i grašak. Zatim, dinstajte 5 do 10 minuta. Posolite i pobiberite gulaš. Služite toplo uz prilog po želji. Prijatno!

 

 

vasina torta

VASINA TORTA Očaravajuća poslastica sa lepom ljubavnom pričom iza svog imena

18:30

28 mart, 2025

Sezonski recepti

Nastala je 1908 godine u Paraćinu. Tamo su živeli Vasa i njegova supruga Jelena. Ona je bila slabog zdravlja. Kada je Jelena bila trudna, Vasa je našao najbolje stručnjake iz Beča Iako je njena trudnoća mogla da bude pogubna, rodila je zdravog sina. Jelenina majka ih je dočekala u Paračinu sa velikom trpezom. Deo trpeze bila je i torta, napravljena, u čast njenog zeta Vase.

Komentari (0)