NAJSOČNIJI BATACI Grčki, hrskavi, medeni, a meso se lepi za prste

Ivana Pavlović

13:00

Sezonski recepti 0

Neodoljivi i slasni, samo dodajte prilog po želji.

bataci
Shutterstock

Na meksički način
Sastojci:

  • 4 bataka
  • 4 kašike margarina
  • glavica crnog luka
  • grančica sveže mirođije
  • so
  • čen belog luka
  • kašičica mlevenog bibera
  • kašičica tabasko sosa
  • 2 kašike kečapa
  • 2 kašike ulja

Priprema:
Umutite margarin sa solju, propasiranim belim lukom, seckanom mirođijom i biberom. Premažite time batake i ostavite ih nekoliko sati u frižideru. Pomešajte tabasko sos sa kečapom i uljem, pa time prelijte batake. Dobro izmešajte, poređajte batake u pleh i pecite ih na 200 stepeni oko 35 minuta, uz povremeno okretanje mesa. Služite ih sa kuvanim pirinčem.

Medeni bataci
Sastojci:

  • 600 g pilećih bataka
  • 40 g putera
  • sok od jednog limuna
  • 50 g meda
  • 2 čena belog luka
  • so
  • biber

Priprema:
U šerpu stavite puter, sok od limuna, med i seckani beli luk, a onda sve stavite na ringlu i kuvajte pet minuta. Batake začinite solju i biberom, pa ih prelijte smesom od meda i pecite batake, poklopite posudu i pecite u rerni oko 40 minuta na 200 stepeni. Sklonite poklopac i zapecite još desetak minuta.

Na grčki način
Sastojci:

  • 800 g pilećih bataka
  • sok jednog limuna
  • 2 kašike ulja
  • bosiljak
  • nana
  • so, biber
  • čen belog luka
  • 150 g kravljeg sira
  • malo zelenih maslina

Priprema:
Pileće batake stavite u vatrostalnu posudu i prelijte ih marinadom napravljenom od maslinovog ulja, limunovog soka, propasiranog belog luka, začina i začinskog bilja. Dobro izmešajte da se začini lepo rasporede po mesu, pa poklopite i ostavite da malo odstoji, a potom zapecite pola sata na 200 stepeni. Izvadite piletinu i preko narendajte fetu. Dodajte seckane masline i vratite u rernu da se zapeče još 10 minuta.

Hrskavi bataci
Sastojci:

  • 1 kg bataka
  • 250 g margarina
  • 150 g prezli
  • 100 g kukuruznih pahuljica
  • 300 g kačkavalja, biber
  • pola kašičice soli
  • 1 kašika mešavine začina za piletinu
  • 3 dl ulja

Priprema:
Pomešajte prezle, rendani, kačkavalj, kornfleks, so, biber i mešavinu začina za piletinu. Margarin otopite. Batake prokuvajte, ocedite i dobro obrišite ubrusom, umočite u rastopljeni margarin, a zatim ih uvaljajte u smesu s prezlama, kornfleksom i kačkavaljem. U dubljoj posudi zagrejte ulje, pa pecite meso dok lepo ne porumeni.

Možda vas zanima:

Komentari (0)

Loading