NAJSOČNIJI BATACI Grčki, hrskavi, medeni, a meso se lepi za prste
Neodoljivi i slasni, samo dodajte prilog po želji.
Na meksički način
Sastojci:
- 4 bataka
- 4 kašike margarina
- glavica crnog luka
- grančica sveže mirođije
- so
- čen belog luka
- kašičica mlevenog bibera
- kašičica tabasko sosa
- 2 kašike kečapa
- 2 kašike ulja
Priprema:
Umutite margarin sa solju, propasiranim belim lukom, seckanom mirođijom i biberom. Premažite time batake i ostavite ih nekoliko sati u frižideru. Pomešajte tabasko sos sa kečapom i uljem, pa time prelijte batake. Dobro izmešajte, poređajte batake u pleh i pecite ih na 200 stepeni oko 35 minuta, uz povremeno okretanje mesa. Služite ih sa kuvanim pirinčem.
Medeni bataci
Sastojci:
- 600 g pilećih bataka
- 40 g putera
- sok od jednog limuna
- 50 g meda
- 2 čena belog luka
- so
- biber
Priprema:
U šerpu stavite puter, sok od limuna, med i seckani beli luk, a onda sve stavite na ringlu i kuvajte pet minuta. Batake začinite solju i biberom, pa ih prelijte smesom od meda i pecite batake, poklopite posudu i pecite u rerni oko 40 minuta na 200 stepeni. Sklonite poklopac i zapecite još desetak minuta.
Na grčki način
Sastojci:
- 800 g pilećih bataka
- sok jednog limuna
- 2 kašike ulja
- bosiljak
- nana
- so, biber
- čen belog luka
- 150 g kravljeg sira
- malo zelenih maslina
Priprema:
Pileće batake stavite u vatrostalnu posudu i prelijte ih marinadom napravljenom od maslinovog ulja, limunovog soka, propasiranog belog luka, začina i začinskog bilja. Dobro izmešajte da se začini lepo rasporede po mesu, pa poklopite i ostavite da malo odstoji, a potom zapecite pola sata na 200 stepeni. Izvadite piletinu i preko narendajte fetu. Dodajte seckane masline i vratite u rernu da se zapeče još 10 minuta.
Hrskavi bataci
Sastojci:
- 1 kg bataka
- 250 g margarina
- 150 g prezli
- 100 g kukuruznih pahuljica
- 300 g kačkavalja, biber
- pola kašičice soli
- 1 kašika mešavine začina za piletinu
- 3 dl ulja
Priprema:
Pomešajte prezle, rendani, kačkavalj, kornfleks, so, biber i mešavinu začina za piletinu. Margarin otopite. Batake prokuvajte, ocedite i dobro obrišite ubrusom, umočite u rastopljeni margarin, a zatim ih uvaljajte u smesu s prezlama, kornfleksom i kačkavaljem. U dubljoj posudi zagrejte ulje, pa pecite meso dok lepo ne porumeni.
Možda vas zanima:
PIKANTNO MEKSIČKO JELO SA POVRĆEM Osvaja na prvi zalogaj, a gurmani će ga obožavati
Najbolje služite uz kuvani kukuruz.
KRMENADLE U SOSU OD PIVA I LUKA Aromatično jelo za prave gurmane i one izbirljive
Slasno jelo oduševiće i one koji ne vole meso.
LOVAČKE ŠNICLE Slasni specijalitet po ukusu bez premca, a meso se lepi za prste
Neodoljive, pravićete stalno.
NAJBOLJA MARINADA ZA MESO Biće mekano i sočno, po savetu iskusnih domaćica
Primenite jednostavan trik koji provereno radi.
DOMAĆE JELO KOJE GREJE DUŠU I ČUVA TRADICIJU Ovaj recept za gulaš je pravi hit, bogatog ukusa i savršene teksture
Ovaj gulaš s junećim mesom, povrćem i začinima jednostavno morate probati – svaki zalogaj će vas očarati
PROJA SA MLADIM SIROM Doručak koji će vas raspametiti, ukusan i zasitan, a jedan sastojak ga čini neodoljivim
Doručak posle kojeg ćete ostati siti i zadovoljni...
OMILJENI SLATKIŠ NAŠEG DETINJSTVA Neprevaziđena starinska poslastica koja se pravi od samo 5 sastojaka
Ova poslastica, koju je popularizovala Milena Dravić u TV seriji „Metla bez drške“, mnogima je poznata ne samo sa malih ekrana, već i iz bakine kuhinje
STARINSKO SRPSKO JELO Krompirača sa pirinčem i kobasicom, pravo zadovoljstvo ukusa
Luk ovom jelu daje slast, a pirinač u kombinaciji sa jako malo brašna pravi jelo kremastim
Komentari (0)