SLAVSKA PITA SA KROMPIROM Svi je prave za Svetog Nikolu, gosti će se grabiti oko nje na stolu

Tatjana Badarević

10:00

Sezonski recepti 0

Vrlo je ukusna, a pravi se i u posnoj varijanti.

posna krompiruša
Shutterstock

Pita sa krompirom je vrlo ukusna, pravi se u posnoj varijanti i brzo će nestati sa stola.

Sastojci:

6 krompira
4 glavice crnog luka
1 pakovanje posnih kora za pitu
1/2 kesice praška za pecivo
3 čena belog luka
2 struka praziluka
ulje, so i biber, po potrebi
240 ml kisele vode

Priprema:

Kako biste napravili ovu pitu prvo ispržite na ulju crni, beli luk i praziluk, koje ste sitno Krompir očistite, oljuštite i narendajte pa dodajte luku koji pržite. Dodajte so, promešajte i mešajte, dok krompir ne omekša. Nakon toga skinite sa šporeta i ostavite da se prohladi, pa pobiberite.

Kiselu vodu pomešajte sa uljem i praškom za pecivo. Počnite da ređate kore, tako što ćete jednu da premažete mešavinom vode, ulja i praška, preklopite drugom korom, pa i nju premažite mešavinom ulja. Preko toga stavite treću koru, malo je premažite pa ređajte fil po dužoj strani.

Savijte pitu u rolat i ređajte na papir za pečenje. Poprskajte pite sa malo kisele vode i ulje i stavite u rernu, koju ste zagrejali na 180 stepeni C. Kada pita postane zlatkasta, izvadite je iz rerne i prekrijte suvom krpom. Uživajte. Možda ćete želeti da napravite i posnu pitu sa pečurkama.

Bonus video:

Komentari (0)

Loading