CEPKANI SVINJSKI VRAT Specijalitet od mesa za gurmane i one izbirljive, prste da poližete
Dodajte prilog po želji i uživajte u slasnom ručku.
Potrebno je:
- 1,5 kg svinjskog vrata
- 1 glavica crnog luka, sitno seckana
- 4 čena belog luka, sitno seckana
- 2 šargarepe, oljuštene i naseckane na kolutove
- 1 lovorov list
- 1 kašičica suvog začina
- so i biber po ukusu
- 2 šolje pilećeg bujona
- 2 kašike maslinovog ulja
- 1 kašika brašna
- 1/4 šolje soja-sosa
- 1/4 šolje meda
Priprema:
U velikoj šerpi zagrejte maslinovo ulje na srednje jakoj vatri. Dodajte crni i beli luk, te dinstajte dok ne postanu staklasti. Dodajte svinjski vrat u šerpu i pecite sa svih strana dok ne dobije lepu zlatnosmeđu boju. Posolite, pobiberite, dodajte suvi začin i lovorov list, pa sipajte pileći bujon. Smanjite vatru, pokrijte i kuvajte na laganoj vatri oko 2-3 sata ili dok meso ne postane mekano i lako se cepa viljuškom. Izvadite meso iz tečnosti od pečenja i ostavite da odstoji dok pripremate sos. U posebnom loncu otopite maslac, dodajte brašno i pržite ga dok ne postane svetlosmeđe boje. Postepeno dodajte tečnost od pečenja u lonac s brašnom, mešajući kako biste izbegli stvaranje grudvica. Neka sos provri, pa dodajte soja-sos i med, pa kuvajte još nekoliko minuta dok se sos ne zgusne. Cepkani svinjski vrat vratite u šerpu s pripremljenim sosom i promešajte da se meso obloži sosom.
Možda vas zanima:
ROLOVANI SVINJSKI VRAT SA KAČKAVALJEM Gurmansko jelo koje pomera granice dobrog ukusa, za one izbirljive
Sočan i slasan, prste da poližete.
POSNA SARMA UKUSNIJA OD KLASIČNE Baš ovako su je pravile domaćice u Jugoslaviji
Ručak koji greje dušu i telo.
MILANSKE KRMENADLE BOLJE OD KLASIČNIH Mekane i sočne kao duša
I mirisom i ukusom mame na zalogaj više.
MAĐARSKI GULAŠ POMERA GRANICE DOBROG UKUSA Svaki zalogaj greje dušu i telo
Ukućani će stajati u redu za još.
MUSAKA OD PEČENIH PAPRIKA BOLJA OD KLASIČNE Svaki zalogaj je raj za nepca
Zasitna i sočna, pravićete stalno.
POSNA DOBOŠ TORTA UKUSOM NIMALO NE ZAOSTAJE ZA ORIGINALOM Svi će vam tražiti dodatno parče
Savršena za slavu i sve praznike.
POHOVANE KRMENADLE ZA SAVRŠENU NEDELJU Ručak koji vole svi od 7 do 107 godina
Meso se lepi za prste.
RECEPT LEPE BRENE ZA PILETINU SA PEČURKAMA RASPAMETIO DOMAĆICE Brzo, jednostavno i preukusno jelo
Legendarna pevačica Lepa Brena jednom prilikom podelila je recept za jednostavno, brzo i preukusno jelo. U pitanju je zapečena piletina sa šampinjonima koja je vrlo zasitna, a nema ko je ne voli. A ako gledamo Breninu super liniju, rekli bismo i da ne goji.
BRZI KOLAČ SA BUNDEVOM I ORASIMA Baš kao onaj iz bakine kuhinje, mami i mirisom i ukusom
Priprema je jednostavna, a ukus fantastičan.
Komentari (0)