USKRŠNJA PAMUK POGAČA Mirisna i mekana, oduševiće goste na svečanoj trpezi
Mekana i vazdušasta, savršenog ukusa.

Potrebno je:
- 200 ml kisele vode
- 200 ml mleka
- 200 ml ulja
- 1 kašičica šećera
- 2 kašičice soli
- 25 g svežeg kvasca
- 700 g brašna
Za premazivanje:
- 1 žumance
- 1 kašika ulja
- 1 kašika mleka
Priprema:
Kvasac izmrvite u posudi, dodajte šećer i toplo mleko, pa promešajte. Kada se kvasac aktivira, za nekih 10 minuta sipajte kiselu vodu, ulje, prosejano brašno i so. Umesite testo. Pokrijte i ostavite da nadođe. Podelite testo na 2 jednaka dela. Jedan deo razvucite ukrug, a zatim isecite 16 trouglova. Urolajte trouglove u kiflice i poređajte na sredinu tepsije obložene pek-papirom. Od druge polovine testa odvojte 150 grama, a preostalo testo razvucite ukrug. Isecite 8 trouglova i urolajte kiflice. Svaku presecite napola, a presečeni deo ređajte uz obod tepsije, tako da isečene kiflice budu na krajevima. Sada cela tepsija treba da bude obložena kiflicama, u sredini su cele kiflice, na obodima presečene. U sredinu gde je šupljina stavite ono testo koje ste odvojili sa strane, ali prvo ga oblikujte ukrug. Umutite žumance sa mlekom i uljem, pa premažite pogaču. Možete da pospete semenkama, ako želite. Pecite pogaču u zagrejanoj rerni na 170 stepeni oko 40 minuta. Na polovini pečenja ako vam deluje da će da izgori, stavite pek-papir i nastavite da pečete.
Možda vas zanima:

USKRŠNJA PAMUK POGAČA Mekana kao duša, a uspeće i početnicima
Ukrasiće svečanu trpezu, a dobićete brojne komplimente.

PAMUK POGAČA Pravi se brzo i lako, sija se kao dukat, nema kome nije uspela
Napravite na jednostavan način ovu preukusnu domaću pogaču. Mekano testo zagrejaće vam dušu i telo, a ulepšače izgledom svaku trpezu.


POTAŽ OD ORAHA I CELERA Posan i ukusan, krepi organizam u trenu
Kremast i ukusan, pravićete i mrsnim danima.

AMERIČKA PITA Klasik koji se ne odbija, po receptu za početnike, prste da poližete
Otopićete se od miline koliko je slatka.

GURMANSKE ROLNICE SA KULENOM Svaki zalogaj je raj za nepca, a savršene za doručak ili večeru
Najbolje služite uz jogurt.

BIFTEK VELINGTON Lisnato testo, pečurke i juneće meso u delikatesu od koga zastaje dah
Ukrasiće svaku svečanu trpezu i oduševiti ukusom sve goste.
Komentari (0)