SAVRŠENA USKRŠNJA POGAČA Očarava i ukusom i izgledom, a mekana i vazdušasta

Ivana Pavlović

13:30

Sezonski recepti 0

Dekorisana uskršnjim jajima, gosti će biti oduševljeni.

uskršnja pogača
Printscreen

Potrebno je:

Za testo:

  • 1 šolja mlakog mleka
  • 1 kašičica šećera
  • 1 kesica suvog kvasca
  • pola kilograma brašna
  • pola šolje šećera
  • 2 kašičice soli
  • 2 jaja
  • 80 g maslaca 
  • malo ulja za premazivanje činije

Priprema:

Rernu zagrejte na 180 stepeni.  Kvasac rastvorite u mlakom mleku sa kašičicom šećera. Pustite da se aktivira nekih sedam minuta. U jednoj velikoj posudi sjedinite brašno, preostali šećer i so. Umešajte nadošli kvasac i umućena jaja, pa mesite pet minuta. Polako dodajte maslac, uz neprestano mešanje, dok ne dobijete meko, glatko testo. Stavite u nauljenu činiju, pa pokrijte i ostavite dva sata na toplom. Na pobrašnjenoj radnoj površini podelite testo na tri dela. Svaki razvucite u dugačku traku. Zatim, isecite tri "konopca", pletenicu upletite i spojite krajeve u oblik venčića. Stavite na pleh obložen papirom za pečenje, pa utisnite obojena jaja između pletenica. pokrijte i pustite da naraste još pola sata. Premažite pogaču umućenim jajetom i pospite šarenim mrvicama. Pecite pogaču 25 do 30 minuta, u rerni zagrejanoj na 180 stepeni.

Možda vas zanima:

Komentari (0)

Loading