KARAMEL TORTA Starinska, pomalo zaboravljena poslastica, za koju treba da zapišete recept
Slatka i kremasta, za prave sladokusce.

Potrebno je:
za biskvit
- 4 jaja
- 80 g šećera
- 80 g brašna
- malo arome od vanile
za karamel krem
- 600 ml slatke pavlake
- 300 g finog kristal šećera
- 160 g bele čokolade
Priprema:
Rernu zagrejte na 160 stepeni. Zagrejte slatku pavlaku, pa skinite sa šporeta. Sitno iseckajte belu čokoladu. U dubljoj šerpi otopite 3 kašike šećera, pa dodajte ostatak i ostavite da se karmelizuje i dobije smeđu boju. Polako dodajte mali deo slatke pavlake, uz neprestano mešanje. Umešajte čokoladu, pa sipajte u posudu, i ostavite da se ohladi preko noći. Umutite belanca sa šećerom i vanilom, pa dodajte umućena žumanca. Zatim, lagano umešajte brašno. Smesu izlijte u kalup obložen pek papirom. Pecite oko 30 do 35 minuta, u rerni zagrejanoj na 160 stepeni.Izrežite biskvit na 3 kore. Umutite mikserom karamel smesu, pa tim kremom nafilujte kore. Dekorišite tortu po želji. Ostavite bar 3 sata u frižideru.
Možda vas zanima:

NEODOLJIVA NUGAT TORTA Kremasta i bombastična, za sve prilike kada vam se jede nešto slatko
Toliko je ukusna, nema ko će joj odoleti.

LUDLAB TORTA Mađarska poslastica sa višnjama koja miriše na ljubav,nema ko će ostati na samo jednom parčetu
Za prave sladokusce i one izbirljive.

MEDOVIK TORTA PO RECEPTU ZA POČETNIKE Lako i brzo, svako može da je napravi
U savršenom spoju sa medom, ukrasiće svaku svečanu trp'ezu.

ŠUMSKA VOĆNA TORTA Lagana i osvežavajuća poslastica koja pomera granice dobrog ukusa
Sočna i ukusna, uzećete parče više.

MIRISNE CIMET ROLNICE Nestaće pola pleha dok trepnete, zato najbolje odmah stavite duplu meru
Najbolje služite uz kafu ili čaj.


POTAŽ OD ORAHA I CELERA Posan i ukusan, krepi organizam u trenu
Kremast i ukusan, pravićete i mrsnim danima.

AMERIČKA PITA Klasik koji se ne odbija, po receptu za početnike, prste da poližete
Otopićete se od miline koliko je slatka.

GURMANSKE ROLNICE SA KULENOM Svaki zalogaj je raj za nepca, a savršene za doručak ili večeru
Najbolje služite uz jogurt.
Komentari (0)