KARAMEL TORTA Starinska, pomalo zaboravljena poslastica, za koju treba da zapišete recept

Ivana Pavlović

16:30

Sezonski recepti 0

Slatka i kremasta, za prave sladokusce.

karamel torta
Shutterstock

Potrebno je:
za biskvit

  • 4 jaja 
  • 80 g šećera
  • 80 g brašna
  • malo arome od vanile

za karamel krem

  • 600 ml slatke pavlake
  • 300 g finog kristal šećera
  • 160 g bele čokolade
     

Priprema:

Rernu zagrejte na 160 stepeni. Zagrejte slatku pavlaku, pa skinite sa šporeta. Sitno iseckajte belu čokoladu. U dubljoj šerpi otopite 3 kašike šećera, pa dodajte ostatak i ostavite da se karmelizuje i dobije smeđu boju. Polako dodajte mali deo slatke pavlake, uz neprestano mešanje. Umešajte čokoladu, pa sipajte u posudu, i ostavite da se ohladi preko noći. Umutite belanca sa šećerom i vanilom, pa dodajte umućena žumanca. Zatim, lagano umešajte brašno. Smesu izlijte u kalup obložen pek papirom. Pecite oko 30 do 35 minuta, u rerni zagrejanoj na 160 stepeni.Izrežite biskvit na 3 kore. Umutite mikserom karamel smesu, pa tim kremom nafilujte kore. Dekorišite tortu po želji. Ostavite bar 3 sata u frižideru.

Možda vas zanima:

Komentari (0)

Loading