KARAMEL TORTA Starinska, pomalo zaboravljena poslastica, za koju treba da zapišete recept
Slatka i kremasta, za prave sladokusce.
Potrebno je:
za biskvit
- 4 jaja
- 80 g šećera
- 80 g brašna
- malo arome od vanile
za karamel krem
- 600 ml slatke pavlake
- 300 g finog kristal šećera
- 160 g bele čokolade
Priprema:
Rernu zagrejte na 160 stepeni. Zagrejte slatku pavlaku, pa skinite sa šporeta. Sitno iseckajte belu čokoladu. U dubljoj šerpi otopite 3 kašike šećera, pa dodajte ostatak i ostavite da se karmelizuje i dobije smeđu boju. Polako dodajte mali deo slatke pavlake, uz neprestano mešanje. Umešajte čokoladu, pa sipajte u posudu, i ostavite da se ohladi preko noći. Umutite belanca sa šećerom i vanilom, pa dodajte umućena žumanca. Zatim, lagano umešajte brašno. Smesu izlijte u kalup obložen pek papirom. Pecite oko 30 do 35 minuta, u rerni zagrejanoj na 160 stepeni.Izrežite biskvit na 3 kore. Umutite mikserom karamel smesu, pa tim kremom nafilujte kore. Dekorišite tortu po želji. Ostavite bar 3 sata u frižideru.
Možda vas zanima:
TORTA BELI EGIPAT ZA SVE SVEČANOSTI Zbog nje svaka dijeta pada u vodu
Svi će vam tražiti dodatno parče.
POSNA TORTA SA VIŠNJAMA MAMI NA PARČE VIŠE I dupla mera će biti malo
Ješćete je i mrsnim danima.
BRZA TORTA SA MALINAMA Gotova dok trepnete, a po ukusu joj nema ravne
Nema ko vam neće tražiti dodatno parče.
LENINA TORTA SA KAFOM Kremasta i neodoljiva, a nema paljenja šporeta
Najbolje služite uz šoljicu kafe.
BRZO REŠENJE ZA RUČAK ILI VEČERU Fantastična testanina sa tunjevinom, posno jelo koje svi vole
Odaberite omiljenu vrstu testenine, uzmite praziluk, kuvan paradajz ili kečap, konzervu tunjevine i prelep obrok je skoro spreman
Čarobni posni specijalitet: Slana pita od bundeve i krompira, kao iz bakine kuhinje
Slanu pitu od bundeve i krompira poslužite kao toplo ili hladno predjelo, ili kao lagani obrok nakon čorbice
ĆEVAPI IZ RERNE OSVAJAJU NA PRVI ZALOGAJ Svi pitaju u čemu je tajna, bolji su od roštiljskih!
Ćevapi iz rerne toliko su sočni i mirisni da ćete zaboraviti na roštilj!
OVAKO TURCI PRAVE FAŠIRANE ŠNICLE Ne stavljaju ni jaja ni prezle, a toliko su sočne da ćete ih obožavati
Kada ih jednom budete probali, stalno ćete ih ovako praviti
POSNA BAKLAVA Sočna, hrskava, topi se u ustima
Za bogatiji ukus, možete dodati malo posnog margarina.
Komentari (0)