ZLATIBORSKA PITA SA SIROM I KAJMAKOM Polizaćete i pleh koliko je slasna, po ukusu joj nema ravne

Ivana Pavlović

10:00

Sezonski recepti 0

Najbolje služite uz jogurt ili kiselo mleko.

zlatiborska pita sa kajmakom
Shutterstock

Potrebno je:

  • 10 kora za pitu
  • 2 belanca
  • 200 ml ( šolja ) brašna
  • 350 ml jogurta
  • 200 ml ulja
  • 1 kašičica soli

Fil:

  • 300 g slanog i jakog sira
  • 100 g kajmaka
  • 2 žumanca
  • 1 kašičica soli
  • i još 2 kašike pavlake ili jogurta ako je sir suvlji
  • 1 jaje

Priprema:

Rernu zagrejte na 200 stepeni. U jednoj posudi viljuškom umutite belanca, pa dodajte ulje, jogurt, so i brašno, i sve sjedinite da nema grudvica. Zatim podelite 10 kora na dva puta po pet komada, a umućenu smesu na dva dela. Polovinom smese premažite svih pet kora pa ih poređajte jednu na drugu. Zasebno umutite kajmak, sir, žumanca i so, pa i drugu smesu podelite na dva dela. Na petu koru rasporedite pola smese sa sirom pa urolajte. Prebacite u pleh obložen pek papirom. Ponovite postupak i sa drugom polovinom smese i preostalih pet kora. Jednu kašiku premaza pomešajte sa jajetom i umutite. Premažite tom smesom pitu. Pecite pitu oko 45 minuta, u rerni zagrejanoj na 200 stepeni. 

Komentari (0)

Loading