TORTA BRATSTVO I JEDINSTVO Bila je nezaobilazni deo proslava u Jugoslaviji, a dugo već zaboravljena
Kremasta i izdašna, nema ko vam neće tražiti recept.
Potrebno je:
Kore (3 kore ukupno - peku se odvojeno):
- 10 belanaca
- 10 kašika šećera
- 10 kašika mlevenih oraha
- 3 kašike brašna
Fil:
- 10 žumanaca
- 10 kašika šećera
- 1 vanilin šećer
- 3 kašike brašna
- 500 ml mleka
- 250 g maslaca ili margarina
- 100 g čokolade za kuvanje
Glazura (opciono):
- 100 g čokolade
- 3 kašike ulja
Priprema:
Rernu zagrejte na 180 stepeni. U jednoj posudi umutite belanca u čvrst sneg. Polako dodajte 3 kašike šećera i mutite sve dok se šećer ne otopi. Onda umešajte 3 kašike mlevenih oraha i 1 kašiku brašna, pa lagano promešajte špatulom. Smesu izlijte u pleh obložen pek papirom. Pecite koru oko 15 do 20 minuta, u rerni zagrejanoj na 180 stepeni. Ponovite postupak još dva puta, da ukupno dobijete 3 kore.Fil:Zasebno umutite 10 žumanaca sa šećerom, vanilin šećerom i brašnom. Zatim dodajte mleko i kuvajte na pari uz neprestano mešanje, sve dok se ne zgusne. Ostavite da se potpuno ohladi. Maslac umutite pa sjedinite sa prohlađenim filom. Potom podelite fil na dva dela. Jednom delu dodajte otopljenu čokoladu. Ređajte tortu sledećim redosledom:Prva kora - fil sa čokoladom-Druga kora - fil od vanile-Treća kora - premažite glazurom napravljenom od čokolade i ulja. Ostavite tortu bar par sati u frižideru da se stegne.
BRZO REŠENJE ZA RUČAK ILI VEČERU Fantastična testanina sa tunjevinom, posno jelo koje svi vole
Odaberite omiljenu vrstu testenine, uzmite praziluk, kuvan paradajz ili kečap, konzervu tunjevine i prelep obrok je skoro spreman
Čarobni posni specijalitet: Slana pita od bundeve i krompira, kao iz bakine kuhinje
Slanu pitu od bundeve i krompira poslužite kao toplo ili hladno predjelo, ili kao lagani obrok nakon čorbice
Posni đuveč: Ručak koji osvaja na kašiku i sam se kuva!
Tajna našeg ukusa je u spoju sitnog celera i kukuruz šećerca koji zajedno daju jelu neverovatnu slast i punoću
ĆEVAPI IZ RERNE OSVAJAJU NA PRVI ZALOGAJ Svi pitaju u čemu je tajna, bolji su od roštiljskih!
Ćevapi iz rerne toliko su sočni i mirisni da ćete zaboraviti na roštilj!
OVAKO TURCI PRAVE FAŠIRANE ŠNICLE Ne stavljaju ni jaja ni prezle, a toliko su sočne da ćete ih obožavati
Kada ih jednom budete probali, stalno ćete ih ovako praviti
Komentari (0)