STARINSKA MERENG PITA BUDI NOSTALGIJU Ovako su je pravile sve bake u Jugoslaviji
Savršeno ide uz čaj ili kafu.
Potrebno je
Za koru:
- 125 g maslaca
- 5 kašika šećera
- 1 jaje
- 1 kašika kisele pavlake
- 30 g oštrog brašna
Za fil:
- 4 veće breskve
- 500 ml mleka
- 3 kašike šećera
- 1 puding od vanile
- 4 žumanceta
- 1 limun
Za mereng:
- 4 belanceta
- 250 g šećera
- 1 kašika soka od limuna
Priprema
Rernu zagejte na 180 stepeni. Od maslaca, šećera, jaja, kisele pavlake i brašna umesite glatko testo. Zatim ga ostavite pola sata u frižideru. Razvaljajte ga i njime obložite kalup. Pecite 15 minuta, u rerni zagrejanoj na 180 stepeni. Onda umutite žumanca sa šećerom, prahom za puding i 200 ml mleka. Zagrejte ostatak mleka pa dodajte ovu smesu i kuvajte sve dok se ne zgusne. Onda dodajte rendanu koricu i limunov sok. Preko pečene kore nanesite mlak fil, preko fila poređajte kriške bresaka i pustite da se ohladi. U jednoj posudi umutite belanca sa šećerom i limunovim sokom. Nakon što se šećer otopi sipajte smesu preko pudinga i bresaka, pa pecite tri minuta na 250 stepeni. Dobro ohladite pitu pa je služite.
Možda vas zanima:
BAKA JELIN KOLAČ SA JABUKAMA NAPRAVI SE ZA 10 MINUTA A zbog njega i komšije dolaze nepozvane
Zamiriše cela kuća dok se peče.
STARINSKI KOLAČ 3 TAJNE BOLJI OD SVAKE TORTE Pravi se brzo, a razvaljuje ukusom
Kremast i savršen, gosti će ga obožavati.
KOLAČ NA METAR Ovako su ga nekad pravile sve domaćice, a sastojke imate u kuhinji
Super ide uz šoljicu kafe.
JEFTINI KOLAČ SA DŽEMOM I ORASIMA Zbog njega i komšije dolaze nepozvane
Savršen za vikend okupljanja ali i iznenadne goste.
BRZO REŠENJE ZA RUČAK ILI VEČERU Fantastična testanina sa tunjevinom, posno jelo koje svi vole
Odaberite omiljenu vrstu testenine, uzmite praziluk, kuvan paradajz ili kečap, konzervu tunjevine i prelep obrok je skoro spreman
Čarobni posni specijalitet: Slana pita od bundeve i krompira, kao iz bakine kuhinje
Slanu pitu od bundeve i krompira poslužite kao toplo ili hladno predjelo, ili kao lagani obrok nakon čorbice
Posni đuveč: Ručak koji osvaja na kašiku i sam se kuva!
Tajna našeg ukusa je u spoju sitnog celera i kukuruz šećerca koji zajedno daju jelu neverovatnu slast i punoću
ĆEVAPI IZ RERNE OSVAJAJU NA PRVI ZALOGAJ Svi pitaju u čemu je tajna, bolji su od roštiljskih!
Ćevapi iz rerne toliko su sočni i mirisni da ćete zaboraviti na roštilj!
OVAKO TURCI PRAVE FAŠIRANE ŠNICLE Ne stavljaju ni jaja ni prezle, a toliko su sočne da ćete ih obožavati
Kada ih jednom budete probali, stalno ćete ih ovako praviti
Komentari (0)