STARINSKA MERENG PITA BUDI NOSTALGIJU Ovako su je pravile sve bake u Jugoslaviji

Ivana Pavlović

13:30

Sezonski recepti 0

Savršeno ide uz čaj ili kafu.

mereng pita
Shutterstock

Potrebno je

Za koru:

  • 125 g maslaca
  • 5 kašika šećera
  • 1 jaje
  • 1 kašika kisele pavlake
  • 30 g oštrog brašna

Za fil:

  • 4 veće breskve
  • 500 ml mleka
  • 3 kašike šećera
  • 1 puding od vanile
  • 4 žumanceta
  • 1 limun

Za mereng:

  • 4 belanceta
  • 250 g šećera
  • 1 kašika soka od limuna

Priprema

Rernu zagejte na 180 stepeni. Od maslaca, šećera, jaja, kisele pavlake i brašna umesite glatko testo. Zatim ga ostavite pola sata u frižideru. Razvaljajte ga i njime obložite kalup. Pecite 15 minuta, u rerni zagrejanoj na 180 stepeni. Onda umutite žumanca sa šećerom, prahom za puding i 200 ml mleka. Zagrejte ostatak mleka pa dodajte ovu smesu i kuvajte sve dok se ne zgusne. Onda dodajte rendanu koricu i limunov sok. Preko pečene kore nanesite mlak fil, preko fila poređajte kriške bresaka i pustite da se ohladi. U jednoj posudi umutite belanca sa šećerom i limunovim sokom. Nakon što se šećer otopi sipajte smesu preko pudinga i bresaka, pa pecite tri minuta na 250 stepeni. Dobro ohladite pitu pa je služite.

Možda vas zanima:

Komentari (0)

Loading