PRSTE DA POLIŽEŠ! Spolja hrskvav, iznutra sočan, začinjeni prepečeni batat

Jelena Vukelić

14:42

Sezonski recepti 0

Mladim krompirićima retko koji prilog može da parira! Osim možda savršeno začinjenog i fino prepečenog slatkog krompira iz rerne. O, da, spremite se za aromatičniju i zdraviju varijantu omiljenog ručka!

PRSTE DA POLIŽEŠ! Spolja hrskvav, iznutra sočan, začinjeni prepečeni batat
unsplash.com

Ko god je rekao da mladim krompirićima baš ništa ne može da parira, zasigurno nije probao pečeni batat iz rerne, koji pored toga što ima izrazitu aromu i slasnost, takođe poseduje i izrazite benefite za zdravlje.

Iako je batat kod nas poznat i kao "slatki krompir" zapravo sa krompirom nema ama baš nikakve, osim možda fizičke sličnosti. Nasuprot "teškom" krompiru, batat je vrlo lak za varenje, sadrži brojne vitamine i minerale i često se preporučuje u zdravoj ishrani ili tokom određenih dijeta, a poznato je i da reguliše šećer i krvni pritisak.

 

SASTOJCI:

2 srednja batata
3 kašike maslinovog ulja
2 čena belog luka (ili dve kašičice belog luka u prahu)
1 kašičica tamjana
1/2 kašičice ruzmarina
So i biber po ukusu
Rendani parmezan i seckani peršun

PRIPREMA:

Batat ne morate da ljuštite, ali ne zaboravite da koru dobro operete pre sečenja. Isecite povrće na štanglice ili kockice, po želji, stavite u vatrostalnu posudu, prelijte maslinovim uljem i začinite. Zagrejte rernu na 200 stepeni i stavite batat da se peče oko 40 minuta ili dok ne poprimi zlatno-braonkastu boju. Ne zaboravite da tokom pečenja promešate batat. Nakon što ga izvadite iz rerne, dok je još vruć pospite po njemu seckani sveži peršun i narendani parmezan, a potom servirajte i uživajte!

pepijan piletina

PEPIJAN PILETINA BISER GVATEMALE Sočno jelo u pikantnom umaku za prave gurmane

13:00

26 novembar, 2024

Sezonski recepti

Gvatemala je država Srednje Amerike na čijoj se teritoriji nalazilo središte civilizacije naroda Maja koji su zajedno sa Špancima inspirisali hranu i kulturu naroda Gvatemale. Danas se u njihovoj hrani osećaju i note afričke i karipske kuhinje, prvenstveno u začinima i neretko ljutoj hrani. Pepijan piletina, tradicionalno jelo Gvatemale, predstavlja prženu ili kuvanu piletinu u bogatom umaku koji je zapravo glavni deo ovog recepta.

Komentari (0)

Loading