POSNI KOLAČI SA KEKSOM Kao izmišljeni za uživanje, a mirišu na nedelju
Neodoljive kocke, fudži, tiramisu ili meksička karlota, šta god da odaberete nećete pogrešiti.

Kocke od kikiriki putera
Sastojci:
Za biskvit:
Možda vas zanima:

POSNE VANILICE Ni malo ne zaostaju za originalom, a mirišu na detinjstvo i bakinu kuhinju
Fenomenalni kolači nestaće sa stola odmah.

NAJLEPŠE A BRZE BOMBICE Posni sitni kolači od različitih sastojaka, ukrasiće svaku slavsku trpezu
Bilo koje da odaberete nećete da pogrešite. Gotove su za čas, a nestaće sa stola odmah.

NAJLEPŠI POSNI KOLAČI Klasici bez premca koji pomeraju granice dobrog ukusa
Bilo koji kolač da izaberete nećete da pogrešite.

POSNI IŠLERI Ni malo ne zaostaju za originalom, a mirišu na nedelju
Neodoljiv desert kada vam se jede nešto slatko.
- 200 g posnog mlevenog keksa
- 60 g meda
- 3 kašičice kikiriki putera
Za karamel:
- 50 g javorovog sirupa ili meda
- 60 g kikiriki putera
- 1 kašičica kokosovog ulja
- aroma vanile
Za glazuru:
- 80 g čokolade za kuvanje + 2 kašičice kokosovog ulja
Priprema:
Za biskvit u činiji sjedinite ovseno i bademovo brašno s medom i kikiriki puterom. Kašikom promešajte, pa rukama umesite testo. U manju tepsiju ili kalup za hleb stavite papir za pečenje. Rastanjite testo na debljinu oko 1 cm. Možete da ga oblikujete u kvadrat ili pravougaonik, samo se potrudite da ivice budu što ravnije. Za karamel fil sjedinite javorov sirup sa kikiriki puterom, kokosovim uljem i aromom vanile. Dobro promešajte sastojke da se sjedine. Ravnomerno razmažite smesu preko biskvita. Stavite kolač u zamrzivač, oko 60 minuta. Potrebno je da se kolač stegne. Prelijte ga čoko-glazurom, a zatim ga isecite na štanglice.
Fudž s keksom
Sastojci:
- 100 g margarina
- 200 g posnog keksa
- 2 kašike sojinog mleka
- 2 kašike šećera u prahu
- 1 kašika kakaoa
- 2 kašike meda
- 2 štangle čokolade za kuvanje
- 2 kašike ruma
- Za glazuru:
- 100 g crne čokolade (posne)
Priprema:
Izmrvite keks na krupne delove. Otopite čokoladu i posebno otopite puter, dodajte mu mleko, šećer u prahu i med pa promešajte. Dodajte im potom i otopljenu čokoladu. Čokoladu za glazuru otopite, kalup obložite papirom za pečenje, pa otopljenu čokoladu, ali ne sve, sipajte u tankom sloju i obložite sve strane kalupa. Sipajte fudž u kalup, pa preko njega sipajte ostatak otopljene čokolade. Prekrijte providnom folijom i stavite u frižider na nekoliko sati.
Meksička karlota
Sastojci:
- 500 g posnog keksa
- 3/4 šolje soka od limete
- 350 ml sojinog ili biljnog mleka
- 350 ml sojinog kondenzovanog mleka
- 1/2 kašike ekstrakta vanile
- korica limete po ukusu
- kriške limete za ukrašavanje
Priprema:
Ocedite sok od limete, sipajte u blender, dodajte obe vrste mleka i ekstrakt vanile. U posudu sipajte malo smese, pa stavite jedan sloj keksa, sipajte sloj nadeva, ponovo stavite keks i ređajte tako dok ne potrošite sav materijal. Na vrh možete staviti limetu kao ukras. Pre posluženja držite u frižideru.
Posni tiramisu
Potrebno je
Za koru
- 200 ml ulja
- 1,5 čaša vode
- 450 g brašna
- 320 g šećera
- 1 kašičica sode bikarbone
- 1 kašičica vanilin šećera
Za fil
- 1 posni margarin
- 200 ml biljne slatke pavlake
- 6 kašika šećera u prahu
- 1 kašičica kakao praha
- 3 kapi ruma
Za sirup
- 300 g šećera
- 300 ml vode
- 2 kašičice instant kafe
- 100 ml ruma
Za glazuru
- 250 g čokolade za kuvanje
- 1 kašika šećera
- 4 kašike vode
Priprema:
Rernu zagrejte na 180 stepeni. U jednoj posudi pomešajte vodu, ulje, sodu bikarbonu, šećer i vanilin šećer, pa sipajte brašno i umutite. U pleh obložen papirom za pečenje preručite smesu. Pecite oko pola sata, u rerni zagrejanoj na 180 stepeni. Prohlađenu koru podelite na 2 dela. Zasebno penasto umutite margarin sobne temperature pa dodajte biljnu slatku pavlaku. Umutite sve da se sastojci dobro sjedine. Dodajte kakao, rum i kakao prah pa mikserom sjedinite. Otopite šećer sa vodom, pa dodajte kafu i promešajte. Prohlađenom sirupu dodajte rum. U kalup stavite koru pa je prelijte sirupom i potom, premažite pripremljenim filom. Ponovite postupak i sa drugom korom. Pomešajte vodu i šećer pa dodajte čokoladu i kuvajte, uz neprestano mešanje, na umerenoj temperaturi. Kolač prelijte čokoladnom glazurom pa pospite kakao prahom. Ostavite u frižideru da se prohladi i stegne. Uživajte!

LOVAČKI GULAŠ Aromatični specijalitet od mesa u pravoj eksploziji ukusa
Najbolje služite uz domaće njoke ili pire krompir.

DOMAĆI SELJAČKI HLEB Po starom, proverenom receptu, biće mekan kao duša
Dodajte prilog po želji i uživajte.

ZAPEČENE MAKARONE SA SIROM Slasno jelo koje se pravi brzo i lako, od jeftinih sastojaka
Ukućani će stajati u redu za još.

POSNA MUSAKA SA SREMUŠEM Zasitno jelo koje budi sva čula, zaboravićete da nedostaje meso
Sočna i ukusna, ovakvu do sada niste jeli.

DOMAĆA ŠAMPITA Kolač koji budi nostalgiju, po receptu baka Mileve
Starinski slatkiš savršen za svečanu trpezu, ali i obične dane kada vam se jede slatko.
Komentari (0)