POSNI KOLAČI SA KEKSOM Kao izmišljeni za uživanje, a mirišu na nedelju
Neodoljive kocke, fudži, tiramisu ili meksička karlota, šta god da odaberete nećete pogrešiti.
Kocke od kikiriki putera
Sastojci:
Za biskvit:
- 200 g posnog mlevenog keksa
- 60 g meda
- 3 kašičice kikiriki putera
Za karamel:
- 50 g javorovog sirupa ili meda
- 60 g kikiriki putera
- 1 kašičica kokosovog ulja
- aroma vanile
Za glazuru:
- 80 g čokolade za kuvanje + 2 kašičice kokosovog ulja
Priprema:
Za biskvit u činiji sjedinite ovseno i bademovo brašno s medom i kikiriki puterom. Kašikom promešajte, pa rukama umesite testo. U manju tepsiju ili kalup za hleb stavite papir za pečenje. Rastanjite testo na debljinu oko 1 cm. Možete da ga oblikujete u kvadrat ili pravougaonik, samo se potrudite da ivice budu što ravnije. Za karamel fil sjedinite javorov sirup sa kikiriki puterom, kokosovim uljem i aromom vanile. Dobro promešajte sastojke da se sjedine. Ravnomerno razmažite smesu preko biskvita. Stavite kolač u zamrzivač, oko 60 minuta. Potrebno je da se kolač stegne. Prelijte ga čoko-glazurom, a zatim ga isecite na štanglice.
Fudž s keksom
Sastojci:
- 100 g margarina
- 200 g posnog keksa
- 2 kašike sojinog mleka
- 2 kašike šećera u prahu
- 1 kašika kakaoa
- 2 kašike meda
- 2 štangle čokolade za kuvanje
- 2 kašike ruma
- Za glazuru:
- 100 g crne čokolade (posne)
Priprema:
Izmrvite keks na krupne delove. Otopite čokoladu i posebno otopite puter, dodajte mu mleko, šećer u prahu i med pa promešajte. Dodajte im potom i otopljenu čokoladu. Čokoladu za glazuru otopite, kalup obložite papirom za pečenje, pa otopljenu čokoladu, ali ne sve, sipajte u tankom sloju i obložite sve strane kalupa. Sipajte fudž u kalup, pa preko njega sipajte ostatak otopljene čokolade. Prekrijte providnom folijom i stavite u frižider na nekoliko sati.
Meksička karlota
Sastojci:
- 500 g posnog keksa
- 3/4 šolje soka od limete
- 350 ml sojinog ili biljnog mleka
- 350 ml sojinog kondenzovanog mleka
- 1/2 kašike ekstrakta vanile
- korica limete po ukusu
- kriške limete za ukrašavanje
Priprema:
Ocedite sok od limete, sipajte u blender, dodajte obe vrste mleka i ekstrakt vanile. U posudu sipajte malo smese, pa stavite jedan sloj keksa, sipajte sloj nadeva, ponovo stavite keks i ređajte tako dok ne potrošite sav materijal. Na vrh možete staviti limetu kao ukras. Pre posluženja držite u frižideru.
Posni tiramisu
Potrebno je
Za koru
- 200 ml ulja
- 1,5 čaša vode
- 450 g brašna
- 320 g šećera
- 1 kašičica sode bikarbone
- 1 kašičica vanilin šećera
Za fil
- 1 posni margarin
- 200 ml biljne slatke pavlake
- 6 kašika šećera u prahu
- 1 kašičica kakao praha
- 3 kapi ruma
Za sirup
- 300 g šećera
- 300 ml vode
- 2 kašičice instant kafe
- 100 ml ruma
Za glazuru
- 250 g čokolade za kuvanje
- 1 kašika šećera
- 4 kašike vode
Priprema:
Rernu zagrejte na 180 stepeni. U jednoj posudi pomešajte vodu, ulje, sodu bikarbonu, šećer i vanilin šećer, pa sipajte brašno i umutite. U pleh obložen papirom za pečenje preručite smesu. Pecite oko pola sata, u rerni zagrejanoj na 180 stepeni. Prohlađenu koru podelite na 2 dela. Zasebno penasto umutite margarin sobne temperature pa dodajte biljnu slatku pavlaku. Umutite sve da se sastojci dobro sjedine. Dodajte kakao, rum i kakao prah pa mikserom sjedinite. Otopite šećer sa vodom, pa dodajte kafu i promešajte. Prohlađenom sirupu dodajte rum. U kalup stavite koru pa je prelijte sirupom i potom, premažite pripremljenim filom. Ponovite postupak i sa drugom korom. Pomešajte vodu i šećer pa dodajte čokoladu i kuvajte, uz neprestano mešanje, na umerenoj temperaturi. Kolač prelijte čokoladnom glazurom pa pospite kakao prahom. Ostavite u frižideru da se prohladi i stegne. Uživajte!
Možda vas zanima:
MANASTIRSKI KOLAČ ZA SVE PRILIKE Baš ovako ga prave monasi na Hilandaru
Sočan i sladak, i dupla mera je malo.
POSNI MEDENJACI OD KOJIH MIRIŠE CELA KUĆA Gotovi očas posla, a tope se u ustima
Najbolje služite uz čaj ili kafu.
FENOMENALNI KOLAČI OD KOKOSA I ČOKOLADE Desert od koga će vam krenuti voda na usta, a posan
Kolači za dane posta raspametiće i one izbirljive.
POSNE VANILICE Ni malo ne zaostaju za originalom, a mirišu na detinjstvo i bakinu kuhinju
Fenomenalni kolači nestaće sa stola odmah.
PAPRIKE U PAVLACI NA DOMAĆINSKI NAČIN Imamo najbolji recept za omiljeno predjelo, više ga nikada nećete kupovati u prodavnici
Paprika u pavlaci su savršen prilog na vašem stolu. Brzo i lako se spremaju a za bolji ukus potrebne su vam paprike somborke
BRZINSKI RUČAK ZA MEDALJU Krompir koji se sprema za 10 minuta i svi ga obožavaju
Ovo jelo spaja hrskavi krompir, sočne sastojke i kremastu prelivenu smesu, pa na sto dolazi kao pravo malo domaće „zapečeno čudo“
MASALA, ČAJ SA BOSFORA Ubrzava metabolizam, reguliše težinu i jača imunitet, evo kako se pravi
Neobičan čaj koji je kombinacija začina iz Indije i Egipta i toplog mleka čini čuda za imunitet...
BRZO REŠENJE ZA RUČAK ILI VEČERU Fantastična testanina sa tunjevinom, posno jelo koje svi vole
Odaberite omiljenu vrstu testenine, uzmite praziluk, kuvan paradajz ili kečap, konzervu tunjevine i prelep obrok je skoro spreman
Čarobni posni specijalitet: Slana pita od bundeve i krompira, kao iz bakine kuhinje
Slanu pitu od bundeve i krompira poslužite kao toplo ili hladno predjelo, ili kao lagani obrok nakon čorbice
Komentari (0)