POSNI KOLAČI SA KEKSOM Kao izmišljeni za uživanje, a mirišu na nedelju

Ivana Pavlović

18:00

Sezonski recepti 0

Neodoljive kocke, fudži, tiramisu ili meksička karlota, šta god da odaberete nećete pogrešiti.

posne kikiriki kocke
Shutterstock

Kocke od kikiriki putera
Sastojci:
Za biskvit:

  • 200 g posnog mlevenog keksa
  • 60 g meda
  • 3 kašičice kikiriki putera

Za karamel:

  • 50 g javorovog sirupa ili meda
  • 60 g kikiriki putera
  • 1 kašičica kokosovog ulja
  • aroma vanile

Za glazuru:

  • 80 g čokolade za kuvanje + 2 kašičice kokosovog ulja

Priprema:
Za biskvit u činiji sjedinite ovseno i bademovo brašno s medom i kikiriki puterom. Kašikom promešajte, pa rukama umesite testo. U manju tepsiju ili kalup za hleb stavite papir za pečenje. Rastanjite testo na debljinu oko 1 cm. Možete da ga oblikujete u kvadrat ili pravougaonik, samo se potrudite da ivice budu što ravnije. Za karamel fil sjedinite javorov sirup sa kikiriki puterom, kokosovim uljem i aromom vanile. Dobro promešajte sastojke da se sjedine. Ravnomerno razmažite smesu preko biskvita. Stavite kolač u zamrzivač, oko 60 minuta. Potrebno je da se kolač stegne. Prelijte ga čoko-glazurom, a zatim ga isecite na štanglice.

Fudž s keksom
Sastojci:

  • 100 g margarina
  • 200 g posnog keksa
  • 2 kašike sojinog mleka
  • 2 kašike šećera u prahu
  • 1 kašika kakaoa
  • 2 kašike meda
  • 2 štangle čokolade za kuvanje
  • 2 kašike ruma
  • Za glazuru:
  • 100 g crne čokolade (posne)

Priprema:
Izmrvite keks na krupne delove. Otopite čokoladu i posebno otopite puter, dodajte mu mleko, šećer u prahu i med pa promešajte. Dodajte im potom i otopljenu čokoladu. Čokoladu za glazuru otopite, kalup obložite papirom za pečenje, pa otopljenu čokoladu, ali ne sve, sipajte u tankom sloju i obložite sve strane kalupa. Sipajte fudž u kalup, pa preko njega sipajte ostatak otopljene čokolade. Prekrijte providnom folijom i stavite u frižider na nekoliko sati.


Meksička karlota

Sastojci:

  • 500 g  posnog keksa
  • 3/4 šolje soka od limete
  • 350 ml sojinog ili biljnog mleka
  • 350 ml  sojinog kondenzovanog mleka
  • 1/2 kašike ekstrakta vanile
  • korica limete po ukusu
  • kriške limete za ukrašavanje

Priprema:
Ocedite sok od limete, sipajte u blender, dodajte obe vrste mleka i ekstrakt vanile. U posudu sipajte malo smese, pa stavite jedan sloj keksa, sipajte sloj nadeva, ponovo stavite keks i ređajte tako dok ne potrošite sav materijal. Na vrh možete staviti limetu kao ukras. Pre posluženja držite u frižideru.

Posni tiramisu

Potrebno je

Za koru

  • 200 ml ulja 
  • 1,5 čaša vode 
  • 450 g brašna 
  • 320 g šećera 
  • 1 kašičica sode bikarbone 
  • 1 kašičica vanilin šećera 

Za fil

  • 1 posni margarin 
  • 200 ml biljne slatke pavlake
  • 6 kašika šećera u prahu
  • 1 kašičica kakao praha
  • 3 kapi ruma

Za sirup

  • 300 g šećera 
  • 300 ml vode
  • 2 kašičice instant kafe
  • 100 ml ruma

Za glazuru

  • 250 g čokolade za kuvanje 
  • 1 kašika šećera 
  • 4 kašike vode 

Priprema:

Rernu zagrejte na 180 stepeni. U jednoj posudi pomešajte vodu, ulje, sodu bikarbonu, šećer i vanilin šećer, pa sipajte brašno i umutite. U pleh obložen papirom za pečenje preručite smesu. Pecite oko pola sata, u rerni zagrejanoj na 180 stepeni. Prohlađenu koru podelite na 2 dela.  Zasebno penasto umutite margarin sobne temperature pa dodajte biljnu slatku pavlaku. Umutite sve da se sastojci dobro sjedine. Dodajte kakao, rum i kakao prah pa mikserom sjedinite. Otopite šećer sa vodom, pa dodajte kafu i promešajte. Prohlađenom sirupu dodajte rum. U kalup stavite koru pa je prelijte sirupom i potom, premažite pripremljenim filom. Ponovite postupak i sa drugom korom. Pomešajte vodu i šećer pa dodajte čokoladu i kuvajte, uz neprestano mešanje, na umerenoj temperaturi. Kolač prelijte čokoladnom glazurom pa pospite kakao prahom. Ostavite u frižideru da se prohladi i stegne. Uživajte!

 

 

Možda vas zanima:

Komentari (0)

Loading