LEPA BRENA TORTA Čokoladna, kalorična i očaravajuća poslastica za prave gurmane
Torta nazvana po čuvenoj pevačici, uživala je veliku popularnost 80 ih godina 20 veka.
Potrebno je
Za jednu koru:
- 6 belanaca
- 12 kašika šećera
- 12 kašika oraha
- 2 kašike brašna
Za prvi fil:
- 18 žumanaca
- 200 g šećera
- 150 g čokolade
- 1 margarin
Za drugi fil:
- 300 g oraha
- 100 ml mleka
- 125 g margarina
- 200 g prah šećera
Priprema:
Rernu zagrejte na 180 stepeni. U jednoj posudi umutite belanca i šećer. Dodajte orahe i brašno. Smesu preručite u pleh obložen pek papirom pa ravnomerno rasporedite. Pecite oko 15 minuta, u rerni zagrejanoj na 180 stepeni. Ponovite postupak i za preostale 2 kore, ukupno treba da imate 3. Žumanca i šećer skuvajte na pari pa kuvanoj smesi dodajte čokoladu, za prvi fil. Kada se fil prohladi, dodajte margarin. U šerpu sipajte mleko pa pustite da provri, a zatim dodajte šećer i orahe. Kada se drugi fil prohladi, dodajte i margarin. Tortu filujte sledećim redosledom:prva kora-fil 1-fil 2-druga kora-fil 1-fil 2-treća kora. Ukrasite tortu po želji. Bon appetit!
Možda vas zanima:
VEGANSKA TORTA BUDI SVA ČULA Sa avokadom i čokoladom, poći će vam voda na usta
Sve se izblenda i prelije, nema pečenja, a oduševljava na prvi zalogaj.
OPERA TORTA Poslastica sa kafom koja miriše na ljubav, za prave sladokusce
Francuska poslastica oduševiće sve ljubitelje kafe i slatkiša.
LINCER Najstarija torta na svetu čiji recept datira iz 1653, karakterističnog izgleda i još boljeg ukusa
Autentičnog ukusa zbog mešavine badema, limunove kore i džema od ribizle, sa mrežastim izgledom koji zahteva dozu spretnosti u pravljenju.
PAO DE LO DE OVAR Portugalska sunđerasta poslastica koja očarava od 1700.godine
Jednostavan recept od jaja, brašna i šećera uspeće svima, a uživaćete u svakom zalogaju.
PICA Italijanski specijalitet savršen za lepo veče sa prijateljima, prste da poližete
Sočan klasik italijanske kuhinje dugo će vas držati sitim, nema ko će ostati na jednom parčetu.
TAJNI SASTOJAK ZA MLEVENO MESO Ćufte će biti preukusne, a nikad vam ne bi palo na pamet
Dodajte ovaj sastojak u mleveno meso i uživajte u najboljim ćuftama.
SOGAN DOLMA Turski specijalitet koji greje dušu i telo, po receptu bez premca
Punjeni luk oduševiće one izbirljive, po receptu koji budi sva čula.
MUSAKA OD OSLIĆA Rapsodija ukusa savršena za dane posta, nećete ni primetiti da nedostaje meso
Soćna i slasna, ukućani će stajati u redu za još.
RUSKA SALATA KOCKE Priprema je jednostavna, a nema ko neće uzeti parče više
Dekorativno i sočno, ukrasiće svaku slavsku trpezu, a ukusom oduševiti goste.
Komentari (0)