PROFITEROLE Slične kao princes krofne a opet posebne, sa sočnim filom i vazdušastim testom
Neodoljive krofnice sa čokoladnim prelivom raspametiće i one izbirljive.
Za testo
- 2, 5dl vode
- 100 g putera
- 1 vanilin šećer
- so
- 5 jaja
- 150 g mekog brašna
Za fil
- 2 dl slatke pavlake
- 10 kašika gustina
- 10 kašika šečera
- 7 dl mleka
- 4 jaja
- 125 g putera
Za preliv
- 1 dl vode
- 200 g šečera
- 50 g kakao
- 50 g čokolade
- pola čašice konjaka
- par kapi ulja
Priprema
U jednoj šerpici stavite vodu, puter, šećer i so. Ostavite da proključa pa dodajte brašno i mešajte jpš 2 minuta, sve dok ne počne da se odvaja od posude. U prohlađeno testo dodajte jedno po jedno jaje. Mutite mikserom sve dok smesa ne postane kompaktna. Špricem istiskujte male krofnice na pleh obložen pek papirom. Pecite oko 15 minuta, u rerni zagrejanoj na 250 stepeni. U zasebnoj šerpi skuvajte mleko pa u njega dodajte jaja umućena sa šećerom, gustinom i malo mleka. Dobro mešajte sve dok se fil ne zgusne.Zatim dodajte puter seckan na listiće i mešajte dok se ne otopi. Umutite slatku pavlaku pa je dodajte u prohlađen fil. Špricem za tortu punite krofnice. U jednoj šerpici zagrejte vodu, šećer i kakao. Kada provri umešajte čokoladu, ulje i sipajte konjak. Preliv sipajte preko profiterola. Bon appetit!
Možda vas zanima:
PROFITEROLE Francuske princes krofne koje se tope u ustima, za gurmane i one izbirljive
Fenomanalan desert za sve prilike koji pomera granice dobrog ukusa.
PROFITEROLE Slane sa ruskom salatom ili slatke sa kremom, na vama je da izaberete
Sam naziv „profiterole“ upotrebljen prvi put je upotrebljen 1604. Najčešće se prave sa ruskom salatom u slanoj varijanti, odnosno kremom od vanile u slatkoj, pa se posipaju šećerom u prahu, tj. čokoladnim prelivom. Podsećaju na naše princes krofne, a mogu da se prave i kao duguljaste, pa da dobijete eklere.
PRINCES KROFNE Mekane kao duša i sočne, baš kao one iz bakine kuhinje
Mekane i ukusne, za sve prilike.
DOMAĆE PRINCES KROFNE Baka Ivanka nam je dala najbolji recept, ovako kremaste i mekane do sada niste jeli
Pogodne za obične dane kada vam se jede nešto slatko, ali i svečanu trpezu.
SOČNA I KREMASTA POSLASTICA Pariska torta, najlepši slatkiš starog Beograda
Nezaboravni kremasti ukus ove lake torte zaista je poseban: zahvaljujući mešavini čokolade i slatke pavlake
PREVRNUTA TORTA OD KRUŠAKA Elegantan dezert koji je prava eksplozija ukusa, oduševljava na prvi zalogaj
Poslužite je toplu ili na sobnoj temperaturi...
NAJSOČNIJI KOLAČ SA PUDINGOM I JABUKAMA Ne peče se, a ukus je poput najbolje domaće pite
Korica od keksa i fil s voćem s nepogrešiva kombinacija koja će da zadovolji i najprobirljivija nepca
SOČNA, NEŽNA, JEFTINA Neprevaziđena Bela torta, neprevaziđena tradicija na tanjiru
Bela torta je poznata decenijama kao neprevaziđen recept i generacije je vole, međutim ona je omiljena i domaćicama zato što nije komplikovana za spremanje
BOGATA, RASKOŠNA, OTMENA Interkontinental torta, najbolja poslastica ikada
Torta je jako ukusna, kore su od belanaca i oraha, filuje se sa tri jako lepa kremasta fila
Komentari (0)