BAKLAVA PUŽIĆI SA ORASIMA Turski recept za neodoljivi desert, poćiće vam voda na usta

Ivana Pavlović

16:00

Slatki kutak 0

Još bolji od klasične baklave, pravićete stalno.

baklava pužići sa orasima
Printscreen

Sastojci:

Za testo:

  • 1 jaje
  • 50 ml biljnog ulja
  • 50 g putera 
  • 80 g pavlake
  • 1 kašičica praška za pecivo
  • 1 kašika jabukovog sirćeta
  • 600 g brašna
  • 1 kašičica soli
  • krompirov skrob 

Za punjenje:

  • 350 g mlevenih oraha

Za premazivanje:

  • 50 g putera
  • 50 ml biljnog ulja

Za sirup:

  • 300 g šećera
  • 300 ml vode
  • 1 kolut limuna

Priprema:

Rernu zagrejte na 180 stepeni. U jednoj posudi umutite jaje, pavlaku, ulje, otopljeni puter, sirće, prašak za pecivo i so. Polako dodajte brašno i zamesite glatko, mekano testo. Zatim pokrijte i ostavite da odmara pola sata. Podelite testo na manje loptice.Onda svaku razvucite u tanku koru, pa pospite skrobom, pa slažite 5 kora jednu na drugu. Sve zajedno što tanje razvaljajte. Mlevenim orasima pospite koru, pa urolajte u čvrstu rolnu i uvijte u oblik puža. Ređajte na pleh obložen pek papirom. Otopljen puter pomešajte sa uljem. Onda premažite svaku baklavu i pecite oko 30 do 35 minuta, u rerni zagrejanoj na 180 stepeni. Zakuvajte vodu, šećer i limun 10 ak minuta, sve dok se ne zgusnu. Toplu baklavu prelijte hladnim sirupom.

Možda vas zanima:

Komentari (0)

Loading