BAKLAVA PUŽIĆI SA ORASIMA Turski recept za neodoljivi desert, poćiće vam voda na usta
Još bolji od klasične baklave, pravićete stalno.
Sastojci:
Za testo:
- 1 jaje
- 50 ml biljnog ulja
- 50 g putera
- 80 g pavlake
- 1 kašičica praška za pecivo
- 1 kašika jabukovog sirćeta
- 600 g brašna
- 1 kašičica soli
- krompirov skrob
Za punjenje:
- 350 g mlevenih oraha
Za premazivanje:
- 50 g putera
- 50 ml biljnog ulja
Za sirup:
- 300 g šećera
- 300 ml vode
- 1 kolut limuna
Priprema:
Rernu zagrejte na 180 stepeni. U jednoj posudi umutite jaje, pavlaku, ulje, otopljeni puter, sirće, prašak za pecivo i so. Polako dodajte brašno i zamesite glatko, mekano testo. Zatim pokrijte i ostavite da odmara pola sata. Podelite testo na manje loptice.Onda svaku razvucite u tanku koru, pa pospite skrobom, pa slažite 5 kora jednu na drugu. Sve zajedno što tanje razvaljajte. Mlevenim orasima pospite koru, pa urolajte u čvrstu rolnu i uvijte u oblik puža. Ređajte na pleh obložen pek papirom. Otopljen puter pomešajte sa uljem. Onda premažite svaku baklavu i pecite oko 30 do 35 minuta, u rerni zagrejanoj na 180 stepeni. Zakuvajte vodu, šećer i limun 10 ak minuta, sve dok se ne zgusnu. Toplu baklavu prelijte hladnim sirupom.
Možda vas zanima:
BAKLAVA PUŽIĆI SA ORASIMA PONOS TURSKE I dupla mera je malo
Savršenog ukusa, a nisu preslatki.
KOLAČ SA MAKOM BOLJI OD SVAKE TORTE Sve se samo pomeša i peče
Savršeno ide uz čaj ili kafu.
DOMAĆI JAFA KOLAČ SAVRŠEN ZA IZNENADNE GOSTE I dupla mera će biti malo
Savršen za hladne dane i praznike.
MIRISNI ROLAT SA CIMETOM I BUNDEVOM Zbog njega se krši svaka dijeta
Kremast i sladak, i dupla mera je malo.
SOČNA I KREMASTA POSLASTICA Pariska torta, najlepši slatkiš starog Beograda
Nezaboravni kremasti ukus ove lake torte zaista je poseban: zahvaljujući mešavini čokolade i slatke pavlake
PREVRNUTA TORTA OD KRUŠAKA Elegantan dezert koji je prava eksplozija ukusa, oduševljava na prvi zalogaj
Poslužite je toplu ili na sobnoj temperaturi...
NAJSOČNIJI KOLAČ SA PUDINGOM I JABUKAMA Ne peče se, a ukus je poput najbolje domaće pite
Korica od keksa i fil s voćem s nepogrešiva kombinacija koja će da zadovolji i najprobirljivija nepca
SOČNA, NEŽNA, JEFTINA Neprevaziđena Bela torta, neprevaziđena tradicija na tanjiru
Bela torta je poznata decenijama kao neprevaziđen recept i generacije je vole, međutim ona je omiljena i domaćicama zato što nije komplikovana za spremanje
BOGATA, RASKOŠNA, OTMENA Interkontinental torta, najbolja poslastica ikada
Torta je jako ukusna, kore su od belanaca i oraha, filuje se sa tri jako lepa kremasta fila
Komentari (0)