ČOKOLADNI SUFLE KOJI OSVAJA Desert koji oduzima dah, a zadovoljava sva čula

Tatjana Badarević

14:05

Slatki kutak 0

Čokoladni sufle je jedan od najpoznatijih i najvoljenijih recepata

čokoladni sufle
Shutterstock

Sastojci:

  • 100 g crne čokolade (najbolje 70% kakao)
  • 100 g putera (plus malo za podmazivanje kalupa)
  • 2 jaja
  • 2 žumanca (odvojeno od belanaca)
  • 50 g šećera
  • 30 g brašna (oko 2 kašike)
  • Prstohvat soli
  • Kakao ili brašno za posipanje kalupa

Priprema:

Priprema kalupa:

Zagrej rernu na 200°C.

Namasti male keramičke posudice (ramekine) puterom i pospi ih kakaom ili brašnom da se sufle ne zalepi.

Topljenje čokolade:

Otopi čokoladu i puter na pari ili u mikrotalasnoj. Pusti da se malo prohladi.

Umuti jaja:

Umuti cela jaja, žumanca i šećer mikserom dok smesa ne postane svetla i penasta (oko 5 minuta).

Spoji smese:

Polako dodaj prohlađenu čokoladu u umućenu smesu i promešaj.

Dodaj brašno i prstohvat soli i lagano umešaj.

Sipanje u kalupe:

Raspodeli smesu u kalupe do oko 3/4 visine.

Pečenje:

Pecite u prethodno zagrejanoj rerni oko 10–12 minuta – ivice treba da budu pečene, a sredina mekana i tečna.

Serviranje:

Sufle odmah poslužiti! Po želji pospite prah šećerom ili poslužite uz kuglu sladoleda od vanile.

Bonus video:

@moja.trpeza Sladoled od lubenice 🍉🍦 Zdrav, osvežavajuć i bez griže savesti! Sastojci: Pola lubenice 200 g zamrznutih borovnica 2 kašike meda Priprema: 1. Isecite lubenicu na kockice i stavite je u zamrzivač dok se potpuno ne zaledi. 2. U blender stavite zaleđene kockice lubenice, borovnice i med. 3. Blendajte dok ne dobijete glatku, kremastu smesu. 4. Servirajte odmah i uživajte u osvežavajućem, prirodnom sladoledu! #trpeza #mojatrpeza #fy #fyp #viral #viralvideo #fyf #icecream #watermelon ♬ original sound - Moja Trpeza
esterhazi torta

ESTERHAZI TORTA Nazvana po grofu, spor oko nje i dalje traje, a ulepšaće svaki važni događaj

18:30

10 jul, 2025

Slatki kutak

Čuvenu poslasticu osmislili su budimpeštanski poslastičari krajem 19. veka, a nazvana je po grofu Esterhaziju. Do dana današnjeg vodi se sudski spor između Beča i Budimpešte oko toga čija je „licenca“ za tortu. Od kvalitetnih sastojaka, svečana i raskošna, savršena za sve specijalne prilike i slavsku trpezu. Iako čuvena šara na torti iziskuje preciznost, sav trud u pripremi ove poslastice će se isplatiti.

Komentari (0)

Loading