MANASTIRSKI KOLAČ Jednostavan, posan, preukusan i zdrav, ovako ga prave monasi na Hilandaru!
Pravi se lako, a nestaće sa stola odmah.
Potrebno je:
- 500 g brašna
- 1 kašičica praška za pecivo
- 1 kašičica sode bikarbone
- 100 g šećera
- 200 g seckanih oraha
- 200 g urmi
- 200 g suvog grožđa
- 5 kašika džema od kajsije
- 1 pomorandža (sok)
- 1 kašičica cimeta
- 500 ml mlake vode
- 4 kašike džema od kajsije
Priprema:
Suvo grožđe uvaljajte u brašno, protresite kroz prste da otpadne višak brašna. Urmama izvadite koštice, iseckajte ih, uvaljajte ih u brašno, protresite među prstima i odložite sa strane. Iseckajte orahe. Pomešajte prosejano brašno sa praškom za pecivo i soda bikarbonom, šećer, seckane orahe, urme, suvo grožđe i cimet. Dodajte sok od pomorandže i džem od kajsija koji ste pomešali sa 100 ml mlake vode. Malo po malo dodajte ostatak mlake vode uz mešanje varjačom. Pleh obložite papirom za pečenje i sipajte smesu. Pecite oko 30 minuta u rerni zagrejanoj na 180 stepeni. Izvadite kolač iz rerne i premažite ga džemom koji ste pomešali sa 50 ml mlake vode pa ga vratite u rernu na još 10 minuta. Po želji pečen kolač pospite šećerom u prahu ili mlevenim orasima.
Možda vas zanima:
MANASTIRSKI KOLAČ ZA DANE STROGOG POSTA Mekan kao duša i sočan, najbolje odmah stavite duplu meru
Fenomenalan i sočan, prste da poližete.
TURSKI KOLAČ POMERA GRANICE DOBROG UKUSA Polovina nestane dok pristavite kafu
Kremast i sočan, za sve prilike.
PAMUK KOLAČ OD 3 SASTOJKA Verovatno najmekša poslastica na svetu, a uspeva SVIMA!
Sočan i mekan, nestaće sa stola odmah.
BELE KOCKE SE TOPE U USTIMA Prepune keksa i čokolade, i dupla mera će biti malo
Priprema je jednostavna, a ukus fantastičan.
POSNI SLAVSKI KOLAČ PO RECEPTU STAROM 50 GODINA Jedini recept koji vam je potreban
Gosti će biti oduševljeni ukusom.
BOMBICE OD BADEMA ZA NAJLEPŠU POSNU SLAVU Prave se maltene same, a svi ih vole
Savršeno idu uz čaj ili kafu.
BAKIN KOLAČ SA JOGURTOM MIRIŠE NA DETINJSTVO Zbog njega se krši svaka dijeta
Mirisan i sladak, nema ko će mu odoleti.
ČOKO KIKIRIKI TORTA ZA SVETOG NIKOLU Pravi se maltene sama, a po ukusu joj nema ravne
Može i dete da je napravi, a svaki zalogaj miluje nepca.
POSNI TIRAMISU ZA PRAVE KAFOLJUPCE Kolač zbog kog i komšije dolaze nepozvane
Kremast i sočan, i savršeno ide uz šoljicu kafe.
Komentari (0)