KROFNE SA DŽEMOM SE TOPE U USTIMA Pufnaste i mirisne, baš kao one bakine

Ivana Pavlović

08:40

Slatki kutak 0

Super idu uz čaj ili kafu.

krofne sa džemom
Shutterstock

Potrebno je:

  • 500 g brašna
  • 250 ml mleka
  • 50 g šećera
  • 1 kesica suvog kvasca (oko 7 g)
  • 2 jaja
  • 80 g putera (otopljenog)
  • prstohvat soli
  • 1 kašičica ekstrakta vanile
  • džem od kajsija
  • ulje za prženje

Priprema:

Ugrejte mleko da bude mlako, dodajte šećer i kvasac. Ostavite da odstoji 5-10 minuta dok se kvasac ne aktivira. U velikoj posudi prosejte brašno i dodajte prstohvat soli. U sredini brašna napravite udubljenje i dodajte aktivirani kvasac, jaja, otopljeni puter i ekstrakt vanile. Mešajte postepeno dodajući mleko, dok ne dobijete glatko testo. Pokrijte posudu krpom i ostavite da testo naraste na toplom mestu, otprilike 1-2 sata ili dok se udvostruči. Na srednjejakoj vatri, u dubokom loncu ugrejte ulje. Vlažnim rukama oblikujte male kuglice od testa i pažljivo ih spuštajte u vrelo ulje. Pržite dok krofne ne postanu zlatnosmeđe sa svih strana. Izvadite krofne iz ulja i stavite ih na papirni ubrus da bi upile višak ulja. Kada se krofne ohlade, napravite mala udubljenja u sredini svake krofne i stavite kašičicu džema od kajsija.

Možda vas zanima:

Komentari (0)

Loading