ŠTRUDLU SA SIROM OBOŽAVAO JE POKOJNI MARŠAL Mirisna i mekana kao duša, nema joj ravne

Ivana Pavlović

12:00

Slatki kutak 0

Recept je objavljen u knjizi Titov kuvar, autorke Ane Drulović

štrudla sa sirom
Shutterstock

Potrebno je:

Za testo:

  • 1 kg mekog brašna
  • 1 jaje
  • prstohvat soli
  • 1 kašičica ulja
  • 5,5 dl vode

Za nadev od sira:

  • 1,2 kg domaćeg mladog sira
  • 3 jajeta
  • 50 g suvog grožđa
  • 1 kesica vanilin šećera
  • strugana kora limuna
  • 300 g kristal šećera

Priprema:

Rernu zagrejte na 180 stepeni. U jednoj posudi od brašna, jaja, soli, ulja i vode zamesite glatko testo. Onda ga podelite na dve veće lopte pa ih premažite uljem. Ostavite pola sata da testo odmori. U zasebnoj posudi pomešajte mladi sir, jaja, suvo grožđe, vanilin šećer, rendanu limunovu koru i kristal šećer. Zatim otopite puter. Na pobrašnjenoj radnoj površini razvaljajte testo po sredini pa ga razvaljajte po dužini. Zatim ga pažljivo razvucite preko ivice pa nožem odstranite debele krajeve. Onda ostavite da se testo prosuši pa ga poprskajte puterom.Nanesite pola nadeva uz ivicu testa, pa uz pomoć stolnjaka savijte štrudlu. Isecite komade dužine pleha pa ponovite sa drugom loptom i ostatkom nadeva. Zatim poređajte u pleh obložen pek papirom pa ih premažite puterom. Pecite štrudle 40 minuta, u rerni zagrejanoj na 180 stepeni. Na kraju štrudle pospite šećerom u prahu. 

Možda vas zanima:

Komentari (0)

Loading