BAKINA ŠTRUDLA SA DŽEMOM BUDI NOSTALGIJU Mekana i sočna, polizaćete i tanjir

Ivana Pavlović

08:45

Sezonski recepti 0

Savršeno ide uz šoljicu čaja ili kafe.

štrudla sa džemom
Shutterstock

Potrebno je:

  • pola kocke svežeg kvasca
  • 100 g šećera
  • 250 ml toplog mleka
  • 500 g brašna
  • 1 kašika svinjske masti
  • 2 jaja

Nadev:

  • džem (po izboru)

Za premaz:

  • 1 žumance i nekoliko kapi ulja

Priprema:

Rernu zagrejte na 200 stepeni. Kvasac razmutite u 250 ml mlakog mleka, pa dodajte kašiku šećera i pustite 20 minuta da nadođe. U brašno dodajte nadošli kvasac, jaja, rastopljenu mast, šećer i so. Zamesite glatko testo, ali da ne bude previše tvrdo. Pokrijte providnom folijom i ostavite sat vremena da naraste. Na pobrašnjenoj radnoj površini premesite testo, pa ga podelite na 4 loptice. Zatim ih pokrijte krpom i ostavite da nadođu još pola sata. Oklagijom rastanjite lopticu, pa je obilno premažite džemom, urolajte i poređajte u pleh obložen pek-papirom. Pokrijte krpom i ostavite 15 minuta na toplom. Potom štrudlu premažite žumancetom pomešanim sa nekoliko kapi ulja. Pecite oko 45 minuta, u rerni zagrejanoj na 200 stepeni. Poprskajte vodom, pokrijte i ostavite da se dobro ohladi. Onda isecite komade i pospite šećerom u prahu.

 

 

Možda vas zanima:

Komentari (0)

Loading