Stari recept za čokoladnu kutlača tortu iz šerpe: Nema filovanja samo se zalije iz kutlače - brzo i lako (VIDEO)

Ivana Vujnović

18:00

Slatki kutak 0

Na nalogu @jednostavna_kuhinja jedan od omiljenih recepata je čokoladna kutlača torta iz šerpe koja se ne filuje nego samo zalije kutlačom a rezultat je sočna čokoladna krasotica.

Čokoladna kutlača torta iz šerpe
Printscreen/Youtube

 

Torta iz šerpe

Sastojci:

Za koru: 

2 jaja

10 kašika šećera

1 kesica vanilin šećera

10 kašika vode

12 kašika brašna

1 kašika kakao praha

1/2 praška za pecivo

Za fil: 

1l mleka

200 g šećera

200 g čokolade za kuvanje

250 g maslaca ili margarina

250 g mlevenih oraha

Za glazuru:

120 g mlečne čokolade

80 ml neutralne pavlake

Priprema: 

Za koru umutite jaja sa šećerom i vanilin šećerom u penastu smesu. Ulijte vodu i mutite. Dodajte prosejane brašno, kakao i prašak za pecivo i umutite najnižom brzinom miksera. Dno kalupa s pomičnim ivicama prečnika 24 cm obložite pek-papriom i ulijte smesu. Izlupkajte o sto da izađu mehurići vazduha da kora ne bi pucala. Pecite oko 20 minuta na 180 stepeni. Ivice odvojte od kalupa i izvadite. Napravite još jednu identičnu koru. S ohlađenih kora skinite papir i presecite ih napola. Dobićete četiri kore.

Za fil zagrejte 1l mleka, 200 g šećera, puter i čokoladu. Kad se sve istopi uz stalno mešanje isključite ringlu. Dodajte orahe. Dobićete veoma redak film ali tako treba. Kalup obožite pek-papirom. Ređajte ispečene kore i obilno ih zalivajte filom - sve sem poslednje. Ranije se ova torta pripremala u šerpi otud i naziv- šerpa torta a zovu je i kutlača ili zalivena torta. Veoma je ukusna i sočna.

Na kraju je prekrijte alu-folijom i stavite u frižider. Kad se ohladi sklonite foliju, i prevrnite je na tanjir. Za glazuru istopite na laganoj vatri čokoladu i pavlaku. Ovime namažite tortu i ukrasite mlevenim orasima.

 

 

Možda vas zanima:

Komentari (0)

Loading