PO RECEPTU NAŠIH BAKA Slatko od kupina, popravlja raspoloženje
Priprema slatke zimnice uvek iziskuje više vremena od pripreme slane, izuzimajući ajvar koji je i po ukusu i po izdvojenom vremenu za spremanje apsolutni šampion
Sastojci
Potrebno je:
1 kg očišćenih kupina
1,500 g šećera
1 čaša vode
Priprema
Kupine su pozno letnje voće. Mada se smatra da nisu pogodne za slatko zbog semenki u plodu, u stvari mogu ostavljati vrlo dobar utisak svojim ukusom. Podsećaju na poslastice sa seckanim orasima. Poput višanja, imaju svoju prirodnu kiselinu koja omogućuje da se slatko skuva bez ikakvih dodataka.
Slatko od kupina kuva se na isti način kao i slatko od malina, s tom razlikom što se kupine ne stavljaju u kreč i što se za kuvanje sirupa uzima nešto manja količina šećera.
Odaberite krupne, zrele i zdrave kupine, očistite ih od lišća i zaostalih peteljčica pa ih veoma pažljivo, pomoću potapanja đevđira u vodu, operite. Sada uzmite šerpu u kojoj kuvate slatko pa ređajte red šećera, red kupina sve dok ne utrošite odrećene količine.
Ostavite da stoji oko 12 časova. Posle toga sipajte u šerpu sa kupinama i šećerom čašu vode.
Kuvajte na jačoj temperaturi sve dok sok ne bude toliko gust da sa uzdignute kašike pada u teškim kapima. Tada skinite šerpu sa štednjaka, pažljivo openite, pokrijte vlažnim platnom i ostavite da stoji još 12 časova.
Teglice operite i osušite pa sipajte u njih hladno slatko, povežite celofanom i ostavite na prohladno mesto.
SOČNA I KREMASTA POSLASTICA Pariska torta, najlepši slatkiš starog Beograda
Nezaboravni kremasti ukus ove lake torte zaista je poseban: zahvaljujući mešavini čokolade i slatke pavlake
PREVRNUTA TORTA OD KRUŠAKA Elegantan dezert koji je prava eksplozija ukusa, oduševljava na prvi zalogaj
Poslužite je toplu ili na sobnoj temperaturi...
NAJSOČNIJI KOLAČ SA PUDINGOM I JABUKAMA Ne peče se, a ukus je poput najbolje domaće pite
Korica od keksa i fil s voćem s nepogrešiva kombinacija koja će da zadovolji i najprobirljivija nepca
SOČNA, NEŽNA, JEFTINA Neprevaziđena Bela torta, neprevaziđena tradicija na tanjiru
Bela torta je poznata decenijama kao neprevaziđen recept i generacije je vole, međutim ona je omiljena i domaćicama zato što nije komplikovana za spremanje
BOGATA, RASKOŠNA, OTMENA Interkontinental torta, najbolja poslastica ikada
Torta je jako ukusna, kore su od belanaca i oraha, filuje se sa tri jako lepa kremasta fila
Komentari (0)