ŠPANSKA TORTA SANTJAGO Raskošna poslastica koju ćete da obožavate
Torta Santjago je poslastica od badema, nastala 1577. godine u Galiciji, severozapadnoj španskoj pokrajini. Krst koji je ukras ovog fenomenalnog deserta simbol je grada Santjaga de Kompostele, glavnog grada Galicije. Santjago de Kompostela je poslednja stanica za hodočasnike koji svake godine, pešice ili biciklom, pređu tzv. Santjagov put (Camina de Santiago) dug oko 750 km. Glavni sastojak ove poslastice su bademi, a pored njih u sastojke spadaju i jaja, šećer, limun, slatko vino, rakija ili grožđe.
Potrebno je
- 500 g mlevenih badema
- 500 g šećera
- 7 jaja
- 150 g brašna
- 100 g maslaca
- 50 g šećera u prahu
- 1 kašičica cimeta
- 1 čaša slatkog vina
- izrendana limunova kora
Priprema
Napravite testo od jednog jajeta, maslaca, brašna i jedne kašike vode. Onda sve dobro izmešajte. Oklagijom razvucite testo i njime prekrijte okrugli pleh podmazan maslacom i brašnom. U drugoj posudi pomešajte mleveni badem sa šećerom, cimetom, limunovom korom, pa im dodajte slatko vino i 6 preostalih jaja jedno po jedno (umesto vina možete da dodate čašicu brendija). Preko testa prelijte gotovu smesu i izjednačite. Pecite u rerni na srednjoj temperaturi dok se testo ne stegne i ne dobije zlatastu boju. Čačkaliom probušite testo i ako je suvo, vaš kolač je gotov. Ohlađen kolač izvadite iz pleha. Ukras se pravi posebnom modlom u vidu Santjagovog krsta, ali vi možete da koristite običan krst ili da nacrtate na kartonu Santjagov krst. Celu površinu torte pospite šećerom u prahu.
KOKOS TORTA Mirisna poslastica koja uspeva svima, a budi sva čula
Ako volite kokos, ovu tortu ćete obožavati.
KNEDLE SA ČOKOLADOM Klasik na drugačiji način koji će obožavati i najmlađi
Slatke i drugačije, nema ko vam neće tražiti recept.
TART SA ŠLJIVAMA Mirisni voćni kolač od kog će vam poći voda na usta, za sve važne događaje
Sočan i sladak, ukućani će stajati u redu za još.
POSNI ČIZKEJK Ni malo ne zaostaje za originalom, a kremast i neodoljiv
Mnogima omiljeni kolač možete da pravite i u dane posta.
VANILA TIRAMISU Još kremastiji i sočniji od originala, a zamirisaće cela kuća
Klasik na drugačiji način, za prave ljubitelje kafe i slatkiša.
Komentari (0)