ŠPANSKA TORTA SANTJAGO Raskošna poslastica koju ćete da obožavate

Ivana Pavlović

17:00

Slatki kutak 0

Torta Santjago je poslastica od badema, nastala 1577. godine u Galiciji, severozapadnoj španskoj pokrajini. Krst koji je ukras ovog fenomenalnog deserta simbol je grada Santjaga de Kompostele, glavnog grada Galicije. Santjago de Kompostela je poslednja stanica za hodočasnike koji svake godine, pešice ili biciklom, pređu tzv. Santjagov put (Camina de Santiago) dug oko 750 km. Glavni sastojak ove poslastice su bademi, a pored njih u sastojke spadaju i jaja, šećer, limun, slatko vino, rakija ili grožđe.

torta santjago
Shutterstock

Potrebno je

  • 500 g mlevenih badema
  • 500 g šećera
  • 7 jaja
  • 150 g brašna
  • 100 g maslaca
  • 50 g šećera u prahu
  • 1 kašičica cimeta
  • 1 čaša slatkog vina
  • izrendana limunova kora

Priprema

Napravite testo od jednog jajeta, maslaca, brašna i jedne kašike vode. Onda sve dobro izmešajte. Oklagijom razvucite testo i njime prekrijte okrugli pleh podmazan maslacom i brašnom. U drugoj posudi pomešajte mleveni badem sa šećerom, cimetom, limunovom korom, pa im dodajte slatko vino i 6 preostalih jaja jedno po jedno (umesto vina možete da dodate čašicu brendija). Preko testa prelijte gotovu smesu i izjednačite. Pecite u rerni na srednjoj temperaturi dok se testo ne stegne i ne dobije zlatastu boju. Čačkaliom probušite testo i ako je suvo, vaš kolač je gotov. Ohlađen kolač izvadite iz pleha. Ukras se pravi posebnom modlom u vidu Santjagovog krsta, ali vi možete da koristite običan krst ili da nacrtate na kartonu Santjagov krst. Celu površinu torte pospite šećerom u prahu.

Komentari (0)

Loading