TAJNA SAVRŠENOG RUČKA Zapečeni kremasti krompir - bogatstvo ukusa u svakom sloju

Slobodanka Ćorić

10:23

U sosu sa 0

Ovaj recept je jednostavan za pripremu, a rezultati su fenomenalni - savršeno pečen krompir sa bogatim slojem sira i kremaste pavlake, koji se topi u ustima

krompir
Shutterstock

Sastojci:

1 kg krompira
200 g kisele pavlake
200 g rendanog sira (možete koristiti gaudu, mocarelu ili čedar)
100 ml pavlake za kuvanje
50 g maslaca
So i biber po ukusu
1 kašičica sušenog origana
1/2 kašičice mlevenog belog luka (ili 1 čen svežeg)
1 kašičica sveže iseckanog peršuna (opcionalno)
 

Priprema:

1. Krompir oljuštite i isecite na tanke kolutove (oko 3-5 mm debljine). Stavite krompir u vodu, posolite i kuvajte oko 5 minuta, da malo omekša, ali da ostane čvrst. Potom ga ocedite.

2. U jednoj posudi pomešajte pavlaku za kuvanje, kisele pavlake, polovinu rendanog sira, mleveni beli luk (ako koristite svež beli luk, sitno ga iseckajte) i sušeni origano. Dodajte so i biber po ukusu, pa sve dobro sjedinite.

3. U vatrostalnu posudu stavite sloj krompira, pa preko njega prelijte deo kremaste smese. Nastavite sa slaganje sve dok ne utrošite sve sastojke. Završite sa prelivanjem kremom, a na kraju pospite ostatak rendanog sira po vrhu.

4. Na vrhu stavite par komadića maslaca i stavite posudu u prethodno zagrejanu rernu na 180°C. Pecite oko 30-35 minuta, dok krompir ne postane mekan, a gornji deo jela ne dobije lepu zlatno-smeđu boju.

5. Kada je zapečeni krompir sa sirom i pavlakom gotov, izvadite ga iz rerne i ostavite da se ohladi nekoliko minuta pre nego što ga isečete. Pospite svežim peršunom po želji za dodatni miris i dekoraciju.

Tagovi:

Komentari (0)

Loading