LARISINA VOĆNA ŠTRUDLA ZA PRAVE SLADOKUSCE Fenomenalna poslastica po receptu bez mane

Ivana Pavlović

09:00

U sosu sa 0

Fenomenalna poslastica po ukusu bez mane, svi će vam tražiti dodatak.

voćna štrudla
Shutterstock
voćna štrudla Shutterstock
 

Piše: Ivana Pavlović

Neodoljiva poslastica ukrasiće svaku svečanu trpezu, a gosti će biti oduševljeni. Recept je sa nama podelila Larisa Stajić, autorka profila „Larisa Stajić“ i programerka. Rоđena je u Virovitici u Hrvatskoj, ali se udala za Beograđanina i od avgusta živi u Srbiji. Kaže da nalog sa receptima iziskuje dosta truda, ali i ljubavi, jer radi ono što voli, a glavne kulinarske cake naučila je od majke i svekrve.

Koja je tajna savršene štrudle?
- Za pripremu bilo kog jela postoji jedna bitna stvar, a to je da se priprema s ljubavlju. Uvek se oseti kad neko priprema hranu s ljubavlju i ta jela uglavnom budu prste da poližeš. Tajna savršene štrudle leži u kvalitetnom testu i dobrom balansu filovanja. Testo treba da bude tanko, ali elastično. Fil treba da bude sočan, ali ne previše mokar, kako ne bi natopio testo.                                                                                                                                                                                                                     
Za testo preporučujem da bude sobne temperature, jer to omogućava bolju povezanost i lakše razvlačenje testa. Za fil, voće, najbolje da bude sobne temperature, kako ne bi bilo previše vlažno. Pavlaka može da bude iz frižidera, ali da nije previše hladna.

Kako da štrudla ne pukne tokom pečenja?

Kako vam štrudla ne bi pukla sa strane nemojte previše da je filujete, ostavite testu dovoljno prostora da se širi tokom pečenja. Testo dobro razvucite. Debelo testo može prouzrokovati pucanje, ali i pretanko testo je lako lomljivo. Kada uvijate štrudlu, pazite da krajevi testa budu dobro pritisnuti, kako bi fil ostao unutra i ne bi izlazio. Možete lagano preklopiti ivice prema unutra pre nego što završite s uvijanjem. Pre nego što stavite štrudlu u rernu, možete je lagano zaseći ili izbockati viljuškom na nekoliko mesta. To omogućava pari da izlazi tokom pečenja, sprečavajući pucanje kore. Prateći ove savete, štrudla bi trebalo da bude mekana, sočna i da ne puca tokom pečenja.

Kako da fil bude sočan?
Da bi fil bio sočan, potrebno je da sadrži dovoljno tečnosti, ali i da se tečnost pravilno upije u testo. Voće je potrebno da se ocedi pre stavljanja u štrudlu. Ako je voće previše vlažno, može pokvasiti testo.

Da li ste nekada pravili slane štrudle, ako jeste, s kojim sastojcima?                                                                                                                                                                                                          
Možete da napravite i slanu štrudlu, a sastojci za fil mogu biti razni. Na primer, sir i spanać, pica nadev, šunka i sir ili samo sa sirom, što je ujedno i meni omiljeni.

Da li je moguće napraviti ovu štrudlu sa drugim voćem a da ukus bude sličan?
Možete da koristite i drugo voće, ali treba da se obrati pažnja na njegovu vlažnost i kiselost. Jabuke, breskve, šljive ili kajsije daju sličan slatko-kiselkasti ukus. Takođe, može da se priprema i sa bilo kojim bobičastim voćem.

Da li ste nekada pravili posnu verziju ove poslastice?
Da, možete da napravite i posnu verziju štrudle. Testo mora biti bez jaja i mleka. Umesto pavlake i jaja, možete da napravite gušći posni puding sa biljnim mlekom ili voćnim sokom. Nisam konkretno pravila ovu štrudlu u posnoj verziji, ali pravila sam nešto slično sa lisnatim testom.

Kako biste rečima opisali ukus ove štrudle nekome ko je nije probao?
Desert koji se veoma brzo pravi, a još brže pojede. Predivan spoj hrskave korice sa sočnim filom od pavlake i slatko-kiselkastim voćem. Ono što posebno volim kod pripreme ovog deserta je miris koji se širi kućom tokom pečenja. Dodatan savet za prave gurmane bi bio da preko tople štrudle stave kuglu sladoleda.

Koje je najbolje jelo koje ste probali?
Ovo pitanje je zaista teško, jer je svaki obrok za mene poseban. Međutim, ako bih morala da izdvojim jedno jelo, to bi bila puter pogača. Ništa nije ukusno kao domaće pecivo – stvoreno s ljubavlju i pažnjom, iznenadi svakog ko ga proba. A najviše i najčešće volim da jedem čorbice, potaže i variva.

Koje jelo vam nije uspelo, pa ste morali da ga bacite?
Nikada nisam bacila jelo, ali ponekad mi se desi da tokom pripreme napravim neku improvizaciju i na kraju izađe nešto sasvim novo. Kulinarstvo je, na kraju, jedan veliki eksperiment sa bezbroj mogućnosti.

Da treba da napravite večeru za važne goste, koje predjelo, glavno jelo i desert biste im spremili?

Za specijalnu večeru, predjelo bi bilo puter kiflice ili puter pogača, kao i meze daska sa svežim sirevima, maslinama i delikatesom. Sigurno bih spremila i pileću belu čorbu koja je kremasta i lagana. Glavno jelo bi bila ćuretina sa mlincima ili pečeno meso/riba sa nekim prilogom od povrća i svežom salatom. Za desert bih se odlučila za kremastu tortu sa pistaćima, koja je na mene ostavila ogroman utisak.


Voćna štrudla 

Sastojci:

  • 500 g lisnatog testa
  • 250 g crvenog voća (jagode, višnje, ribizle - koristila sam smrznuto pakovanje od 400 g, ali kad se odledilo bilo je oko 250 g voća )
  • 20 g griza
  • 150 g kisele pavlake
  • oko 100 g šećera
  • 2 jajeta
  • šećer u prahu

Priprema:

Odmrznuto lisnato testo razvaljajte na pobrašnjenoj radnoj površini, u pravougaonik. Sa jedne strane zasecite testo. U činiji umutite jaja, šećer i kiselu pavlaku. U oceđeno voće dodajte griz, pa promešajte. Stavite preko lisnatog testa polovinu fila i polovinu voća, pa preklopite. Isti postupak ponovite sa drugim lisnatim testom. Pecite u zagrejanoj rerni na 220 stepeni, dok testo ne porumeni sa obe strane. Sačekajte da se prohladi pa pospite štrudu sa šećerom u prahu. Isecite i poslužite. Ako želite možete da dodate i kuglu sladoleda od vanile.

@moja.trpeza Čija puding: Zdrav i ukusan desert Sastojci: 50g čije 150g ovsenih pahuljica 100ml bademovog mleka 200ml voćnog jogurta 2 banane Priprema: 1. Čiju sipajte u čaše, prelijte mlakom vodom i ostavite da nabubri 10 minuta. 2. Nakon toga, ocedite čiju i pomešajte je sa ovsenim pahuljicama i bademovim mlekom. 3. Iseckajte banane, a zatim složite red banane, red čije sa ovsenim pahuljicama, pa red voćnog jogurta. 4. Ponovite slojeve po želji i ukrasite po svom ukusu. Za nekoliko minuta, uživajte u zdravom pudingu! #trpeza #mojatrpeza #fy #fyp #fyppppppppppppppppppppppp #viral #viralvideo #viraltiktok #kitchen #recepie #chia #chiapudding ♬ original sound - Moja Trpeza

Možda vas zanima:

Komentari (0)

Loading