Bejgli, mađarska praznična štrudla
Oduševićete se!
Bejgli se smatra mađarskim pecivom tipičnim za praznični period. Postoji teorija da bejgli potiče iz Jermenije i da je u Mađarsku stigao u drugoj polovini 19. veka. Uglavnom su ga pravile porodice samo za proslave, a onda se proširilo i na poslastičarnice. Naziv je dobio od nemačke reči za savijanje, verovatno zahvaljujući uticaju Austrougarske. Najpopularniji su filovi sa orasima i makom, ali u poslednjih nekoliko godina su sve više popularni i s ostalim nadevima, naročito s višnjama.
Bejglimegismakos
Sastojci:
Za testo:
300 g brašna
1 kašičica šećera u prahu
5 g svežeg kvasca
prstohvat soli
120 g putera
1 jaje
100ml mleka
Za fil:
50 g maka
1 kašičica prezli
200 g višanja
1 kesica vanilin šećera
1 kašičica cimeta
100 ml mleka
Za premaz:
1 jaje
Priprema:
Pomešajte brašno, prašak za pecivo i so,pa u smesu izmrvite puter. Dodajte jaje i mleko i zamesite tvrdo testo. Pokrijte i ostavite da se odmori. Skuvajte mleko sa šećerom, dodajte prezle, cimet i vanilin šećer. Promešajte, pa ubacite mak i višnje. Testo podelite na dva dela, rastanjite oklagijom inafilujte svaki. Urolajte i poređajte u pleh obložen papirom za pečenje i premažite prvo žumancetom, a onda i belancetom. Kad odstoji pola sata, pecite na 200 stepeni oko pola sata, dok ne porumeni.
SAVET Obavezno ostavite da se testo odmori u hladnom okruženju da ne bi pucalo prilikom pečenja
Možda vas zanima:
DECA ĆE GA OBOŽAVATI Šejk od čokolade i VIŠNJE je savršen spoj
Možete ga praviti kad god želite.
POSLASTICA ZA POŽELETI Štrudla s trešnjama idealna za prvomajski praznik
Ko će moži da joj odoli?
ZA PRSTE SE LEPI Štrudla sa voćem postaće vam najukusniji slatkiš
Neodoljivo je...
ŠTRUDLA BAŠ PO BAKINOM RECEPTU Desert koji će nas odmah vratiti u detinjstvo
Neobičan spoj namirnica.
HRISTOS VOSKRESE! Trpeza želi svojim čitaocima srećan Uskrs!
Želimo vam obilje mira, radosti i ljubavi u ovom svetom prazniku
MILFOJ Neodoljivi francuski desert koji miriše na vanilu, a topi se u ustima
Francuski specijalitet u savršenom spoju baršunastog krema, hrskavih korica i opojne vanile. Poznat pod imenom Napoleon, milfoj u bukvalnom prevodu znači „1000 listova“. Smatra se da je Francuz Pjer la Varen prvi put opisao recept 1651. godine. Ovaj desert se nekada spremao u 720 slojeva dok ta cifra danas dostiže i 2.048. Postoje i slane varijante sa sirom i spanaćem, kakve se prave u Italiji, ali ova slatka je neodoljiva.
GERMKENDLE Austrijsko poslastičarsko čudo osvojiće i one izbirljive, recept je proveren a ukus savršen
Knedle, nastale u Beču, prave se od mekog dizanog i kuvanog testa, punjene su aromatičnim džemom od šljiva, posute makom i šećerom, te prelivene sosom od vanile ili rastopljenim maslacem, pravo su poslastičarsko čudo. Ako ih do sada niste probali, obavezno to uradite, nećete se pokajati. Savršene su.
REVANI JE KLASIK KOJI NIKO NE ODBIJA Priprema je jednostavna, a govori 5 jezika
Revani je tradicionalni kolač od griza natopljen šećernim sirupom (šerbetom), vrlo sladak, sočan i neponovljivog ukusa. Najčešće se poslužuje sečen na kocke ili rombove i ukrašen seckanim pistaćima. Ovaj kolač prisvajaju i Turci i Grci, a prema Tini Vaserman, ekspertu jevrejske kuhinje, originalni recept može da se pripiše i Jevrejima koji su posle migrirali u Tursku 1492. Prvobitno nazvan tishpishti, preimenovan je u Revani u čast istoimenog turskog pesnika 16. veka. Ovaj fenomenalan kolač idealan je za sve prilike, podseća na koh, a jedinstven je i drugačiji.
PROFITEROLE Italijanski desert koji podseća na princes krofne a osvaja ukusom
Tradicionalan italijanski desert profiterole sastoje se od čokoladnog peciva punjenog šlagom ili kremom za pecivo, a prelivene su čokoladnim sosom. Italijanski kuvar Popelini je predstavio ovaj gurmanski desert na francuskom dvoru tokom vladavine Henrija II i Katarine de Mediči iz Francuske. Slične našim princes-krofnama, neodoljive, kremaste i jedinstvene, nestaće brzinom svetlosti kada ih poslužite ukućanima i gostima.
Komentari (0)