Napravite domaće kantučine koji savršeno pašu uz kafu i užinajte kao pravi Italijani
Kantučini su poznati talijanski keksići s bademima koji dolaze iz Toskane - peku se dvaput kako bi bili što hrskaviji.
Kantučini
Sastojci:
270 g glatkog brašna
1 kašičica praška za pecivo
150 g šećera
2 jaja
½ kašičice ekstrakta vanile
1 kašika meda
150 g badema
Priprema:
Zagrejte rernu na 180 stepeni i obložite pleh papirom za pečenje. Pomešajte brašno, prašak za pecivo i šećer. Dodajte jaja, ekstrakt vanile, med i mešajte dok ne dobijete mrvičastu teksturu. Umešati bademe u smesu. Prebacite testo na malo pobrašnjenu površinu i rukama ga oblikujte u duguljast oblik, dužine otprilike 45 cm i širine 5 cm. Testo možete podeliti i na dva dela, pa ćete dobiti manje kekse. Oblikovanu smesu prebacite na papir za pečenje i pecite 30 minuta. Izvadite iz rerne i ostavite da se ohladi 10 minuta. Nazubljenim nožem isecite veknu na kriške debljine 1 cm. Isecite ih dijagonalno tako da izgledom bude sličan brusketi. Stavite kotlete na papir za pečenje i vratite u rernu na još 10 minuta. Ostavite da se potpuno ohladi pre serviranja.
Ako su vam se svideli recepti, pročitajte više na našoj viber zajednici, kao i na našem Instagram nalogu, gde vas čekaju omiljeni slatkiši, slaniši i druga iznenađenja za naše verne čitaoce.
HRISTOS VOSKRESE! Trpeza želi svojim čitaocima srećan Uskrs!
Želimo vam obilje mira, radosti i ljubavi u ovom svetom prazniku
MILFOJ Neodoljivi francuski desert koji miriše na vanilu, a topi se u ustima
Francuski specijalitet u savršenom spoju baršunastog krema, hrskavih korica i opojne vanile. Poznat pod imenom Napoleon, milfoj u bukvalnom prevodu znači „1000 listova“. Smatra se da je Francuz Pjer la Varen prvi put opisao recept 1651. godine. Ovaj desert se nekada spremao u 720 slojeva dok ta cifra danas dostiže i 2.048. Postoje i slane varijante sa sirom i spanaćem, kakve se prave u Italiji, ali ova slatka je neodoljiva.
GERMKENDLE Austrijsko poslastičarsko čudo osvojiće i one izbirljive, recept je proveren a ukus savršen
Knedle, nastale u Beču, prave se od mekog dizanog i kuvanog testa, punjene su aromatičnim džemom od šljiva, posute makom i šećerom, te prelivene sosom od vanile ili rastopljenim maslacem, pravo su poslastičarsko čudo. Ako ih do sada niste probali, obavezno to uradite, nećete se pokajati. Savršene su.
REVANI JE KLASIK KOJI NIKO NE ODBIJA Priprema je jednostavna, a govori 5 jezika
Revani je tradicionalni kolač od griza natopljen šećernim sirupom (šerbetom), vrlo sladak, sočan i neponovljivog ukusa. Najčešće se poslužuje sečen na kocke ili rombove i ukrašen seckanim pistaćima. Ovaj kolač prisvajaju i Turci i Grci, a prema Tini Vaserman, ekspertu jevrejske kuhinje, originalni recept može da se pripiše i Jevrejima koji su posle migrirali u Tursku 1492. Prvobitno nazvan tishpishti, preimenovan je u Revani u čast istoimenog turskog pesnika 16. veka. Ovaj fenomenalan kolač idealan je za sve prilike, podseća na koh, a jedinstven je i drugačiji.
PROFITEROLE Italijanski desert koji podseća na princes krofne a osvaja ukusom
Tradicionalan italijanski desert profiterole sastoje se od čokoladnog peciva punjenog šlagom ili kremom za pecivo, a prelivene su čokoladnim sosom. Italijanski kuvar Popelini je predstavio ovaj gurmanski desert na francuskom dvoru tokom vladavine Henrija II i Katarine de Mediči iz Francuske. Slične našim princes-krofnama, neodoljive, kremaste i jedinstvene, nestaće brzinom svetlosti kada ih poslužite ukućanima i gostima.
Komentari (0)