TOPI SE U USTIMA! Svinjska kolenica na slovački način je najukusnija koju ćete spremiti

Alo.rs

16:00

Kulinarski globus 0

Dosta podseća na naš način pripreme.

TOPI SE U USTIMA! Svinjska kolenica na slovački način je najukusnija koju ćete spremiti
Shutterstock

Svinjska kolenica sa kupusom

Sastojci:

1 kg svinjetine od buta

4 čena belog luka

50 g pančete

1 kašika suvog začina

100 g luka

100 ml vode

50 ml crnog vina

25 ml ulja

Za dinstanje:

700 g crvenog kupusa

25 ml ulja

1/2 kašičice soli

1/4 kašičice mlevenog kima

150 ml vode

1 kašika šećera

2 kašike sirćeta

Priprema:

Svinjetinu nadenite belim lukom i pančetom isečenom na štapiće. Meso pospite kašikom suvog začina, pa ga stavite u posudu za pečenje. Dodajte na četvrtine isečen luk i podlijte vodom, vinom i uljem. Poklopite i
stavite u rernu zagrejanu na 200 stepeni. Pecite 30 minuta, pa meso okrenite i pecite još 45 minuta. Kupus očistite, isecite na tanke rezance i stavite na zagrejano ulje. Dodajte so, mleveni kim, vodu, poklopite i lagano kuvajte 30 minuta. Dodajte šećer i sirće i još kratko dinstajte otklopljeno.

Ako su vam se svideli recepti, pročitajte više na našoj viber zajednici, kao i na našem Instagram nalogu, gde vas čekaju omiljeni slatkiši, slaniši i druga iznenađenja za naše verne čitaoce.

revani

REVANI JE KLASIK KOJI NIKO NE ODBIJA Priprema je jednostavna, a govori 5 jezika

13:30

9 april, 2024

Kulinarski globus

Revani je tradicionalni kolač od griza natopljen šećernim sirupom (šerbetom), vrlo sladak, sočan i neponovljivog ukusa. Najčešće se poslužuje sečen na kocke ili rombove i ukrašen seckanim pistaćima. Ovaj kolač prisvajaju i Turci i Grci, a prema Tini Vaserman, ekspertu jevrejske kuhinje, originalni recept može da se pripiše i Jevrejima koji su posle migrirali u Tursku 1492. Prvobitno nazvan tishpishti, preimenovan je u Revani u čast istoimenog turskog pesnika 16. veka. Ovaj fenomenalan kolač idealan je za sve prilike, podseća na koh, a jedinstven je i drugačiji.

profiterole

PROFITEROLE Italijanski desert koji podseća na princes krofne a osvaja ukusom

19:00

23 mart, 2024

Kulinarski globus

Tradicionalan italijanski desert profiterole sastoje se od čokoladnog peciva punjenog šlagom ili kremom za pecivo, a prelivene su čokoladnim sosom. Italijanski kuvar Popelini je predstavio ovaj gurmanski desert na francuskom dvoru tokom vladavine Henrija II i Katarine de Mediči iz Francuske. Slične našim princes-krofnama, neodoljive, kremaste i jedinstvene, nestaće brzinom svetlosti kada ih poslužite ukućanima i gostima.

alfahoresi

OVE KOLAČE JE MESI DOBIJAO SVAKI PUT KADA DA GO Argentinski alfahoresi se tope u ustima

15:00

10 mart, 2024

Kulinarski globus

Ovi neodoljivi kolačići vuku korene sa juga Španije, ali ovakvi kakvi se danas originalno prave, sa kukuruznim brašnom i mlečnom karamelom, argentinski su izum. Tajna je u tome da dobiju zlatnu koricu na dnu, ali nikako na vrhu. Ovo je originalan recept, ali postoje i mnoge druge varijacije. Svaki zalogaj se topi u ustima, pa verujemo da će nestati sa stola čim ih stavite.

Komentari (0)

Loading