EGIPĆANI DOSTA VOLE ZAČINE Košari je njihovo jelo koje morate da probate

Alo.rs

13:00

Kulinarski globus 1

Ako imate makarone, lako ćete spremiti jelo.

EGIPĆANI DOSTA VOLE ZAČINE Košari je njihovo jelo koje morate da probate
Shutterstock

Košari - makarone u paradajz sosu

Sastojci:

2 šolje pirinča

1 šolja zelene salate

400 g makarona

250 g sočiva

2 čena belog luka

2 kašike ulja

4 kašike soli

250 g smeđeg sočiva

3 glavice crnog luka

3 kašike sirćeta

4 paradajza

60 g paradajz-pirea

1 kašičica bibera

2 kašičice kumina

1 konzerva leblebije

Priprema:

Zagrejte kašiku ulja u šerpi, dodajte pirinač, pa sve mešajte oko pet minuta dok pirinač ne upije ulje, a potom
prelijte sa dve šolje vode. Promešajte, pa dodajte kašičicu soli. Sačekajte da voda provri, smanjite temperaturu, poklopite i ostavite da se krčka. U drugoj posudi skuvajte makarone i odložite ih sa strane. Zatim skuvajte sočivo. U dubljem tiganju zagrejte dve kašike ulja i crni luk iseckan na kockice i propržite ga lagano dok ne dobije zlatnu boju. Zatim dodajte beli luk i mešajte još nekoliko minuta. Dodajte iseckani paradajz, paradajz-pire, so, biber, kumin i sirće. Smanjite temperaturu na minimum i ostavite da se krčka još 5-6 minuta. Za dekoraciju će vam biti potrebni kolutovi crnog luka, koje ćete propržiti na niskoj temperature kako bi se kameralizovao. Kochari ima svoj red, pa se tako na tanjiru prvo slaže pirinač, potom makaroni,
sočivo, sos od paradajza, i na kraju karamelizovani luk i leblebije.

Ako su vam se svideli recepti, pročitajte više na našoj viber zajednici, kao i na našem Instagram nalogu, gde vas čekaju omiljeni slatkiši, slaniši i druga iznenađenja za naše verne čitaoce.

milfoj

MILFOJ Neodoljivi francuski desert koji miriše na vanilu, a topi se u ustima

09:02

3 maj, 2024

Kulinarski globus

Francuski specijalitet u savršenom spoju baršunastog krema, hrskavih korica i opojne vanile. Poznat pod imenom Napoleon, milfoj u bukvalnom prevodu znači „1000 listova“. Smatra se da je Francuz Pjer la Varen prvi put opisao recept 1651. godine. Ovaj desert se nekada spremao u 720 slojeva dok ta cifra danas dostiže i 2.048. Postoje i slane varijante sa sirom i spanaćem, kakve se prave u Italiji, ali ova slatka je neodoljiva.

revani

REVANI JE KLASIK KOJI NIKO NE ODBIJA Priprema je jednostavna, a govori 5 jezika

13:30

9 april, 2024

Kulinarski globus

Revani je tradicionalni kolač od griza natopljen šećernim sirupom (šerbetom), vrlo sladak, sočan i neponovljivog ukusa. Najčešće se poslužuje sečen na kocke ili rombove i ukrašen seckanim pistaćima. Ovaj kolač prisvajaju i Turci i Grci, a prema Tini Vaserman, ekspertu jevrejske kuhinje, originalni recept može da se pripiše i Jevrejima koji su posle migrirali u Tursku 1492. Prvobitno nazvan tishpishti, preimenovan je u Revani u čast istoimenog turskog pesnika 16. veka. Ovaj fenomenalan kolač idealan je za sve prilike, podseća na koh, a jedinstven je i drugačiji.

profiterole

PROFITEROLE Italijanski desert koji podseća na princes krofne a osvaja ukusom

19:00

23 mart, 2024

Kulinarski globus

Tradicionalan italijanski desert profiterole sastoje se od čokoladnog peciva punjenog šlagom ili kremom za pecivo, a prelivene su čokoladnim sosom. Italijanski kuvar Popelini je predstavio ovaj gurmanski desert na francuskom dvoru tokom vladavine Henrija II i Katarine de Mediči iz Francuske. Slične našim princes-krofnama, neodoljive, kremaste i jedinstvene, nestaće brzinom svetlosti kada ih poslužite ukućanima i gostima.

Komentari (1)

Loading
Dara

06.04.2023 14:05

Šta je ovo braćo draga,ljuto ,slano,slatko,kiselo gorko .po mom ukusu lepo začinjeno belo meso zajedno sa pirinčem,koji je skuvan na Solisovom kuvalu za pirinač.