EGIPĆANI DOSTA VOLE ZAČINE Košari je njihovo jelo koje morate da probate
Ako imate makarone, lako ćete spremiti jelo.
Košari - makarone u paradajz sosu
Sastojci:
2 šolje pirinča
1 šolja zelene salate
400 g makarona
250 g sočiva
2 čena belog luka
2 kašike ulja
4 kašike soli
250 g smeđeg sočiva
3 glavice crnog luka
3 kašike sirćeta
4 paradajza
60 g paradajz-pirea
1 kašičica bibera
2 kašičice kumina
1 konzerva leblebije
Priprema:
Zagrejte kašiku ulja u šerpi, dodajte pirinač, pa sve mešajte oko pet minuta dok pirinač ne upije ulje, a potom
prelijte sa dve šolje vode. Promešajte, pa dodajte kašičicu soli. Sačekajte da voda provri, smanjite temperaturu, poklopite i ostavite da se krčka. U drugoj posudi skuvajte makarone i odložite ih sa strane. Zatim skuvajte sočivo. U dubljem tiganju zagrejte dve kašike ulja i crni luk iseckan na kockice i propržite ga lagano dok ne dobije zlatnu boju. Zatim dodajte beli luk i mešajte još nekoliko minuta. Dodajte iseckani paradajz, paradajz-pire, so, biber, kumin i sirće. Smanjite temperaturu na minimum i ostavite da se krčka još 5-6 minuta. Za dekoraciju će vam biti potrebni kolutovi crnog luka, koje ćete propržiti na niskoj temperature kako bi se kameralizovao. Kochari ima svoj red, pa se tako na tanjiru prvo slaže pirinač, potom makaroni,
sočivo, sos od paradajza, i na kraju karamelizovani luk i leblebije.
Ako su vam se svideli recepti, pročitajte više na našoj viber zajednici, kao i na našem Instagram nalogu, gde vas čekaju omiljeni slatkiši, slaniši i druga iznenađenja za naše verne čitaoce.
Možda vas zanima:
ODLIČNO REŠENJE ZA BRZ RUČAK Kobasice u makaronama je dobitna kombinacija
Lako je i za pravljenje.
UKUSAN I SUPERBRZ RUČAK Svi vole makarone, a uz ovakvu salatu ješćete ih svaki dan
Tako prosto, a tako slasno.
IDEALNO ZA PUT Riblji ćevapi će oduševiti sve klince
Preukusni su.
HRISTOS VOSKRESE! Trpeza želi svojim čitaocima srećan Uskrs!
Želimo vam obilje mira, radosti i ljubavi u ovom svetom prazniku
MILFOJ Neodoljivi francuski desert koji miriše na vanilu, a topi se u ustima
Francuski specijalitet u savršenom spoju baršunastog krema, hrskavih korica i opojne vanile. Poznat pod imenom Napoleon, milfoj u bukvalnom prevodu znači „1000 listova“. Smatra se da je Francuz Pjer la Varen prvi put opisao recept 1651. godine. Ovaj desert se nekada spremao u 720 slojeva dok ta cifra danas dostiže i 2.048. Postoje i slane varijante sa sirom i spanaćem, kakve se prave u Italiji, ali ova slatka je neodoljiva.
GERMKENDLE Austrijsko poslastičarsko čudo osvojiće i one izbirljive, recept je proveren a ukus savršen
Knedle, nastale u Beču, prave se od mekog dizanog i kuvanog testa, punjene su aromatičnim džemom od šljiva, posute makom i šećerom, te prelivene sosom od vanile ili rastopljenim maslacem, pravo su poslastičarsko čudo. Ako ih do sada niste probali, obavezno to uradite, nećete se pokajati. Savršene su.
REVANI JE KLASIK KOJI NIKO NE ODBIJA Priprema je jednostavna, a govori 5 jezika
Revani je tradicionalni kolač od griza natopljen šećernim sirupom (šerbetom), vrlo sladak, sočan i neponovljivog ukusa. Najčešće se poslužuje sečen na kocke ili rombove i ukrašen seckanim pistaćima. Ovaj kolač prisvajaju i Turci i Grci, a prema Tini Vaserman, ekspertu jevrejske kuhinje, originalni recept može da se pripiše i Jevrejima koji su posle migrirali u Tursku 1492. Prvobitno nazvan tishpishti, preimenovan je u Revani u čast istoimenog turskog pesnika 16. veka. Ovaj fenomenalan kolač idealan je za sve prilike, podseća na koh, a jedinstven je i drugačiji.
PROFITEROLE Italijanski desert koji podseća na princes krofne a osvaja ukusom
Tradicionalan italijanski desert profiterole sastoje se od čokoladnog peciva punjenog šlagom ili kremom za pecivo, a prelivene su čokoladnim sosom. Italijanski kuvar Popelini je predstavio ovaj gurmanski desert na francuskom dvoru tokom vladavine Henrija II i Katarine de Mediči iz Francuske. Slične našim princes-krofnama, neodoljive, kremaste i jedinstvene, nestaće brzinom svetlosti kada ih poslužite ukućanima i gostima.
Šta je ovo braćo draga,ljuto ,slano,slatko,kiselo gorko .po mom ukusu lepo začinjeno belo meso zajedno sa pirinčem,koji je skuvan na Solisovom kuvalu za pirinač.