DESERT SA FILIPINA DOPAŠĆE SE SVIMA Poslastica neobičnog imena osvojiće vas na prvi griz!

Alo.rs

11:00

Kulinarski globus 0

Rashladite se u toplim danima koji dolaze.

DESERT SA FILIPINA DOPAŠĆE SE SVIMA Poslastica neobičnog imena osvojiće vas na prvi griz!
Shutterstock

Halo halo

Sastojci:

200 g šećera

450 ml soka od manga

1 mango

1/2 šolje kokosovog brašna

Priprema:

U posudi srednje veličine pomešajte šolju vode i 3/4 šolje šećera, a zatim stavite na srednju temperaturu dok smesa ne proključa. Kada provri, dodajte još 2 šolje vode i sklonite s ringle. Smesu sipajte u plitku posudu ili mali pleh i stavite u zamrzivač na 5 sati, mešajući na svakih 45 minuta da se ne bi stvorili kristali leda. U 
blenderu pasirajte mango s ostatkom šećera (oko 1/4 šolje). Smesu prespite u flašu ili šejker sa dozerom na vrhu i u istu takvu flašu i sok od manga. Raspodelite led u četiri čaše, a zatim preko svakog sipajte oko 
četvrtinu mangovog soka, pa preko istu toliku količinu mešavine s mangom.

Ako su vam se svideli recepti, pročitajte više na našoj viber zajednici, kao i na našem Instagram nalogu, gde vas čekaju omiljeni slatkiši, slaniši i druga iznenađenja za naše verne čitaoce.

milfoj

MILFOJ Neodoljivi francuski desert koji miriše na vanilu, a topi se u ustima

09:02

3 maj, 2024

Kulinarski globus

Francuski specijalitet u savršenom spoju baršunastog krema, hrskavih korica i opojne vanile. Poznat pod imenom Napoleon, milfoj u bukvalnom prevodu znači „1000 listova“. Smatra se da je Francuz Pjer la Varen prvi put opisao recept 1651. godine. Ovaj desert se nekada spremao u 720 slojeva dok ta cifra danas dostiže i 2.048. Postoje i slane varijante sa sirom i spanaćem, kakve se prave u Italiji, ali ova slatka je neodoljiva.

revani

REVANI JE KLASIK KOJI NIKO NE ODBIJA Priprema je jednostavna, a govori 5 jezika

13:30

9 april, 2024

Kulinarski globus

Revani je tradicionalni kolač od griza natopljen šećernim sirupom (šerbetom), vrlo sladak, sočan i neponovljivog ukusa. Najčešće se poslužuje sečen na kocke ili rombove i ukrašen seckanim pistaćima. Ovaj kolač prisvajaju i Turci i Grci, a prema Tini Vaserman, ekspertu jevrejske kuhinje, originalni recept može da se pripiše i Jevrejima koji su posle migrirali u Tursku 1492. Prvobitno nazvan tishpishti, preimenovan je u Revani u čast istoimenog turskog pesnika 16. veka. Ovaj fenomenalan kolač idealan je za sve prilike, podseća na koh, a jedinstven je i drugačiji.

profiterole

PROFITEROLE Italijanski desert koji podseća na princes krofne a osvaja ukusom

19:00

23 mart, 2024

Kulinarski globus

Tradicionalan italijanski desert profiterole sastoje se od čokoladnog peciva punjenog šlagom ili kremom za pecivo, a prelivene su čokoladnim sosom. Italijanski kuvar Popelini je predstavio ovaj gurmanski desert na francuskom dvoru tokom vladavine Henrija II i Katarine de Mediči iz Francuske. Slične našim princes-krofnama, neodoljive, kremaste i jedinstvene, nestaće brzinom svetlosti kada ih poslužite ukućanima i gostima.

Komentari (0)

Loading