SLADUNJAVO KISELKASTA SUPA Obrok iz Francuske postaće vam svakodnevan

Alo.rs

12:00

Kulinarski globus 0

Uz nekoliko sastojaka napraviti odlično jelo na kašiku.

SLADUNJAVO KISELKASTA SUPA Obrok iz Francuske postaće vam svakodnevan
Shutterstock

Francuska supa od luka

Sastojci:

30 g maslaca

1 kašika ulja

675 g crvenog luka

1 kašičica šećera

so i biber

1,2 dl crnog vina

2 kašike pšeničnog brašna

1,5 l goveđe kocke za supu

1 čen belog luka

4 kriške hleba

120 g sira

4 kašičice brendija ili ruma

Priprema:

Crni luk tanko naseckti, a beli iseći na polovine. Hleb tostirati. Na slaboj vatri u velikoj šerpi otopiti maslac i ulje. Umešati luk i šećer, posoliti i pobiberiti. Kuvajte, mešajući, nepokriveno oko 40 minuta. Prelijte vinom i pojačajte vatru. Mešajte pet minuta dok luk ne postane staklast. Pospite brašnom i mešajte još dva minuta. Umešajte goveđu kocku za supu i pustite da provri. Vatru, smanjite, poklopite i pustite da lagano ključa oko 30 minuta. Supu podelite u četiri posude i u svaku umešajte kašiku brendija (ruma). Kriške hleba istrljajte belim lukom i stavite u svaku činiju. Pospite narendanim sirom i prema želji zapecite u prethodno zagrejanoj rerni dva minuta.

Ako su vam se svideli recepti, pročitajte više na našoj viber zajednici, kao i na našem Instagram nalogu, gde vas čekaju omiljeni slatkiši, slaniši i druga iznenađenja za naše verne čitaoce.

milfoj

MILFOJ Neodoljivi francuski desert koji miriše na vanilu, a topi se u ustima

09:02

3 maj, 2024

Kulinarski globus

Francuski specijalitet u savršenom spoju baršunastog krema, hrskavih korica i opojne vanile. Poznat pod imenom Napoleon, milfoj u bukvalnom prevodu znači „1000 listova“. Smatra se da je Francuz Pjer la Varen prvi put opisao recept 1651. godine. Ovaj desert se nekada spremao u 720 slojeva dok ta cifra danas dostiže i 2.048. Postoje i slane varijante sa sirom i spanaćem, kakve se prave u Italiji, ali ova slatka je neodoljiva.

revani

REVANI JE KLASIK KOJI NIKO NE ODBIJA Priprema je jednostavna, a govori 5 jezika

13:30

9 april, 2024

Kulinarski globus

Revani je tradicionalni kolač od griza natopljen šećernim sirupom (šerbetom), vrlo sladak, sočan i neponovljivog ukusa. Najčešće se poslužuje sečen na kocke ili rombove i ukrašen seckanim pistaćima. Ovaj kolač prisvajaju i Turci i Grci, a prema Tini Vaserman, ekspertu jevrejske kuhinje, originalni recept može da se pripiše i Jevrejima koji su posle migrirali u Tursku 1492. Prvobitno nazvan tishpishti, preimenovan je u Revani u čast istoimenog turskog pesnika 16. veka. Ovaj fenomenalan kolač idealan je za sve prilike, podseća na koh, a jedinstven je i drugačiji.

profiterole

PROFITEROLE Italijanski desert koji podseća na princes krofne a osvaja ukusom

19:00

23 mart, 2024

Kulinarski globus

Tradicionalan italijanski desert profiterole sastoje se od čokoladnog peciva punjenog šlagom ili kremom za pecivo, a prelivene su čokoladnim sosom. Italijanski kuvar Popelini je predstavio ovaj gurmanski desert na francuskom dvoru tokom vladavine Henrija II i Katarine de Mediči iz Francuske. Slične našim princes-krofnama, neodoljive, kremaste i jedinstvene, nestaće brzinom svetlosti kada ih poslužite ukućanima i gostima.

Komentari (0)

Loading