MEksički recept koji vredi probati: Marinirani pileći ražnjići u čokoladnom sosu kriju pravo bogatstvo ukusa

alo.rs

07:10

Kulinarski globus 0

Marinirani file od pilećih prsa, pečen na žaru i poslužen s piko de galjo salsom te preliven otopljenom tamnom čokoladom idealno je jelo za posluživanje na ljetnoj zabavi ili kao kasni noćni obrok

MEksički recept koji vredi probati: Marinirani pileći ražnjići u čokoladnom sosu kriju pravo bogatstvo ukusa
Shutterstock

 

Pileći ražnjići u piko de galjo sosu

Sastojci:

3 pileća fileta

2 kašike tako začina

1 kašičica kakao praha

2 kašike maslinovog ulja

2 kašike slatkog čili sosa

100 g crne čokolade

drveni ražnjići prethodno namočeni u hladnoj vodi

Za piko de galjo:

1 glavica crvenog luka

3 zrela paradajza

1 kašika korijandera

1/2 limete 

so

Priprema:

Pileći file isecite na komade pogodne za ražnjiće. Začinite meso tako začinima i kakao prahom. Ulijtemaslinovo ulje i dobro promešajte. Stavite komade piletine na drvene ražnjiće i ostavite da se mariniraju u frižideru 20 minuta. Za salsu piko de galjo isecite luk i paradajz na sitne kockice, korijander iseckajte i pomešajte ova tri sastojka u činiji. Dodajte sok od limete i soli i ostavite da se ohladi do serviranja. Otopite čokoladu na pari. Pripremite slatki čili sos u maloj šoljici četkom. Pileće ražnjiće pecite na roštilju ili pecite u triganju tri minuta sa obe strane. Nakon pečenja, premažite ih slatkim čili sosom i prebacite na tanjir. Na kraju ih prelijte salsom i otopljenom čokoladom.

 

Ako su vam se svideli recepti, pročitajte više na našoj viber zajednici, kao i na našem Instagram nalogu, gde vas čekaju omiljeni slatkiši, slaniši i druga iznenađenja za naše verne čitaoce.

milfoj

MILFOJ Neodoljivi francuski desert koji miriše na vanilu, a topi se u ustima

09:02

3 maj, 2024

Kulinarski globus

Francuski specijalitet u savršenom spoju baršunastog krema, hrskavih korica i opojne vanile. Poznat pod imenom Napoleon, milfoj u bukvalnom prevodu znači „1000 listova“. Smatra se da je Francuz Pjer la Varen prvi put opisao recept 1651. godine. Ovaj desert se nekada spremao u 720 slojeva dok ta cifra danas dostiže i 2.048. Postoje i slane varijante sa sirom i spanaćem, kakve se prave u Italiji, ali ova slatka je neodoljiva.

revani

REVANI JE KLASIK KOJI NIKO NE ODBIJA Priprema je jednostavna, a govori 5 jezika

13:30

9 april, 2024

Kulinarski globus

Revani je tradicionalni kolač od griza natopljen šećernim sirupom (šerbetom), vrlo sladak, sočan i neponovljivog ukusa. Najčešće se poslužuje sečen na kocke ili rombove i ukrašen seckanim pistaćima. Ovaj kolač prisvajaju i Turci i Grci, a prema Tini Vaserman, ekspertu jevrejske kuhinje, originalni recept može da se pripiše i Jevrejima koji su posle migrirali u Tursku 1492. Prvobitno nazvan tishpishti, preimenovan je u Revani u čast istoimenog turskog pesnika 16. veka. Ovaj fenomenalan kolač idealan je za sve prilike, podseća na koh, a jedinstven je i drugačiji.

profiterole

PROFITEROLE Italijanski desert koji podseća na princes krofne a osvaja ukusom

19:00

23 mart, 2024

Kulinarski globus

Tradicionalan italijanski desert profiterole sastoje se od čokoladnog peciva punjenog šlagom ili kremom za pecivo, a prelivene su čokoladnim sosom. Italijanski kuvar Popelini je predstavio ovaj gurmanski desert na francuskom dvoru tokom vladavine Henrija II i Katarine de Mediči iz Francuske. Slične našim princes-krofnama, neodoljive, kremaste i jedinstvene, nestaće brzinom svetlosti kada ih poslužite ukućanima i gostima.

Komentari (0)

Loading