MEksički recept koji vredi probati: Marinirani pileći ražnjići u čokoladnom sosu kriju pravo bogatstvo ukusa
Marinirani file od pilećih prsa, pečen na žaru i poslužen s piko de galjo salsom te preliven otopljenom tamnom čokoladom idealno je jelo za posluživanje na ljetnoj zabavi ili kao kasni noćni obrok
Pileći ražnjići u piko de galjo sosu
Sastojci:
3 pileća fileta
2 kašike tako začina
1 kašičica kakao praha
2 kašike maslinovog ulja
2 kašike slatkog čili sosa
100 g crne čokolade
drveni ražnjići prethodno namočeni u hladnoj vodi
Za piko de galjo:
1 glavica crvenog luka
3 zrela paradajza
1 kašika korijandera
1/2 limete
so
Priprema:
Pileći file isecite na komade pogodne za ražnjiće. Začinite meso tako začinima i kakao prahom. Ulijtemaslinovo ulje i dobro promešajte. Stavite komade piletine na drvene ražnjiće i ostavite da se mariniraju u frižideru 20 minuta. Za salsu piko de galjo isecite luk i paradajz na sitne kockice, korijander iseckajte i pomešajte ova tri sastojka u činiji. Dodajte sok od limete i soli i ostavite da se ohladi do serviranja. Otopite čokoladu na pari. Pripremite slatki čili sos u maloj šoljici četkom. Pileće ražnjiće pecite na roštilju ili pecite u triganju tri minuta sa obe strane. Nakon pečenja, premažite ih slatkim čili sosom i prebacite na tanjir. Na kraju ih prelijte salsom i otopljenom čokoladom.
Ako su vam se svideli recepti, pročitajte više na našoj viber zajednici, kao i na našem Instagram nalogu, gde vas čekaju omiljeni slatkiši, slaniši i druga iznenađenja za naše verne čitaoce.
HRISTOS VOSKRESE! Trpeza želi svojim čitaocima srećan Uskrs!
Želimo vam obilje mira, radosti i ljubavi u ovom svetom prazniku
MILFOJ Neodoljivi francuski desert koji miriše na vanilu, a topi se u ustima
Francuski specijalitet u savršenom spoju baršunastog krema, hrskavih korica i opojne vanile. Poznat pod imenom Napoleon, milfoj u bukvalnom prevodu znači „1000 listova“. Smatra se da je Francuz Pjer la Varen prvi put opisao recept 1651. godine. Ovaj desert se nekada spremao u 720 slojeva dok ta cifra danas dostiže i 2.048. Postoje i slane varijante sa sirom i spanaćem, kakve se prave u Italiji, ali ova slatka je neodoljiva.
GERMKENDLE Austrijsko poslastičarsko čudo osvojiće i one izbirljive, recept je proveren a ukus savršen
Knedle, nastale u Beču, prave se od mekog dizanog i kuvanog testa, punjene su aromatičnim džemom od šljiva, posute makom i šećerom, te prelivene sosom od vanile ili rastopljenim maslacem, pravo su poslastičarsko čudo. Ako ih do sada niste probali, obavezno to uradite, nećete se pokajati. Savršene su.
REVANI JE KLASIK KOJI NIKO NE ODBIJA Priprema je jednostavna, a govori 5 jezika
Revani je tradicionalni kolač od griza natopljen šećernim sirupom (šerbetom), vrlo sladak, sočan i neponovljivog ukusa. Najčešće se poslužuje sečen na kocke ili rombove i ukrašen seckanim pistaćima. Ovaj kolač prisvajaju i Turci i Grci, a prema Tini Vaserman, ekspertu jevrejske kuhinje, originalni recept može da se pripiše i Jevrejima koji su posle migrirali u Tursku 1492. Prvobitno nazvan tishpishti, preimenovan je u Revani u čast istoimenog turskog pesnika 16. veka. Ovaj fenomenalan kolač idealan je za sve prilike, podseća na koh, a jedinstven je i drugačiji.
PROFITEROLE Italijanski desert koji podseća na princes krofne a osvaja ukusom
Tradicionalan italijanski desert profiterole sastoje se od čokoladnog peciva punjenog šlagom ili kremom za pecivo, a prelivene su čokoladnim sosom. Italijanski kuvar Popelini je predstavio ovaj gurmanski desert na francuskom dvoru tokom vladavine Henrija II i Katarine de Mediči iz Francuske. Slične našim princes-krofnama, neodoljive, kremaste i jedinstvene, nestaće brzinom svetlosti kada ih poslužite ukućanima i gostima.
Komentari (0)