NANAJIMO JE PROST I LAGAN KOLAČ Sa druge strane Atlantika je JAKO popularna poslastica

Alo.rs

10:00

Kulinarski globus 0

Tri sloja ima i ne zna se koji je lepši.

NANAJIMO JE PROST I LAGAN KOLAČ Sa druge strane Atlantika je JAKO popularna poslastica
Shutterstock

Nanajimo

Sastojci:

Za koru:

100 g putera

1 kašika kakaoa

4 kašike šećera

1 jaje

200 g čajnog keksa

150 g oraha

2 kašike kokosovog brašna

3 kašike suvog grožđa

Za fil:

100 g putera

1 šolja slatke pavlake

5 kašike šećera u prahu

3 kašike krema od vanile u prahu

1 l mleka

Za preliv:

120 g crne čokolade

1 šolja slatke pavlake

3 kašike mleka

Priprema:

Rastopite puter sa šećerom i kakaoom na pari uz neprestano mešanje. U tankom mlazu dodajte prethodno razmućeno jaje i mutite do zgušnjavanja. Kada dobijete kremastu masu, sklonite s ringle. Sameljite keks, orahe i suvo grožđe. Krem dodajte u smesu keksa, oraha i suvog grožđa, a dodajte i kokosovo brašno. Sve promešajte kašikom. Na dno pleha stavite providnu foliju, sipajte smesu i rasporedite je na jednaku debljinu. Ostavite u frižideru 30 minuta. Mikserom lagano umutite slatku pavlaku. Puter sa šećerom u prahu mutite u drugoj posudi i dodajte im kašiku po kašiku umućene slatke pavlake. Dodajte i vanila krem u prahu i na kraju postepeno mleko. Sve mikserom umutite u penastu masu. Koru prelijte kremom i vratite u frižider. Stavite posudu iznad lonca sa kipućom vodom, izlomite čokoladu i otopite je. Dodajte joj slatku pavlaku i mleko. Mešajte dok ne postane glatka smesa. Kada se prohladi, ali ne previše, jer smesa mora da bude tečna, zalijte kolač. Poravnajte površinu, pa vratite kolač u frižider da se ohladi još 30-40 minuta.

Ako su vam se svideli recepti, pročitajte više na našoj viber zajednici, kao i na našem Instagram nalogu, gde vas čekaju omiljeni slatkiši, slaniši i druga iznenađenja za naše verne čitaoce.

milfoj

MILFOJ Neodoljivi francuski desert koji miriše na vanilu, a topi se u ustima

09:02

3 maj, 2024

Kulinarski globus

Francuski specijalitet u savršenom spoju baršunastog krema, hrskavih korica i opojne vanile. Poznat pod imenom Napoleon, milfoj u bukvalnom prevodu znači „1000 listova“. Smatra se da je Francuz Pjer la Varen prvi put opisao recept 1651. godine. Ovaj desert se nekada spremao u 720 slojeva dok ta cifra danas dostiže i 2.048. Postoje i slane varijante sa sirom i spanaćem, kakve se prave u Italiji, ali ova slatka je neodoljiva.

revani

REVANI JE KLASIK KOJI NIKO NE ODBIJA Priprema je jednostavna, a govori 5 jezika

13:30

9 april, 2024

Kulinarski globus

Revani je tradicionalni kolač od griza natopljen šećernim sirupom (šerbetom), vrlo sladak, sočan i neponovljivog ukusa. Najčešće se poslužuje sečen na kocke ili rombove i ukrašen seckanim pistaćima. Ovaj kolač prisvajaju i Turci i Grci, a prema Tini Vaserman, ekspertu jevrejske kuhinje, originalni recept može da se pripiše i Jevrejima koji su posle migrirali u Tursku 1492. Prvobitno nazvan tishpishti, preimenovan je u Revani u čast istoimenog turskog pesnika 16. veka. Ovaj fenomenalan kolač idealan je za sve prilike, podseća na koh, a jedinstven je i drugačiji.

profiterole

PROFITEROLE Italijanski desert koji podseća na princes krofne a osvaja ukusom

19:00

23 mart, 2024

Kulinarski globus

Tradicionalan italijanski desert profiterole sastoje se od čokoladnog peciva punjenog šlagom ili kremom za pecivo, a prelivene su čokoladnim sosom. Italijanski kuvar Popelini je predstavio ovaj gurmanski desert na francuskom dvoru tokom vladavine Henrija II i Katarine de Mediči iz Francuske. Slične našim princes-krofnama, neodoljive, kremaste i jedinstvene, nestaće brzinom svetlosti kada ih poslužite ukućanima i gostima.

Komentari (0)

Loading