ČEŠKE PALAČINKE Prave se brzo od krompira, a pojedu još brže!
Servirajte ih uz pavlaku ili suhomesnate proizvode.
Sastojci:
1 kg krompira
2 jaja
3 čena belog luka
1/3 kašičice suvog majorana
1/3 kašičice suvog peršuna
1 crni luk
1 šolja brašna
so i biber
Priprema:
Luk očistite, beli izgnječite, a crni sitno iseckajte. Krompir oljuštite i narendajte na najsitnije. Iscedite višak vode i pomešajte sa crnim i belim lukom. Dodajte majoran, peršun, posolite i pobiberite po ukusu. Dodajte jaja i dobro izmešajte da dobijete ujednačenu smesu. Dodajte brašno, izmešajte. Kašikom stavljajte na zagrejano duboko ulje u tiganj i pržite sa obe strane dok ne dobiju zlatno-braon boju. Kada stavite u tiganj, kašikom malo pritisnite odozgo i oblikujte mini palačinku.
Možda vas zanima:
JEFTINO JELO, A ODLIČNO! Krompir sa slaninicom je jednostavan obrok, a svi ga obožavaju!
Krompir je omiljena namirnica u našem narodu, a kada se iskombinuje sa slaninom, dobije se savršeno jelo.
RUČAK OD 2 SASTOJKA Mladi krompirići sa parmezanom, kremasti i sočni, prste da poližeš!
Ovako spremljene krompiriće poslužite uz jela od mesa i ribe.
AROMATIČNO I UKUSNO Pire krompir sa crnim lukom ima poseban šmek, obavezno probajte!
Poslužite uz jela od mesa.
RECEPT ZA RESTOVAN KROMPIR Od 3 sastojka koje imate u kući dobićete jeftin, a odličan ručak
Ukusno jelo koje može biti prilog uz meso i ribu, a možete ga jesti samo uz salatu..
HRISTOS VOSKRESE! Trpeza želi svojim čitaocima srećan Uskrs!
Želimo vam obilje mira, radosti i ljubavi u ovom svetom prazniku
MILFOJ Neodoljivi francuski desert koji miriše na vanilu, a topi se u ustima
Francuski specijalitet u savršenom spoju baršunastog krema, hrskavih korica i opojne vanile. Poznat pod imenom Napoleon, milfoj u bukvalnom prevodu znači „1000 listova“. Smatra se da je Francuz Pjer la Varen prvi put opisao recept 1651. godine. Ovaj desert se nekada spremao u 720 slojeva dok ta cifra danas dostiže i 2.048. Postoje i slane varijante sa sirom i spanaćem, kakve se prave u Italiji, ali ova slatka je neodoljiva.
GERMKENDLE Austrijsko poslastičarsko čudo osvojiće i one izbirljive, recept je proveren a ukus savršen
Knedle, nastale u Beču, prave se od mekog dizanog i kuvanog testa, punjene su aromatičnim džemom od šljiva, posute makom i šećerom, te prelivene sosom od vanile ili rastopljenim maslacem, pravo su poslastičarsko čudo. Ako ih do sada niste probali, obavezno to uradite, nećete se pokajati. Savršene su.
REVANI JE KLASIK KOJI NIKO NE ODBIJA Priprema je jednostavna, a govori 5 jezika
Revani je tradicionalni kolač od griza natopljen šećernim sirupom (šerbetom), vrlo sladak, sočan i neponovljivog ukusa. Najčešće se poslužuje sečen na kocke ili rombove i ukrašen seckanim pistaćima. Ovaj kolač prisvajaju i Turci i Grci, a prema Tini Vaserman, ekspertu jevrejske kuhinje, originalni recept može da se pripiše i Jevrejima koji su posle migrirali u Tursku 1492. Prvobitno nazvan tishpishti, preimenovan je u Revani u čast istoimenog turskog pesnika 16. veka. Ovaj fenomenalan kolač idealan je za sve prilike, podseća na koh, a jedinstven je i drugačiji.
PROFITEROLE Italijanski desert koji podseća na princes krofne a osvaja ukusom
Tradicionalan italijanski desert profiterole sastoje se od čokoladnog peciva punjenog šlagom ili kremom za pecivo, a prelivene su čokoladnim sosom. Italijanski kuvar Popelini je predstavio ovaj gurmanski desert na francuskom dvoru tokom vladavine Henrija II i Katarine de Mediči iz Francuske. Slične našim princes-krofnama, neodoljive, kremaste i jedinstvene, nestaće brzinom svetlosti kada ih poslužite ukućanima i gostima.
Komentari (0)