TURSKI PIDE SA SIROM Čamčići od domaćeg testa zbog kojih ćete zaboraviti na picu

Jelena Vukelić

18:09

Kulinarski globus 0

Kada posete Tursku, većina turista ne zna šta pre da proba - baklave, ratluk, dondurmu (sladoled), kebab, alvu - spisak je dugačak. Ono što bi svakako trebalo da probate jesu pide, tradicionalno tursko jelo koje je s vremenom postalo ulična hrana, a koje mnogi nazivaju turskom picom. Obično se pravi u obliku dugačkog, uskog čamca sa savijenim ivicama testa. Nadevi mogu da budu različiti, pa se tako često stavljaju sir, spanać, jaja, juneće meso...

pide
Shutterstock

Sastojci:

1 dl vode

1 dl mleka

1 kašičica šećera

1 kašika kvasca

1 kašičica soli

2 kašike ulja

400 g brašna

Za punjenje:

200 g sira

1 jaje

2 kašike seckanog svežeg peršuna

2-3 prstohvata tucane ljute paprike

Priprema:

U mlako mleko i mlaku vodu stavite šećer i suvi kvasac. Kada kvasac naraste, dodajte jaje, ulje, so i brašno. Zamesite testo i ostavite ga da raste 45 minuta. Za to vreme napravite punjenje. U posudi izmešajte sir, jaje, seckani peršun, mleveni biber i tucanu papriku. Nadošlo testo podelite na šest delova. Svaki deo razvaljajte u elipsasti oblik dužine 15-18 cm. Na testo stavite dve kašike fila. Na oba kraja razvaljanog testa spojte prstima ivice testa da dobijete oblik čamčića. Staviti na pleh, ostavite da stoji 10 minuta. Pomešajte kašičicu vode i kašičicu ulja, pa premažite testo i pecite na 200 stepeni oko 20 minuta.

revani

REVANI JE KLASIK KOJI NIKO NE ODBIJA Priprema je jednostavna, a govori 5 jezika

13:30

9 april, 2024

Kulinarski globus

Revani je tradicionalni kolač od griza natopljen šećernim sirupom (šerbetom), vrlo sladak, sočan i neponovljivog ukusa. Najčešće se poslužuje sečen na kocke ili rombove i ukrašen seckanim pistaćima. Ovaj kolač prisvajaju i Turci i Grci, a prema Tini Vaserman, ekspertu jevrejske kuhinje, originalni recept može da se pripiše i Jevrejima koji su posle migrirali u Tursku 1492. Prvobitno nazvan tishpishti, preimenovan je u Revani u čast istoimenog turskog pesnika 16. veka. Ovaj fenomenalan kolač idealan je za sve prilike, podseća na koh, a jedinstven je i drugačiji.

profiterole

PROFITEROLE Italijanski desert koji podseća na princes krofne a osvaja ukusom

19:00

23 mart, 2024

Kulinarski globus

Tradicionalan italijanski desert profiterole sastoje se od čokoladnog peciva punjenog šlagom ili kremom za pecivo, a prelivene su čokoladnim sosom. Italijanski kuvar Popelini je predstavio ovaj gurmanski desert na francuskom dvoru tokom vladavine Henrija II i Katarine de Mediči iz Francuske. Slične našim princes-krofnama, neodoljive, kremaste i jedinstvene, nestaće brzinom svetlosti kada ih poslužite ukućanima i gostima.

alfahoresi

OVE KOLAČE JE MESI DOBIJAO SVAKI PUT KADA DA GO Argentinski alfahoresi se tope u ustima

15:00

10 mart, 2024

Kulinarski globus

Ovi neodoljivi kolačići vuku korene sa juga Španije, ali ovakvi kakvi se danas originalno prave, sa kukuruznim brašnom i mlečnom karamelom, argentinski su izum. Tajna je u tome da dobiju zlatnu koricu na dnu, ali nikako na vrhu. Ovo je originalan recept, ali postoje i mnoge druge varijacije. Svaki zalogaj se topi u ustima, pa verujemo da će nestati sa stola čim ih stavite.

Tagovi:

Komentari (0)

Loading