OVO JE NAJBOLJA ZAMENA ZA KAFU Prave ga u Japanu, a Srbi poludeli za ovim receptom

Ivana Pavlović

13:58

Kulinarski globus 0

Ako želite ujutru da se razbudite, a pritom postite ili vam smeta laktoza, imamo recept za vas. Umesto kafe, probajte ukusno piće zelene boje koje stiže iz Japana. Možete ga konzumirati hladnog ili toplog.

OVO JE NAJBOLJA ZAMENA ZA KAFU Prave ga u Japanu, a Srbi poludeli za ovim receptom
Unsplash

Sastojci

1 kašičica matcha praha
1/2 šoljice (oko 125 ml) toplog  biljnog mlijeka
1/2 šoljice (oko 125 ml)  mlake vode
med ili sirup od agave po želji

Priprema 

U šoljicu dodajte matcha prah. U prah dodajte toplu vodu i mutite dok se ne rastope grudvice. Kad više nema grudvica, sipajte biljno mleko i ostatak vode. Biljno mleko može biti kokosovo, sojino, ovseno, bademovo, pirinčano. Sipajte med ili agava sirup po želji ili ubacite dodatke kao što su kokosovo ulje, cimet, ekstrakt vanile ili neki drugi začin . Napitak se može konzumirati topao ili hladan.

revani

REVANI JE KLASIK KOJI NIKO NE ODBIJA Priprema je jednostavna, a govori 5 jezika

13:30

9 april, 2024

Kulinarski globus

Revani je tradicionalni kolač od griza natopljen šećernim sirupom (šerbetom), vrlo sladak, sočan i neponovljivog ukusa. Najčešće se poslužuje sečen na kocke ili rombove i ukrašen seckanim pistaćima. Ovaj kolač prisvajaju i Turci i Grci, a prema Tini Vaserman, ekspertu jevrejske kuhinje, originalni recept može da se pripiše i Jevrejima koji su posle migrirali u Tursku 1492. Prvobitno nazvan tishpishti, preimenovan je u Revani u čast istoimenog turskog pesnika 16. veka. Ovaj fenomenalan kolač idealan je za sve prilike, podseća na koh, a jedinstven je i drugačiji.

profiterole

PROFITEROLE Italijanski desert koji podseća na princes krofne a osvaja ukusom

19:00

23 mart, 2024

Kulinarski globus

Tradicionalan italijanski desert profiterole sastoje se od čokoladnog peciva punjenog šlagom ili kremom za pecivo, a prelivene su čokoladnim sosom. Italijanski kuvar Popelini je predstavio ovaj gurmanski desert na francuskom dvoru tokom vladavine Henrija II i Katarine de Mediči iz Francuske. Slične našim princes-krofnama, neodoljive, kremaste i jedinstvene, nestaće brzinom svetlosti kada ih poslužite ukućanima i gostima.

alfahoresi

OVE KOLAČE JE MESI DOBIJAO SVAKI PUT KADA DA GO Argentinski alfahoresi se tope u ustima

15:00

10 mart, 2024

Kulinarski globus

Ovi neodoljivi kolačići vuku korene sa juga Španije, ali ovakvi kakvi se danas originalno prave, sa kukuruznim brašnom i mlečnom karamelom, argentinski su izum. Tajna je u tome da dobiju zlatnu koricu na dnu, ali nikako na vrhu. Ovo je originalan recept, ali postoje i mnoge druge varijacije. Svaki zalogaj se topi u ustima, pa verujemo da će nestati sa stola čim ih stavite.

Komentari (0)

Loading