MAKARONSI Poreklom su iz Francuske ali je kuvar ove vladarke prvi doneo njihov recept
Iako imaju francusko poreklo, recept je potekao od Italijana. Smatra se da ih je prvi doneo italijanski kuvar Katarine Mediči, tokom renesanse. Podsećaju na puslice. Postoji više načina pravljenja. Izuzetno su popularna poslastica širom sveta.
Potrebno je
- 35 g bademovog brašna
- 35 g šećera u prahu
- 35 g šećera
- 27 g belanaca
- 1/2 kašičice ekstrakta vanile
- 2 kapljice crvene prehrambene boje
Za punjenje:
- 50 g putera
- 50 g pudera u prahu
- 2 kašičice slatke pavlake
Priprema
Pomešajte bademovo brašno, šećer u prahu, promešajte, pa ih prosejte. Mikserom umutite belanca pa dodajte ekstrakt vanile. Postepeno dodajte šećer i mutite dok ne dobijete gušću smesu za makaronse. Onda dodajte prehrambenu boju i umiksajte dobro. Ubacujte postepeno prosejanu mešavinu bademovog brašna i šećera u prahu i sjedinite špatulom. Smesu za makaronse ubacite u špric za kolače, pa izlijte pljosnatije krugove po ravnoj podlozi za pečenje. Makaronse pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C oko 20 minuta. Zatim umutite omekšali puter, dodajte šećer u prahu pa ponovo umiksajte. Dodajte slatku pavlaku pa umutite špatulom. Prebacite smesu za punjenje u špric za kolače pa je nanesite na jedan ohlađeni makarons i prekrijte drugim. To ponovite do utroška materijala.
GERMKENDLE Austrijsko poslastičarsko čudo osvojiće i one izbirljive, recept je proveren a ukus savršen
Knedle, nastale u Beču, prave se od mekog dizanog i kuvanog testa, punjene su aromatičnim džemom od šljiva, posute makom i šećerom, te prelivene sosom od vanile ili rastopljenim maslacem, pravo su poslastičarsko čudo. Ako ih do sada niste probali, obavezno to uradite, nećete se pokajati. Savršene su.
REVANI JE KLASIK KOJI NIKO NE ODBIJA Priprema je jednostavna, a govori 5 jezika
Revani je tradicionalni kolač od griza natopljen šećernim sirupom (šerbetom), vrlo sladak, sočan i neponovljivog ukusa. Najčešće se poslužuje sečen na kocke ili rombove i ukrašen seckanim pistaćima. Ovaj kolač prisvajaju i Turci i Grci, a prema Tini Vaserman, ekspertu jevrejske kuhinje, originalni recept može da se pripiše i Jevrejima koji su posle migrirali u Tursku 1492. Prvobitno nazvan tishpishti, preimenovan je u Revani u čast istoimenog turskog pesnika 16. veka. Ovaj fenomenalan kolač idealan je za sve prilike, podseća na koh, a jedinstven je i drugačiji.
PROFITEROLE Italijanski desert koji podseća na princes krofne a osvaja ukusom
Tradicionalan italijanski desert profiterole sastoje se od čokoladnog peciva punjenog šlagom ili kremom za pecivo, a prelivene su čokoladnim sosom. Italijanski kuvar Popelini je predstavio ovaj gurmanski desert na francuskom dvoru tokom vladavine Henrija II i Katarine de Mediči iz Francuske. Slične našim princes-krofnama, neodoljive, kremaste i jedinstvene, nestaće brzinom svetlosti kada ih poslužite ukućanima i gostima.
PRIGANICE Crnogorski specijalitet niko ne odbija, a odlično ide sa kajmakom, sirom i pršutom
Priganice su crnogorski specijalitet sličan domaćim uštipcima. Ovo vazdušasto testo odlično se slaže sa sirom, kajmakom ili pršutom. Ako ih pospete šećerom u prahu ili džemom, dobićete slatku varijantu, koja takođe osvaja ukusom. U Crnoj Gori ih služe za doručak, ali idealne su za bilo koje doba dana.
OVE KOLAČE JE MESI DOBIJAO SVAKI PUT KADA DA GO Argentinski alfahoresi se tope u ustima
Ovi neodoljivi kolačići vuku korene sa juga Španije, ali ovakvi kakvi se danas originalno prave, sa kukuruznim brašnom i mlečnom karamelom, argentinski su izum. Tajna je u tome da dobiju zlatnu koricu na dnu, ali nikako na vrhu. Ovo je originalan recept, ali postoje i mnoge druge varijacije. Svaki zalogaj se topi u ustima, pa verujemo da će nestati sa stola čim ih stavite.
Komentari (0)