PANETONE Slatki hleb iz Italije koji oduševljava svakim zalogajem

Ivana Pavlović

14:00

Kulinarski globus 0

Ovaj popularni, tradicionalni hleb obavezni je deo praznične trpeze u Italiji. Dolazi iz Milana, i karakterišu ga bogat ukus i lagana tekstura. Italijani ga obavezno prave za Božić i Novu Godinu. Predstavlja pravu rapsodiju različitih ukusa.

panetone
Shutterstock

Potrebno je

  • 500 g brašna (i još malo za radnu površinu)
  • 175 g otopljenog maslaca
  • 150 g suvog grožđa
  • 150 ml toplog mleka
  • 100 g šećera
  • 75 g kandirane korice pomorandže
  • 3 umućena jajeta
  • 2 kašičice suvog kvasca
  • 4 kašike soka od pomorandže ili brendija
  • 3 kašike vina (marsala ili proseka)
  • 1 kašičica ekstrakta vanile
  • 1/2 kašičice soli
  • ulje za podmazivanje kalupa

Za još bolji izgled

  • 2 kašike mlevenih badema
  • 1 umućeno jaje
  • šećer u prahu za posipanje

Priprema

Mleko i kvasac pomešajte u maloj posudi. Odvojeno umutite šećer i jaja dok ne dobijete kremastu smesu. U većoj posudi umešajte rastopljen maslac, vino i ekstrakt vanile. Dodajte brašno i so. Mleko s kvascem stavite takođe u posudu za mešanje, dodajte smesu od jaja i šećera, pa mutite mikserom s nastavcima za dizanje testa 10 minuta na najmanjoj brzini. Pokrijte posudu čistom krpom i ostavite smesu da se diže na toplom mestu dok se ne udvostruči, oko dva sata. U međuvremenu natopite grožđice u soku od pomorandže ili brendiju. Kalup za panetone dubine 18 cm podmažite uljem. Na dno stavite papir za pečenje i dvostrukim slojem papira za pečenje obložite stranice kalupa do 10 cm visine. Testo izručite na pobrašnjenu radnu površinu, umešajte grožđe i pomorandžinu koricu, pa lagano mesite tri do četiti minuta. Testo će biti meko i lepljivo, pa namastite ruke kako biste mogli da ga mesite. Testo potom oblikujte u loptu i stavite u pripremljen kalup. Pokrijte čistom krpom i ostavite da se diže 45 minuta do sat vremena ili dok se opet ne udvostruči. Zagrejte rernu na 180 stepeni. Premažite gornju stranu panetonea umućenim jajetom i pospite bademima. Pecite oko 55 minuta ili dok testo ne naraste dovoljno i ne dobije lepu zlatnu boju. Izvadite kolač iz kalupa i ostavite da se ohladi. Pre služenja pospite šećerom u prahu.

 

 

 

revani

REVANI JE KLASIK KOJI NIKO NE ODBIJA Priprema je jednostavna, a govori 5 jezika

13:30

9 april, 2024

Kulinarski globus

Revani je tradicionalni kolač od griza natopljen šećernim sirupom (šerbetom), vrlo sladak, sočan i neponovljivog ukusa. Najčešće se poslužuje sečen na kocke ili rombove i ukrašen seckanim pistaćima. Ovaj kolač prisvajaju i Turci i Grci, a prema Tini Vaserman, ekspertu jevrejske kuhinje, originalni recept može da se pripiše i Jevrejima koji su posle migrirali u Tursku 1492. Prvobitno nazvan tishpishti, preimenovan je u Revani u čast istoimenog turskog pesnika 16. veka. Ovaj fenomenalan kolač idealan je za sve prilike, podseća na koh, a jedinstven je i drugačiji.

profiterole

PROFITEROLE Italijanski desert koji podseća na princes krofne a osvaja ukusom

19:00

23 mart, 2024

Kulinarski globus

Tradicionalan italijanski desert profiterole sastoje se od čokoladnog peciva punjenog šlagom ili kremom za pecivo, a prelivene su čokoladnim sosom. Italijanski kuvar Popelini je predstavio ovaj gurmanski desert na francuskom dvoru tokom vladavine Henrija II i Katarine de Mediči iz Francuske. Slične našim princes-krofnama, neodoljive, kremaste i jedinstvene, nestaće brzinom svetlosti kada ih poslužite ukućanima i gostima.

alfahoresi

OVE KOLAČE JE MESI DOBIJAO SVAKI PUT KADA DA GO Argentinski alfahoresi se tope u ustima

15:00

10 mart, 2024

Kulinarski globus

Ovi neodoljivi kolačići vuku korene sa juga Španije, ali ovakvi kakvi se danas originalno prave, sa kukuruznim brašnom i mlečnom karamelom, argentinski su izum. Tajna je u tome da dobiju zlatnu koricu na dnu, ali nikako na vrhu. Ovo je originalan recept, ali postoje i mnoge druge varijacije. Svaki zalogaj se topi u ustima, pa verujemo da će nestati sa stola čim ih stavite.

Tagovi:

Komentari (0)

Loading