DOMAĆE NJOKE SA PESTO SOSOM Zorica nam je dala recept koji je naučila od svekrve Italijanke!

V. Vukadinović

17:40

Sezonski recepti 0

Da li ste nekad sami pravili čuvene italijanske knedlice od krompira? Sada možete da probate, sigurno će vam uspeti, jer vam dajemo recept korak po korak.

DOMAĆE NJOKE SA PESTO SOSOM Zorica nam je dala recept koji je naučila od svekrve Italijanke!
privatna arhiva/Zorica Smolvud

Tradicionalni recept za domaće njoke nam je dala Beograđanka Zorica Smolvud koja na svom Instagram profilu "Kruške i sir" objavljuje recepte za jela nastala pod uticajem italijanske, mediteranske i blisko-istočne kuhinje. Kaže da je za pravljenje njoka potrebno vreme, ljubav i nekoliko trikova koje je nju naučila svekrva Rozana, Italijanka, a ona ih je otkrila nama.

Da li je bitno koja vrsta krompira se koristi za njoke?

- Jeste, uvek se koristi krompir koji sadrži dosta skroba i brašnast je po sastavu, (nikako mladi!) što je neophodno za testo, kako se ne bi raspalo dok se kuva. Beli krompir sadrži više skroba i malu količinu vode, što ga čini idealnim za njoke.

Šta znači da se krompir skuva “al dente”?

- Kada zabodete nož ili viljušku krompir treba da je malo tvrd. “Al dente” je italijanski izraz koji se koristi i za pastu i pirinač i znači da namirnica koja se kuva treba da ostane malo sirova.

DOMAĆE NJOKE SA PESTO SOSOM Zorica nam je dala recept koji je naučila od svekrve Italijanke! privatna arhiva/Zorica Smolvud
 

Da li je bolje da se krompir izgnječi ili narenda?

- Krompir mora dobro da se ispasira tako da ne ostane nijedna grudvica. Najbolje je pomoću prese za krompir koju su naše bake koristile. Kao alternativu možete koristiti gnječilicu za pravljenje pirea. Ne čekajte da se krompir ohladi, važno je da bude vruć.

Da li sastojci za testo mogu mikserom da se sjedine?

- Nikako nemojte mutiti mikserom, jer se brašno dodaje postepeno i bitno je da osetite testo. Ono treba da bude elastično i mekano. Lepiće vam se za prste, pa dodajte još malo brašna, ali treba da ostane malo lepljivo. Ukoliko pratite ovih nekoliko važnih koraka njoke će biti vazdušaste.

Kako se pravi oblik njoka?

- Testo podelite u jufkice i svaku urolajte u glistu debljine 2 cm. Dugačke gliste isecite na manje ravnomerne komade od oko 2 cm. I tako dok ne potrošite svo testo. Italijani koriste viljušku da bi napravili udubljenja. Pomoću palca lagano utisnite testo i pustite da se otkotrlja. Na mom blogu je video recept u kome možete videte kako moja svekrva i ja to radimo. Sa malo vežbe ćete savladati ovaj trik! Postoje i drvene daske pomoću kojih se prave urezi u njokama, ali ja koristim viljušku.

Šta možemo da uradimo ako nam je količina njoka velika?

- Njoke možete zamrznuti. U tom slučaju ih rasporedite na pleh bez dodirivanja i tako stavite u zamrzivač, kako bi se sačuvao oblik. Tek kada se zamrznu, odložite ih u kese.

Koliko soli treba da se stavi u vodu u kojoj se kuvaju njoke?

- Voda u kojoj kuvate njoke treda da bude dobro posoljena, slana kao morska voda.

Kako da znamo da su skuvane?

- Njoke se brzo kuvaju. Stavite ih u ključalu slanu vodu i kuvajte 2-3 minuta, kada su gotove one će isplivati na površinu. Kada sve isplivaju, procedite ih i poslužite uz omiljeni sos.

DOMAĆE NJOKE SA PESTO SOSOM Zorica nam je dala recept koji je naučila od svekrve Italijanke! privatna arhiva/Zorica Smolvud
 

Da li u pesto sos moraju da idu pinjoli?

- Po originalnoj italijanskoj recepturi pinjoli su obavezan sastojak u pravljenu pesta. Nažalost, skupi su i nisu dostupni svima. Možete umesto njih da stavite orahe koje ćete prethodno potopiti u vodu i ostaviti 30 minuta. Tako će izgubiti gorčinu.

Kako se pravi tradicionalni pesto?

- Italijani prave pesto uz pomoć avana i tučka. Kada nemam vremena, ja sve sastojke stavim u secko ili blender i pesto je spreman za 5 minuta.  

Domaće njoke sa pesto sosom

Sastojci:

1,3 kg belog krompira

500 g belog brašna

1 jaje

So

Za pesto:

70 gr svežeg bosiljka

50 g pinjola

2 čena belog luka

150 ml maslinovog ulja

50 g parmezana

So

Priprema:

Oljušten krompir iseckajte na kolutove debljine 1 cm i kuvajte u posoljenoj vodi dok ne postane “al dente”. Iscedite i izgnječite kao za pire. Bitno je da nema grudvica. Na radnu površinu pospite malo brašna, stavite izgnječen krompir,  napravite rupu u sredini i dodajte jaje. Umutite jaje viljuškom i umešajte sve rukama. Mesite dodavajući brašno. Testo treba da bude elastično i mekano. Biće lepljivo, pa ga malo pospite brašnom. Komade testa rolajte rukama kao da pravite kobasicu širine oko 2 cm. Isecite ih na komade dužine 2 cm. I tako dok ne potrošite svo testo. Koristeći viljušku i palac utisnite svaku njoku u viljušku, rolajuće je. Napravljene njoke pospite brašnom. Kuvajte ih u proključaloj slanoj vodi. Gotove su kada isplivaju na površinu.

Za pesto, u tiganju istostirajte pinjole da dobiju zlatno-žutu boju. Kad se ohlade stavite u blender sa ostalim sastojcima i blendirajte dok ne dobijete glatku pastu. Kada njoke služite sa pestom, prvo dodajte u vrele njoke 20 g putera i sjedinite sa pestom. Odozgo pospite parmezanom.

Ako su vam se svideli recepti, pročitajte više na našoj viber zajednici, kao i na našem Instagram nalogu, gde vas čekaju omiljeni slatkiši, slaniši i druga iznenađenja za naše verne čitaoce.

 

Možda vas zanima:

Komentari (0)

Loading