DELIKATESI OD MLEVENOG MESA Jela puna iznenađenja u kombinaciji bez greške
Preukusna jela osvajaju na prvi zalogaj, a uspeće i početnicima.
Gurmanski rolat
Sastojci:
- 700 g mešanog mlevenog mesa
- 100 g prezli
- 1 kašičica soli
- 1/2 kašičice bibera
- 1 kašičica majčine dušice
- 1 jaje
- 1 kašičica seckanog peršuna
Za premaz:
- 1 jaja
- malo soli
- malo bibera
- Za punjenje:
- 4 jaja
Priprema:
Meso, prezle, so, biber, majčinu dušicu, jaje i peršun dobro pomešajte da se smesa ne raspada. Razvucite je na željenu debljinu na providnoj foliji i poslažite oljuštena obarena jaja jedno iza drugog. Urolajte čvrsto, stavite u podmazan pleh i premažite umućenim jajetom. Pecite u zagrejanoj rerni na 200 stepeni oko jedan sat. Nekoliko puta tokom pečenja mesni rolat premažite jajetom. Isecite tek kada se ohladi.
Uštipci sa povrćem
Sastojci:
- 250 g mešanog mlevenog mesa
- 100 g graška
- 1 crni luk
- 1 šargarepa
- 1 jaje
- 1 kašika seckanog peršuna
- 1 šaka ovsenih pahuljica
- 2 kašike paradajz pirea
- 4 kašike brašna
- so, biber
- na vrh kašike sode bikarbone
Priprema:
Grašak skuvajte i ocedite. U činiju sipajte umućeno jaje, dodajte meso i dobro izmešajte. Dodajte skuvan grašak, narendanu šargarepu, iseckan luk i peršun. Zatim dodajte sve ostale sastojke i sve dobro izmešajte. Kašikom vadite uštipke i pržite na vrelom ulju dok ne porumene s obe strane.
Zelena musaka
Sastojci:
- 500 g mlevenog mesa
- 400 ml mleka
- 300 g spanaća
- 4 jaja
- 2 glavice crnog luka
- so, biber
Priprema:
Spanać operite i potopite u provrelu vodu nekoliko minuta. Luk iseckajte i prodinstajte na malo ulja. Dodajte mleveno meso, so, biber i kratko dinstajte. Spanać ocedite i pomešajte s mesom. U nauljenu posudu sipajte smesu, izravnajte i prelijte sa polovinom mleka umućenog sa jajima. Pecite u zagrejanoj rerni na 220 stepeni 15 minuta. Izvadite i ponovo prelijte musaku preostalom smesom od jaja i mleka. Pecite još oko pola sata.
Ćevapi iz rerne
Sastojci:
Za ćevape:
- 500 g mlevenog mesa
- 4 čena belog luka
- 2 kašičice sode bikarbone
- 2 kašičice soli
- 2 kašičice bibera
- 100 ml kisele vode
Za preliv:
- 200 ml piva
- 1 kašika suvog biljnog začina
- 1 kašičica bibera
- ½ kašičice suve mirođije
- 1 kašičica seckanog peršuna
- 50 ml ulja
Priprema:
U mleveno meso dodajte izrendan beli luk, sodu bikarbonu, so, biber i kiselu vodu. Dobro izmešajte, stavite u frižider da stoji jedan sat. Napravite ćevape, poređajte u nauljen pleh i pecite u zagrejanoj rerni na 200 stepeni oko pola sata. Sipajte preko njih pripremljen preliv od pomešanih sastojaka i vratite u rernu još 15 minuta.
Ćufte u sosu
Sastojci:
Za ćufte:
- 500 g mešanog mlevenog mesa
- 1 jaje
- 1 crni luk
- 3 čena belog luka
- 2 kašike prezli
- 2 kašičice suvog biljnog začina
- 2 kašičice mlevene slatke paprike
- 1 kašika ulja
- so, biber
Sos:
- 500 ml soka od paradajza
- 500 ml vode
- 50 ml ulja
- 3 kašike brašna
- 1 kašika šećera
Priprema:
Izmešajte sve navedene sastojke za ćufte i ostavite pola sata u frižideru. Oblikujte loptice željene veličine. Sos: Propržite malo brašna na ulju, dodajte pasirani paradajz, izmešajte i polako dodajite pomalo vode dok ne dobijete željenu gustinu sosa (ne morate svu vodu da sipate), zatim dodajte začine. Čim proključa, dodajte jednu po jednu ćuftu. Smanjite temperaturu ringle i kuvajte oko 40 minuta. Poslužite uz pire krompir.
Sarma sa suvim rebrima
Sastojci:
- 1 glavica kiselog kupusa
- 500 g mlevenog mesa po želji
- 300 g suvih rebara
- 2 glavice crnog luka
- 100 g pirinča
- 1 kašičica mlevenog bibera
- 1 kašičica soli
- 2 jaja
- 1 kašika mleve paprike
Priprema:
Odvojte meso od rebara i sitno iseckajte. Dodajte mleveno meso, crni luk iseckan na kockice, opran pirinač, so, biber, jaja i izmešajte. Stavite kašiku fila na ivicu lista kupusa i uvijte sarmu. Veliku šerpu podmažite uljem, na dno poređajte listove kupusa, pa ređajte sarme jednu do druge. Između njih uglavite kosti rebara i pokrijte ih listovima kupusa. Sipajte vodu da ih prekrije i kuvajte poklopljeno na tihoj vatri oko dva sata. Pred kraj dodajte mlevenu papriku i kuvajte još desetak minuta.
Punjene tikvice
Sastojci:
- 3 srednje tikvice
- 300 g mlevenog mesa
- 250 ml soka od paradajza
- 1 crni luk
- 1 čen belog luka
- 1 kašičica seckanog peršuna
- so, biber, ulje
Priprema:
Tikvice operite, isecite krajeve i presecite po dužini. Kašikom izdubite unutrašnjost da ostane 1 cm debljina do kore. Posolite po ukusu. Na zagrejanom ulju prodinstajte iseckan crni luk da zastakli, dodajte iseckan beli luk i čim zamiriše dodajte meso. Uz mešanje dinstajte dok ne dobije smeđu boju. Dodajte sok od paradajza i začinite po ukusu. Kuvajte 15 minuta da se malo zgusne. Poređajte tikvice u pleh obložen papirom za pečenje. Napunite ih pripremljenim mesom. Pecite u zagrejanoj rerni na 200 stepeni 30 minuta, odnosno dok tikvice ne omekšaju. Gotove pospite iseckanim peršunom.
Burek
Sastojci:
- 500 g kora za pitu
- 300 g mlevenog mesa
- 200 ml gazirane vode
- 100 ml ulja
- 2 jaja
- 1 čaša gustog jogurta
- 100 ml ulja
- 1 kesica praška za pecivo
- so, biber, suvi biljni začin
Priprema:
Fil od mesa: Crni luk sitno iseckajte i propržite na ulju da bude staklast. Dodajte mleveno meso i dinstajte 10 minuta. Dodajte po ukusu so, biber i biljni začin. Preliv: Umutite jaja, dodajte jogurt, ulje i prašak za pecivo, gaziranu vodu i sve sjedinite. Ređanje: Kore podelite na 3 grupe po 4 kore. U okruglu tepsiju poređajte 4 kore jednu na drugu da im krajevi prelaze sa strane i malo ih nagužvajte. Kašikom sipajte preliv. Stavite pola fila od mesa. Preko stavite zgužvane 4 kore, sipajte preliv od jogurta, pa ostatak fila od mesa. Ostale 4 kore takođe zgužvajte, stavite preko mesa i ostatkom preliva prelijte. Kore koje vire van tepsije vratite unutra preko pite. Ako je ostalo preliva, sipajte odozgo. Pecite u zagrejanoj rerni na 200 stepeni oko 30
Možda vas zanima:
FENOMENALNI SITNI KOLAČI ZA ĐURĐEVDAN Tope se u ustima, a gotovi začas
Neodoljivi zalogajčići nestaće sa stola čim se postave.
KEKS POSLASTICE Neodoljive, brze i fenomenalne, za sva vremena i prilike
Oduševiće i one izbirljive.
PREDLOZI ZA USKRŠNJU TRPEZU Tradicionalna jela za prave gurmane
Rolovana plećka, svečana pogača, prolećni krompirići i praznična pita, nećete da pogrešite šta god da izaberete.
GURMANLUCI OD KROMPIRA Slasna jela koja će dugo držati sitim, a osvajaju na prvi zalogaj
Punjeni krompir, njoke sa slaninom, pica ili sočni hleb, nećete da pogrešite šta god da odaberete.
AKO RADITE OVO KADA PRAVITE PALAČINKE BIĆE ŽILAVE Greške koje se potkradu i iskusnim domaćicama
Ako želite savršeno vazdušaste, mekane i ukusne palačinke, izbegnite sledeće greške.
CEZAR SALATA Rapsodija ukusa nastala 1924 godine osvaja od prvog zalogaja, za dane koji se pamte
Cezar Kardini, pre tačno jednog veka, napravio je najpoznatiju salatu na svetu. Sa godinama recept je menjan pa danas postoje brojne varijacije, ove obrok salate. Donosimo vam recept koji se smatra originalnim.
DALMATINSKA PAŠTICADA Gurmanski specijalitet za one izbirljive, po tradicionalnom receptu
Popularno dinstano jelo od govedine kuvano u slatko kiselkastom sosu, nastalo u Dalmaciji, ukrasiće svaku svečanu trpezu.
OČISTITE ZAGORELI TIGANJ ZA SAMO 20 DINARA Uz pomoć ove namirnice će se sijati kao ogledalo
Namirnica koju svaka domaćica ima u kuhinji očistiće zagorelo posuđe brzo i lako.
VIRŠLE NA 100 NAČINA Različita jela, od kroketa do salate, za konkretan obrok
Pohovani kroketi, domaćinski pasulj, francuska musaka, rol viršle sa slaninom, zapečena testenina, kremasta pasta, viršle u paradajz sosu, šta god da odaberete nećete da pogrešite.
Komentari (0)