TETKA JOVANKIN KOLAČ Fantastičan kremasti slatkiš, svi traže dodatak!
Ovaj kolač je veliki i odlično je posluženje kada okupljate prijatelje.
Kora:
5 jaja
150 g šećera
8 kašika hladne vode
100 g mlevenih oraha
200 g brašna
1 prašak za pecivo
5 kašika kakaoa
Za fil:
250 g krem sira
200 ml slatke pavlake
3 kašike šećera u prahu
1 kašičica ekstrakta vanile
Za preliv:
200 ml vode
2 kašike šećera
Za glazuru:
100 g čokolade za kuvanje
100 ml slatke pavlake
Priprema:
Kore: Umutite belanca sa šećerom, pa dodajte jednu po jednu kašiku hladne vode uz mućenje. Zatim dodajte žumanca. Sjedinite i umešajte brašno, orahe, kakao i prašak za pecivo. Sipajte u pleh obložen pek papirom i pecite u zagrejanoj rerni na 200 stepeni oko pola sata. Ohlađenu koru presecite na dva dela ili pecite dve manje kore.
Fil: Umutite krem sir sa šećerom i dodajte vanilu. Posebno umutite slatku pavlaku i pomešajte sa smesom od sira.
Preliv: stavite šećer da se istopi i kad dobije svetlobraon boju sipajte vodu i sjedinite. Isprskajte kore. Nafilujte koru, stavite drugu i kolač nafilujte okolo. Odozgo stavite glazuru od istopljene čokolade sa slatkom pavlakom.
Ako su vam se svideli recepti, pročitajte više na našoj viber zajednici, kao i na našem Instagram nalogu, gde vas čekaju omiljeni slatkiši, slaniši i druga iznenađenja za naše verne čitaoce.
Možda vas zanima:
STARINSKA POSLASTICA Kolač od oraha preliven šećernim sirupom, brz i prelep
Jednostavno se pravi, a ima bogat ukus.
SVE PO DVA KOLAČ Biskvitni slatkiš koji je jednostavan za pripremu, a preukusan
Kolač je izdašan, pa ćete imati i za sutra - za slatku užinu ili poslasticu.
U POSLEDNJEM TRENUTKU Mekani kolač sa ratlukom koji se brzo pravi
Ako nemate vremena da stojite pored šporeta satima, ovaj kolač je idealan za vas.
UŽINA U KOJOJ SVI UŽIVAJU Biskvitni kolač sa jabukama, mekan i mirišljav
Može da stoji nekoliko dana.
ČOKOLADNI KUGLOF Dekorativna poslastica ukusa koji se pamti za prave sladokusce
Neodoljiv i sladak, oboriće s nogu i one koji ne vole slatko.
ROZEN TORTA Fenomenalna poslastica za sva vremena i prilike, otopićete se od miline
Idealna za svečanu i slavsku trpezu.
PISTAĆ LOPTICE Očaravajući zalogajčići smažu se za tren oka, a ukrasiće svaku svečanu trpezu
Neodoljivi sitni kolači tope se u ustima, zato najbolje odmah stavite duplu meru.
KLADKAKA Švedski desert pomera granice dobrog ukusa, a uspeće svima
Kladkaka, tipičan švedski desert sličan američkom brauniju, u bukvalnom prevodu znači „lepljivi, blatnjavi kolač“. Hrskave spoljašnjosti i mekane, gnjecave unutrašnjosti, raspametiće i one izbirljive. Napravljen od jednostavnih sastojaka, razlikuje se od drugih kolača jer ne sadrži prašak za pecivo. Slatkiš spreman za 20 minuta, neverovatnog ukusa koji se pamti. Najbolje da ga poslužite uz voće, sladoled ili šlag.
AKO VOLITE KLASIČNE MAFINE OVE ĆETE OBOŽAVATI Kikiriki puter im daje posebnu draž
Neodoljivi zalogajčići nestaće sa stola odmah.
Komentari (0)