STARINSKI SLATKIŠ Slatki kolač od sira sa suvim grožđem, lako i brzo se pravi
Mekani kolač koji lepo ide uz kafu ili čaj.
Sastojci:
Za testo:
3 jaja
2 čaše (od 250 ml) brašna
1 čaša šećera
1 čaša ulja
1 čaša kisele pavlake (180 ml)
1 prašak za pecivo
1 vanilin šećer
prstohvat soli
Za fil:
500 g svežeg sitnog sira
150 g suvog grožđa
2 jaja
1 čaša kisele pavlake
6 kašika griza
8 kašika šećera
2 vanilin šećera
rendana kora od 1 limuna
1 kašika ruma
Priprema:
Umutiti penasto jaja sa šećerom i vanilin šećerom. Dodati ostale sastojke za testo i sjediniti mikserom. Suvo grožđe potopiti u rum 10 minuta pa ocediti. Za fil, sjediniti u činiji sve sastojke mikserom u ujednačenu smesu. U pleh staviti papir za pečenje, sipati 2/3 smese. Preko naneti fil i sipati ostatak smese. Izravnati i peći u zagrejanoj rerni na 200 stepeni oko pola sata, odnosno dok pita ne porumeni. Pred kraj proveriti čačkalicom da li je unutra pečena. Ako je suva, gotova je. Ohlađenu pitu posuti šećerom u prahu.
Ako su vam se svideli recepti, pročitajte više na našoj viber zajednici, kao i na našem Instagram nalogu, gde vas čekaju omiljeni slatkiši, slaniši i druga iznenađenja za naše verne čitaoce.
Možda vas zanima:
SVE PO DVA KOLAČ Biskvitni slatkiš koji je jednostavan za pripremu, a preukusan
Kolač je izdašan, pa ćete imati i za sutra - za slatku užinu ili poslasticu.
U POSLEDNJEM TRENUTKU Mekani kolač sa ratlukom koji se brzo pravi
Ako nemate vremena da stojite pored šporeta satima, ovaj kolač je idealan za vas.
UŽINA U KOJOJ SVI UŽIVAJU Biskvitni kolač sa jabukama, mekan i mirišljav
Može da stoji nekoliko dana.
NAJBRŽI MOGUĆI! Čokoladni kolač fantastičnog ukusa, odlično ide uz kafu
Biskvitni kolač koji može da stoji nekoliko dana.
ČOKOLADNI KUGLOF Dekorativna poslastica ukusa koji se pamti za prave sladokusce
Neodoljiv i sladak, oboriće s nogu i one koji ne vole slatko.
ROZEN TORTA Fenomenalna poslastica za sva vremena i prilike, otopićete se od miline
Idealna za svečanu i slavsku trpezu.
PISTAĆ LOPTICE Očaravajući zalogajčići smažu se za tren oka, a ukrasiće svaku svečanu trpezu
Neodoljivi sitni kolači tope se u ustima, zato najbolje odmah stavite duplu meru.
KLADKAKA Švedski desert pomera granice dobrog ukusa, a uspeće svima
Kladkaka, tipičan švedski desert sličan američkom brauniju, u bukvalnom prevodu znači „lepljivi, blatnjavi kolač“. Hrskave spoljašnjosti i mekane, gnjecave unutrašnjosti, raspametiće i one izbirljive. Napravljen od jednostavnih sastojaka, razlikuje se od drugih kolača jer ne sadrži prašak za pecivo. Slatkiš spreman za 20 minuta, neverovatnog ukusa koji se pamti. Najbolje da ga poslužite uz voće, sladoled ili šlag.
AKO VOLITE KLASIČNE MAFINE OVE ĆETE OBOŽAVATI Kikiriki puter im daje posebnu draž
Neodoljivi zalogajčići nestaće sa stola odmah.
Komentari (0)