STARINSKI SLATKIŠ Slatki kolač od sira sa suvim grožđem, lako i brzo se pravi

Trpeza/ V.V.

14:00

Slatki kutak 0

Mekani kolač koji lepo ide uz kafu ili čaj.

STARINSKI SLATKIŠ Slatki kolač od sira sa suvim grožđem, lako i brzo se pravi
Shutterstock

Sastojci:

Za testo:

3 jaja

2 čaše (od 250 ml) brašna

1 čaša šećera

1 čaša ulja

1 čaša kisele pavlake (180 ml)

1 prašak za pecivo

1 vanilin šećer

prstohvat soli

Za fil:

500 g svežeg sitnog sira

150 g suvog grožđa

2 jaja

1 čaša kisele pavlake

6 kašika griza

8 kašika šećera

2 vanilin šećera

rendana kora od 1 limuna

1 kašika ruma

Priprema:

Umutiti penasto jaja sa šećerom i vanilin šećerom. Dodati ostale sastojke za testo i sjediniti mikserom. Suvo grožđe potopiti u rum 10 minuta pa ocediti. Za fil, sjediniti u činiji sve sastojke mikserom u ujednačenu smesu. U pleh staviti papir za pečenje, sipati 2/3 smese. Preko naneti fil i sipati ostatak smese. Izravnati i peći u zagrejanoj rerni na 200 stepeni oko pola sata, odnosno dok pita ne porumeni. Pred kraj proveriti čačkalicom da li je unutra pečena. Ako je suva, gotova je. Ohlađenu pitu posuti šećerom u prahu.

Ako su vam se svideli recepti, pročitajte više na našoj viber zajednici, kao i na našem Instagram nalogu, gde vas čekaju omiljeni slatkiši, slaniši i druga iznenađenja za naše verne čitaoce.

Možda vas zanima:

kladkaka

KLADKAKA Švedski desert pomera granice dobrog ukusa, a uspeće svima

10:30

16 maj, 2024

Slatki kutak

Kladkaka, tipičan švedski desert sličan američkom brauniju, u bukvalnom prevodu znači „lepljivi, blatnjavi kolač“. Hrskave spoljašnjosti i mekane, gnjecave unutrašnjosti, raspametiće i one izbirljive. Napravljen od jednostavnih sastojaka, razlikuje se od drugih kolača jer ne sadrži prašak za pecivo. Slatkiš spreman za 20 minuta, neverovatnog ukusa koji se pamti. Najbolje da ga poslužite uz voće, sladoled ili šlag.

Komentari (0)

Loading